Nikolinac

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Selo Nikolinac se nalazi u istočnom delu sokobanjskog basena. Nikolinac se nalazi u kotlini Bogdaniške reke, tačno tamo gde se Lozjanska-ševarska reka uliva u Bogdaničku reku.

Zajednica sela Nikolinac je bila u pokretu. Počelo je u Selini. Turci su tu živeli kada je to bilo. Iz Selina je izmeštena na Krst, a potom i na sadašnju poziciju. Zajednica je rasla uglavnom kao rezultat imigracije i povećanja stanovništva. Iza imena sela nema predanja.

Naselje je malo. Kuće su naročito zastupljene duž puta u dnu doline, gde se nalaze škola i opština. Zajednica nema jasno definisane male, iako su pojedini delovi nazvani po porodicama. Većina kuća se nalazi na dnu doline.

Voda za piće se prvenstveno dobija iz bunara, međutim, uz reku postoje mali izvori. Naselje je okrenuto prema jugu, a preovlađuju severni vetar i košava.

Kroz Nikolinac prolazi asfaltirani put koji povezuje Sokobanju sa Crnom Rekom i Boljevcem preko Rašinačkog sedla. Pored glavnog puta, na istoku postoji lokalni put koji povezuje selo sa Bogdincem i Sasalcem.

Meštani se bave poljoprivredom i stočarstvom. Imanja su im u Kosovcima, Krivoj krušci, Jelenu, Ravnoj Bučini, Zabeli, Belezi i Vrhu. Plodnije su njive ispod naselja u dolini reke. Imaju letnje i zimske pojate.

U selu žive sledeće porodice: Džobarci, Stevanovci, Goluboci, Donići, Milosavljevići, Živkovići, Markovići, Ilinci, Đusići, Krstići, Miljkovići, Tošići, Bogdanovići, Jovići i Milovanovići, Đorđevići, Milutinovići, Jankovići, Milovanovići, Ilići, Miloševići, Miladinovići i Ramići.

Rusanica je seoski slava - zavetina.

 

Predlažemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza