Izvor reke Moravice

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger
Izvor reke Moravice

Ako krenete prema Knjaževcu, na istoku sokobanjske kotline, naići će te na skretanje za selo Vrelo. Prođete kroz selo Vrelo i pored crkve Svetog Ilije, u produžetku puta,  oko dvesta metara, stižete do izvora reke Moravice.

Kada već prolazite pored crkve iskoristite da je pogledate. Crkva Svetog Ilije je zadužbina kneginje Perside Karađorđević i jedan je od  najstarijih verskih objekata u opštini Sokobanja. U porti crkve ima nekoliko spomenika, a ispred raste drvo bora staro nekoliko stotina godina.

Reka Moravica je dugačka 60,4 kilometara, desna je pritoka južne Morave. Izvor reke se nalazi ispod planine Device, razlivenog je toka i potiče od mnoštva dubinskih izvora. Na samom izvoru postoji kaptaža i voda, s obzirom da je izuzetno čista, koristi se za piće.

Kada je vodostaj visok u izvor se ulivaju nekoliko pleninskih potoka, a jedan izvire iz pećine udaljene 200 metara, uzvodno od izvora. Pećina je ustvari jama koja ima dva otvora, jedan horizontalni i drugi vertikalni, plafonski. Do pećine vodi obeležena staza. Sam ulaz je nepristupačan i spuštanje u jamu nije preporučljivo, ukoliko niste vešti i opremljeni.
 

Virtuelna panorama

Izvorska voda je hladna i čista. U njoj ima rakova, pastrmki , krkuša, klenova ima mrena, a poznato je da su se rakovi iz reke Moravice nekade mogli naći i na trpezama  mnogih evropskih gradova. Oko samog izvora ima dosta mesta. Postavljene su klupe sa stolovima, ima nadkrivenog prostora i može da se smesti  i veća grupa ljudi. Takođe, prostor je pogodan za kampovanje, ima kameni roštilj, ograđena mesta za loženje vatre, postavljene ražnjeva i sl.

U blizini izvora nalazi se Gikin ribnjak, lepo uređen, sa zlatnom i kalifornijskom pastrmkom, sa bazenima riba različitih kategorija. Riba može da se kupi, možete sami da je spremate, ili naručite već spremljenu.

Odmah blizu ribnjaka je istureno odeljenje Osnovne škole „Mitropolit Mihajlo“ iz Sokobanje i ambulanta sokobanjskog Doma zdravlja sa dežurnim lekarom i medicinskom sestrom.

U letnjem periodu, kada su temperature vrlo visoke, ovo je pravo mesto za odmor i osveženje.

 

Google mapa

Predlažemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza