Oboreni svi rekordi u 2019. godini

18.01.2020. 10:26 | S | sokobanja, turizam, posećenost, rekord

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 1 komentara


U 2019. godini Sokobanju je posetilo 115.000 turista i zabeleženo je 560 000 noćenja. Prošla godina je bila rekordna po posećenosti u poslednjih 15 godina od kada se beleži rast turističke posećenosti ove banje.

Ljubinko MilenkovićLjubinko Milenković, direktor TOS u 2020. godini očekuje rast od 25% turističkog prometa. Veliki uticaj na ovako veliku posećenost Sokobanje imalo je i Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacije dodelom vaučera koje su stanodavci dobro iskoristili, dok je sama dodela vaučera uticala na one koji su nelegalno izdavali smeštaj da pređu u legalne tokove.

Milenković dodaje da su ovim rezultatima uveliko doprinele i marketinške aktivnosti TOS, zatim poboljšanje tuirističke ponude i stavljanje u funkciji prirodnih potencijala za aktivni odmor.

Svake godine, ponuda za odmor u Sokobanji je bolja i atraktivnija. Sokobanju okružuju nekoliko planina, u blizini su i dva jezera (Bovansko i Vrmdžansko), jedno veštačko i jedno prirodno, bogata je termalnim vodama i čistim nezagađenim vazduhom i na ovim prirodnim bogatstvima treba da se radi još više. Na okolnim planinama markirano je 120 km staza i to zahvaljujući sokobanjskim planinarskim društvima, zatim je tu 36 km biciklističkih staza kroz prirodu, prirodna stena za penjanje u Vrmdži, više uređenih plaža na reci Moravici i to je ono što je bitno za razvoj aktivnog odmora.

Lokalna samouprava i Turistička organizacija Sokobanja rade na poboljšanj zimske turističke ponude. Preko Programa INTERREG IPA prekogranične saradnje Bugarska-Srbija u planu je da se na igralištu pored škole postavi montažno klizalište i tobogan za sankanje, a kada bude završena letnja pozornica Vrelo, Sokobanja će dobiti još jednu zimsku atrakciju.

letnja pozornica
letnja pozornica "Vrelo"

Milenković je dodao da se nada da će ova godina biti još bolja od prošlogodišnje koja je bila rekordna po broju posetilaca, a na poboljšanje turističke ponude uveliko će uticati letnja pozornica Vrelo i renovirani hotel Sunce sa 4 zvezdica.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Komentari

Sladjana Stojkovic, 13.02.2020.
Bravo samo tako nastavite.

Predlažemo da pogledate

 • Sokobanja
  30.04.2023. Salex

  Sokobanja – biser istoka Srbije

  Sokobanja je jedno od najlepših banjskih mesta u Srbiji i nalazi se u podnožju planine Ozren, okružena bujnom prirodom i kristalnim vazduhom. Dobila je ime “Zeleno srce Srbije” jer se u njoj pružaju mogućnosti za uživanje…

 • Sokobanja - kraljica srpskih banja
  04.04.2023. Saša

  Sokobanja - nova kraljica banja u Srbiji

  Sokobanja je postala nova kraljica banja u Srbiji, preuzimajući primat po broju noćenja od Vrnjačke Banje. U 2022. godini zabeležila je veći broj noćenja ne samo od Vrnjačke Banje, nego i najveći broj u odnosu na sva turistička mesta u…

 • Sokobanja Nova Godina 2023.
  31.12.2022. Saša

  Sokobanja obara sve rekorde!

  Sokobanja, poznata banja u Srbiji, ove godine je postavila više novih rekorda u turizmu. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, turisti su boravili u Sokobanji ukupno 755.000 noći od januara do novembra, što je…

 • sokobanja
  12.07.2019. M

  Najinteresantnije mesto u Srbiji je Sokobanja

  Pre 182 godine u najstarijoj i najpoznatijoj banji u Srbiji otpočeo je organizovni turizam. Predsednik opštine Sokobanja Isidor Krstić napomenuo je da je u prošloj, 2018.  godini, Sokobanja bila na prvom mestu po…