Šetnja i rekreacija

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Sokobanja je okružena planinama kao što su: Ozren, Rtanj, Devica i Bukovik tako da posetioci imaju tu privilegiju da su stalno izloženi ruži vetrova koja struji ovom sokobanjskom dolinom.

Klimatski, vegetacioni, pejzažni i ekološki uslovi ovog kraja utiču na to da je Sokobanja najbolje mesto kako za odmor i relaksaciju tako i za lečenje osoba sa pre svega bolestima respiratornog trakta. Terapije sokobanjskih lečilišta obuhvataju i adekvatne vežbe i šetnje šumskim stazama kako bi se uz bagodeti lekovitih termalnih voda koristio u sinergiji i lekoviti učinak specifičnih klimatskih uslova.
 


Mogu se koristiti tri rekreativne pešačke staze, kružnog oblika, različite nadmorske visine  i nivoa opterećenja:

  1. Staza „Popovica“ spada u laku stazu, sa visinskom razlikom od 45m i dužinom staze od 2,9km. Nju posetioci mogu obići za dva sata šetnje.
  2. Staza „Lepterija–Sokograd“ takodje spada u laku stazu, sa visinskom razlikom od 90m i dužinom od 5,3km. Moguće je obići je za oko tri sata pešačenja.
  3. Staza „Vidikovci Sokobanje“ spada u red lakih do srednje teških staza, sa nadmorskom visinom od 420m i dužinom staze 7,8km. Obilazi se za oko 4 sata pešačenja.

Ove staze su pristupačne svima, uredjene, obeležene putokazima i markirane. Šetnje okolnim šumama i stazama obavezan su deo terapija sokobanjskih lečilišta zbog povoljne nadmorske visine, vazduha bogatog kiseonikom i ruže vetrova.

Specijalna bolnica ''Sokobanja'' nudi još jednu stazu ''Stazu zdravlja'' koju mogu koristiti kako zdrave tako i osobe kojima je potreban oporavak. Ovu stazu izdvaja njen polozaj jer se prostire na uzvišenju sa ružom vetrova, oko Specijalne bolnice, u dužini od 1.080 metara. Čak i obična šetnja ovom stazom, okruženom četinarima, ima blagotvorne efekte na psiho-fizičko stanje: povoljno utiče na mišiće i koštano-zglobni sistem, cirkulaciju, prokrvljenost, smanjuje stres i napetost i popravlja raspoloženje.

U cilju sportske rekreacije zdravih i rehabilitacije obolelih, stučni tim lekara je osmislio program koji svima omogućava da u skladu sa sopstvenim potrebama iskoriste prednosti ove staze koja izuzetno blagotvorno utiče na osobe sa respiratornim i kardiovaskularnim smetnjama.

''Staza zdravlja'' ima tri nivoa različitog stepena opterećenja: ravnu stazu (u dužini od 100-150m), stazu sa blagim usponom (u dužini od 300-500m) i kombinovani teren sa usponima, nizbrdicama i ravnim deonicama (u dužini od 500-1.080m).

Stučni tim se stara da se svakoj osobi pojedinačno, u zavisnosti od opšteg zdravstvenog stanja, pola i starosti, odredi stepen opterećenja. Stoga je neophodno da se treninzi individualno osmisle kako rekreativcima tako i  osobama sa zdravstvenim tegobama.

Tokom treninga, uzimajući u obzir eventualno postojanje poremećaja disanja  i nivo tolerancije napora, prate se parametri poput: srčane frekvence, krvnog pritiska kao i subjektivni osećaj pojedinca.

Specijalna bolnica ''Sokobanja'' uz medicinske usluge i tretmane, wellness i fitness programe, sa celokupnim programom ''Staze zdravlja'' predstavlja mesto gde su se priroda i nauka udružile u borbi za očuvanje i poboljšanje zdravlja svakog posetioca. Sve aktivnosti se odvijaju pod budnim nadzorom stručnjaka a svuda duž staze postavljene su klupe koje omogućavaju predah po potrebi na svežem vazduhu uz uživanje u zelenilu.

Predlažemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza