Nikolinac

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Selo Nikolinac se nalazi u isto─Źnom delu sokobanjskog basena. Nikolinac se nalazi u kotlini Bogdaniške reke, ta─Źno tamo gde se Lozjanska-ševarska reka uliva u Bogdani─Źku reku.

Zajednica sela Nikolinac je bila u pokretu. Po─Źelo je u Selini. Turci su tu ┼żiveli kada je to bilo. Iz Selina je izmeštena na Krst, a potom i na sadašnju poziciju. Zajednica je rasla uglavnom kao rezultat imigracije i povec╠üanja stanovništva. Iza imena sela nema predanja.

Naselje je malo. Kuc╠üe su naro─Źito zastupljene du┼ż puta u dnu doline, gde se nalaze škola i opština. Zajednica nema jasno definisane male, iako su pojedini delovi nazvani po porodicama. Vec╠üina ku─ça se nalazi na dnu doline.

Voda za pic╠üe se prvenstveno dobija iz bunara, me─Ĺutim, uz reku postoje mali izvori. Naselje je okrenuto prema jugu, a preovla─Ĺuju severni vetar i košava.

Kroz Nikolinac prolazi asfaltirani put koji povezuje Sokobanju sa Crnom Rekom i Boljevcem preko Rašina─Źkog sedla. Pored glavnog puta, na istoku postoji lokalni put koji povezuje selo sa Bogdincem i Sasalcem.

Meštani se bave poljoprivredom i sto─Źarstvom. Imanja su im u Kosovcima, Krivoj krušci, Jelenu, Ravnoj Bu─Źini, Zabeli, Belezi i Vrhu. Plodnije su njive ispod naselja u dolini reke. Imaju letnje i zimske pojate.

U selu ┼żive sledec╠üe porodice: D┼żobarci, Stevanovci, Goluboci, Donic╠üi, Milosavljevic╠üi, ┼Żivkovic╠üi, Markovic╠üi, Ilinci, ─Éusic╠üi, Krstic╠üi, Miljkovic╠üi, Tošic╠üi, Bogdanovic╠üi, Jovic╠üi i Milovanovic╠üi, ─Éor─Ĺevic╠üi, Milutinovic╠üi, Jankovic╠üi, Milovanovic╠üi, Ilic╠üi, Miloševic╠üi, Miladinovic╠üi i Ramic╠üi.

Rusanica je seoski slava - zavetina.