Sokobanja - nova kraljica banja u Srbiji

04.04.2023. 10:38 | Saša | sokobanja, turizam

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Sokobanja - kraljica srpskih banja

Sokobanja je postala nova kraljica banja u Srbiji, preuzimajući primat po broju noćenja od Vrnjačke Banje. U 2022. godini zabeležila je veći broj noćenja ne samo od Vrnjačke Banje, nego i najveći broj u odnosu na sva turistička mesta u Srbiji. Prema istraživanju ekonomiste Aleksandra Radivojevića za najnovije izdanje biltena „Kvartalni monitor”, Sokobanja je zabeležila 179.303 noćenja više u odnosu na 2019. godinu, i to isključivo na rastu domaćih turista za 39 odsto, dok je broj stranaca opao za čak 61 procenat. Banjska mesta su inače zabeležila rast od deset odsto broja noćenja takođe zahvaljujući domaćim gostima.

Kao razlog ovom porastu, istaknuto je da se naše banje najbrže oporavljaju od krize. Pored toga, Sokobanja je investirala u turističku infrastrukturu i privlači sve veći broj gostiju, posebno platežnije goste, koji su se prethodno odmarali u Vrnjačkoj Banji.

Sokobanja ima dugu tradiciju lečenja i oporavka, a njene termalne vode, blato i vazduh, privlače veliki broj turista koji traže opuštanje i rekreaciju. Osim toga, Sokobanja je poznata po svom prirodnom okruženju, a obilje kulturno-istorijskih spomenika i zanimljivih manifestacija, kao što su Sokobanja Green heart Festival, Filmski susreti, Dani knjige i Drugi sokogradski dani, čine je idealnom destinacijom za sve one koji žele da spoje odmor i avanturu.

Uz brojne aktivnosti koje nudi, Sokobanja postaje sve popularnija i među mladima, a neizostavna atrakcija su Bovansko jezero i Lepterija, gde se može uživati u kupanju, vožnji kanua i različitim vodenim sportovima.

Sokobanja je mesto koje je poznato po svojoj prirodi, čistom vazduhu i mineralnim izvorima. Upravo zbog toga, mnogi posetioci biraju upravo ovu banju kao svoju destinaciju za opuštanje i rekreaciju.

Ono što ovu banju izdvaja od drugih sličnih mesta u Srbiji jeste njen jedinstveni geografski položaj. Sokobanja se nalazi u podnožju planine Ozren, okružena šumama i prostranim livadama. Ovde se mogu naći brojne staze za pešačenje, planinarenje, vožnju bicikla i jahanje konja.

Pored prirodnih lepota, Sokobanja nudi i bogatu kulturnu i istorijsku baštinu. U ovom mestu se nalaze brojni spomenici kulture, muzeji, galerije i kulturni centri. Takođe, Sokobanja je poznata i po svojoj gastronomskoj ponudi, koja obuhvata tradicionalna jela koja su karakteristična za ovaj kraj.

Sokobanja je mesto koje privlači sve veći broj turista iz različitih delova sveta, a ovaj trend se očekuje da će se nastaviti i u narednom periodu. Upravo zbog toga, ulaganja u turističku infrastrukturu ovog mesta se nastavljaju, što će sigurno doprineti daljem razvoju ovog turističkog dragulja Srbije.

Ukoliko želite da posetite mesto koje je poznato po svojoj prirodi, kulturi, gastronomiji i turističkoj ponudi, Sokobanja je pravo mesto za vas. Ovde ćete se osećati kao kod kuće, a istovremeno imati priliku da uživate u svim čarima ovog predivnog mesta.

 

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • Sokobanja
  30.04.2023. Salex

  Sokobanja – biser istoka Srbije

  Sokobanja je jedno od najlepših banjskih mesta u Srbiji i nalazi se u podnožju planine Ozren, okružena bujnom prirodom i kristalnim vazduhom. Dobila je ime “Zeleno srce Srbije” jer se u njoj pružaju mogućnosti za uživanje…

 • 18.01.2020. S

  Oboreni svi rekordi u 2019. godini

  U 2019. godini Sokobanju je posetilo 115.000 turista i zabeleženo je 560 000 noćenja. Prošla godina je bila rekordna po posećenosti u poslednjih 15 godina od kada se beleži rast turističke posećenosti ove banje. Ljubinko Milenković,…

 • sokobanja
  12.07.2019. M

  Najinteresantnije mesto u Srbiji je Sokobanja

  Pre 182 godine u najstarijoj i najpoznatijoj banji u Srbiji otpočeo je organizovni turizam. Predsednik opštine Sokobanja Isidor Krstić napomenuo je da je u prošloj, 2018.  godini, Sokobanja bila na prvom mestu po…

 • Sokobanja
  16.12.2018. M

  Jedina prava - Sokobanja

  Ove godine, Sokobanja je prvi put u svojoj istoriji ušla u prvih pet turističkih destinacija i zabeležila pola miliona noćenja u prvih deset meseci. Rasim Ljajić ministar trgovine, turizma i telekomunikacija kaže da je ovo veliki uspeh…