Oboreni svi rekordi u 2019. godini

18.01.2020. 10:26 | S | sokobanja, turizam, pose─çenost, rekord

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger komentara


U 2019. godini Sokobanju je posetilo 115.000 turista i zabele┼żeno je 560 000 no─çenja. Prošla godina je bila rekordna po pose─çenosti u poslednjih 15 godina od kada se bele┼żi rast turisti─Źke pose─çenosti ove banje.

Ljubinko Milenkovi─çLjubinko Milenkovi─ç, direktor TOS u 2020. godini o─Źekuje rast od 25% turisti─Źkog prometa. Veliki uticaj na ovako veliku pose─çenost Sokobanje imalo je i Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacije dodelom vau─Źera koje su stanodavci dobro iskoristili, dok je sama dodela vau─Źera uticala na one koji su nelegalno izdavali smeštaj da pre─Ĺu u legalne tokove.

Milenkovi─ç dodaje da su ovim rezultatima uveliko doprinele i marketinške aktivnosti TOS, zatim poboljšanje tuiristi─Źke ponude i stavljanje u funkciji prirodnih potencijala za aktivni odmor.

Svake godine, ponuda za odmor u Sokobanji je bolja i atraktivnija. Sokobanju okru┼żuju nekoliko planina, u blizini su i dva jezera (Bovansko i Vrmd┼żansko), jedno vešta─Źko i jedno prirodno, bogata je termalnim vodama i ─Źistim nezaga─Ĺenim vazduhom i na ovim prirodnim bogatstvima treba da se radi još više. Na okolnim planinama markirano je 120 km staza i to zahvaljuju─çi sokobanjskim planinarskim društvima, zatim je tu 36 km biciklisti─Źkih staza kroz prirodu, prirodna stena za penjanje u Vrmd┼żi, više ure─Ĺenih pla┼ża na reci Moravici i to je ono što je bitno za razvoj aktivnog odmora.

Lokalna samouprava i Turisti─Źka organizacija Sokobanja rade na poboljšanj zimske turisti─Źke ponude. Preko Programa INTERREG IPA prekograni─Źne saradnje Bugarska-Srbija u planu je da se na igralištu pored škole postavi monta┼żno klizalište i tobogan za sankanje, a kada bude završena letnja pozornica Vrelo, Sokobanja ─çe dobiti još jednu zimsku atrakciju.

letnja pozornica
letnja pozornica "Vrelo"

Milenkovi─ç je dodao da se nada da ─çe ova godina biti još bolja od prošlogodišnje koja je bila rekordna po broju posetilaca, a na poboljšanje turisti─Źke ponude uveliko ─çe uticati letnja pozornica Vrelo i renovirani hotel Sunce sa 4 zvezdica.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Komentari

Sladjana Stojkovic, 13.02.2020.
Bravo samo tako nastavite.

Predla┼żemo da pogledate

 • sokobanja
  12.07.2019. M

  Najinteresantnije mesto u Srbiji je Sokobanja

  Pre 182 godine u najstarijoj i najpoznatijoj banji u Srbiji otpo─Źeo je organizovni turizam. Predsednik opštine Sokobanja Isidor Krsti─ç napomenuo je da je u prošloj, 2018.  godini, Sokobanja bila na prvom mestu po…

 • sokobanja leti
  28.06.2019. M

  Ogromna pose─çenost Sokobanje (VIDEO)

  Ove godine republika Srbija izdala je 120 000 vau─Źera za odmor u Srbiji. 40 000 vau─Źera bi─çe realizovano u najpoznatijoj i najpose─çenijoj banji u Srbiji - Sokobanji. U Sokobanji se na po─Źetku ovogodišnje sezone bele┼żi i porast stranih…

 • Sokobanja
  16.12.2018. M

  Jedina prava - Sokobanja

  Ove godine, Sokobanja je prvi put u svojoj istoriji ušla u prvih pet turisti─Źkih destinacija i zabele┼żila pola miliona no─çenja u prvih deset meseci. Rasim Ljaji─ç ministar trgovine, turizma i telekomunikacija ka┼że da je ovo veliki uspeh…

 • Sokobanja
  20.11.2018. M

  Prirodni aduti sokobanjskog kraja

  Sokobanja ima tri aduta, koja nijedna druga banja nema, a to su voda, vazduh i zemlja. Ova tri aduta kroz vekove su koristili mnogi narodi. Rimljani su podno Rtnja napravili prve terme, Turci su napravili amam , zatim je tu i kupatilo knjaza…