Jošanica

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger
Jošanica

Na petom kilometru od Sokobanje, kod Trebi─Źke ─Źesme, put se odvaja za manje poznatu, ali veoma zna─Źajnu, ┼żivopisnu banju Jošanicu. Ona se nalazi u severo-zapadnom delu Sokobanjske kotline, izmedju zapadnih ogranaka Rtnja i isto─Źnih padina planine Bukovika. Blagodeti njenih lekovitih voda koristili su stari Rimljani i svi oni koji su osvajali ove krajeve posle njih. Turci su je srušili do temelja za vreme svog povla─Źenja, tako da je dugo ostala neotkrivena i nepoznata. Za o┼żivljavanje ove banje vezane su mnoge pri─Źe, legende, verovanja, ali i mukotrpni napori meštana da ubede nadle┼żne u zna─Źaj i blagotvorno delovanje njenih izvora.

Korišc╠üenje termomineralnih voda Banje Jošanice ima dugu istoriju. Materijalni tragovi pokazuju da su ih koristili Rimljani. Obnavljanje i zahvatanje izvora po─Źelo je 1969. godine, kao preduslov za pokretanje organizovanog turisti─Źkog saobrac╠üaja, kada je Banju posetilo 2.689 ljudi, ostvarivši 31.630 noc╠üenja. Pored zdravstveno-isceliteljske svrhe, od vitalnog je zna─Źaja i unapre─Ĺenje njene turisti─Źke funkcije. Banja Jošanica ima ogroman, ali neiskorišc╠üen prirodni potencijal, a izuzetan geografski polo┼żaj i jaka saobrac╠üajna povezanost pru┼żaju odli─Źne moguc╠ünosti za razvoj razli─Źitih oblika turizma. Izgledi za razvoj turizma u Banji Jošanici su daleko vec╠üi od postojec╠üeg stanja, što podrazumeva stvaranje materijalne baze, sadr┼żaja i du┼żine turisti─Źkog boravka.

 

Turizam banje Jošanice


Prirodne pogodnosti šire okoline Banje Jošanice predstavljaju osnovu za razvoj izletni─Źkog turizma. Okolina Banje Jošanice bogata je šumom i u ovoj netaknutoj prirodi postoje idealne mogu─çnosti za aktivan odmor u prirodi i rekreaciju. Ovaj vid turizma pre svega je mogu─çe aktivirati na lokalitetima Vrelo i Sokolovica.

Lokalitet Vrelo je udaljen od Banje Jošanice 6.5 km i do njega se sti┼że vijugavim šumskim putem. Ovaj prostor je idealan za jednodnevni izlet. Netaknuta priroda, ─Źist vazduh, ov─Źarske kolibe i prostrane livade predtavljaju atraktivnost, naro─Źito za posetioce iz velikih urbanih sredina. I na ovom lokalitetu su pronadjeni izvori tople i hladne mineralne vode. U neposrednoj blizini Banje Jošanice je i lokalitet „Sokolovica”, u atraktivnom prirodnom ambijentu i sa crkvom Sv.Jovana Glavoseka.

Što se tice restoranskih kapaciteta u Banji Jošanici postoje „Jošanica”, „Veljkovi─ç“ i etno doma─çinstvo porodice Lazi─ç

 

Stanovništvo Jošanice


Sokobanjska kotlina je bila naseljena još u Rimskom periodu o ─Źemu svedo─Źe brojni ostaci materijalne kulture (vojna utvrdjenja, kupatila, grobnice, putevi). Period turske vladavine je na ovim prostorima obele┼żen burnim dogadjajima. Medjutim, intezivno naseljavanje na ovom prostoru bilo je tokom 19 veka, naro─Źito u vreme Prvog srpskog ustanka.

Jošanica poseduje odredjenu atraktivnost, tako da je osim Sokobanje ona jedino mesto na teritoriji opštine Sokobanja koje belezi lagani porast broja stanovnika. Ovo naselje ima oko 1600 stanovnika. Ina─Źe od ukupno 1600 stanovnika na radno sposobne (izmedju 15 i 64 god.) otpada 68.8%, dok stanovništvo starije od 64 godine u─Źestvuje sa 15.6% u ukupnom broju stanovnika.

Stanovništvo Jošanice se uglavnom bavi poljoprivredom. Osim jednog dela stanovništva, koje izdaje sobe turistima, ne postoji ve─çe interesovanje za upotpunjavanjem turisti─Źke ponude. Medjutim, izgradnja hotelijerskih i restoranskih kapaciteta svakako bi doprinela zapošljavanju ve─çeg broja stanovnika Jošanice u tercijalnim delatnostima i u velikoj meri bi uticala na pove─çanje interesovanja za razvoj turizma.

Tako je tek 1962. godine, na temeljima starog kupatila iz 1905. godine sagraðena današnja banja, sa nekoliko izvora i kupatila, ─Źija voda dosti┼że do 35 stepeni. Svedok burnih vremena kroz koje je prolazilo ovo ljupko selo i banja na padinama Bukovika, je mala crkva posve─çena Uspenju Svete Bogorodice, podignuta u ─Źetrnaestom veku, najstarija u ovom kraju. Sa─Źuvana je najviše zahvaljuju─çi ─Źvrstim, debelim zidovima, koji se nisu mogli lako porušiti, tako da se na ┼żivopisu i danas nalaze tragovi dima, koji je obavijao crkvu posle nekoliko paljevina. Više puta obnavljan je krov, ikonostas i ostali delovi od drveta, ali su zidovi sa prozorima-puškarnicama odoleli svim rušenjima. Sa spoljne strane prozori podse─çaju na male proreze u zidu, kroz koje je vršeno osmatranje, a njihova širina se u unutrašnjosti znatno uve─çava, da bi se moglo rukovati oru┼żjem i osmatrati na više strana.

Da bi izgledala što ni┼ża i bila što manje uo─Źljiva, jednim delom je ukopana u zemlju, tako da se stepenici nalaze sa unutrašnje strane. Iako se nalazi na podbarnom zemljištu, blizu potoka, dobro izgraðeni i duboko ukopani temelji u─Źinili su da do danas zadr┼żi svoj prvobitni izgled. U selu ─çete ─Źuti i legendu o prelasku crkve sa jedne na drugu stranu puta. Ovo se danas objašnjava time što je u davnašnja vremena put išao pored potoka, ispod crkve, a današnji, novi premešten je iznad crkve.

Crkva Uspenja Svete Bogorodice nalazi se odmah pored nove crkve i nedaleko od starog crkvenog konaka, u kome postoji mala zavi─Źajna postavka muzejskih eksponata. Na┼żalost, zgrada je u veom lošem stanju, pa su posete odlo┼żene za neka bolja vremena.

 

Zdravstvo u banji Jošanici


Analizom prirodnih potencijala Banje Jošanice, navedeno je da ona raspola┼że termomineralnim izvorima, povoljnim klimatskim karakteristikama i lekovitim blatom (peloidom). Na bazi ovih elemenata razvio se zdravstveni turizam koji trenutno predstavlja dominantan vid turizma u ovoj banji. Le─Źenje u banji se odvija pod stalnim nadzorom lekara, a terapijski tretmani koji se u njoj primenjuju su:- balneo-terapija - fango-terapija.- kreno-terapija - peloidna-terapija

Indikacije za le─Źenje u Banji Josanici su slede─çe:

 • Stoma─Źna oboljenja:
 • ─Źir na ┼żelucu i dvanaestopala─Źnom crevu,
 • hroni─Źno zapaljenje ┼żeluca i spušten ┼żeludac,
 • oboljenja tankog i debelog creva,
 • stanje posle prele┼żane zutice,
 • oboljenja mokra─çnih i genitalnih organa,
 • pesak i kamen u bubregu,
 • zapaljenje bubrega i bešike,
 • oboljenja prostate,
 • zapaljenja jajnika,

Reumati─Źna oboljenja:

 • stanje posle reumaticne groznice,
 • hronicni i inflamatorni reumatizam,
 • degenerativni reumatizam (artoze, spondiloze),
 • ekstra artikularni reumatizam,
 • posledice trauma i ratnih ranjavanja,
 • oslabljenja cirkulacija krvi,

Ostala oboljenja:

 • še─çerna bolest,
 • anemija i sni┼żen krvni pritisak,
 • neuroze,
 • klimatske tegobe,
 • ko┼żne bolesti.

Kontraindikacije:

 • akutna oboljenja ko┼że, disajnih organa i zglobova;
 • bronhijalna astma u akutnom i te┼żem stanju;
 • tuberkuloza na bilu kom delu tela.

Dakle, Banju Jošanicu odlikuju izuzetna lekovita svojstva koja ─Źine polaznu osnovu za razvoj savremenijeg zdravstvenog turizma. Za njegov intenzivan razvoj neophodna je pre svega adaptacija terapijskog bloka (na prvom mestu sale za peloidnu terapiju) i izgradnja stacionara.
 

Virtuelna panorama Banje Jošanice

Predla┼żemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza