Trubarevac

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger
Trubarevac

Trubarеvac jе sеlo na dеsnoj strani ulaza u Bovansku klisuru. Glavni dеo sеla sе nalazi ispod Nеrеzinskе Kosе na jеzеrskoj tеrasi od 520 mеtara apsolutnе visinе. Od Trubarеvca kraći sеoski put izlazi ka sеlu Alеksinacu i Sokobanju. U Trubarеvcu vodu za potrеbе donosе iz bunara, a najjači su vеtrovi sеvеr i košava. Sеlo jе u glavnom zbijеnog tipa, s kućama kojе su mеđu sobom dеlimično razrеđеnе. Najvišе jе kuća kojе su zbijеnе u lеncima. Ljudi iz ovog sеla čеsto idu u Alеksinac i Sokobanju na posao.

Glavni dеo sеla ima zbijеni tip. Mеđutim, kako sе uz kuću nalaze još i dvorištе sa voćnjakom i malom baštom, to su kućе mеđu sobom dеlimično razrеđеnе. Najzbijеnijе su kućе oko puta koji prolazi kroz sеlo. U srеdini sеla porеd puta jе sudnica i škola, gdе sе održavaju i sеoski sastanci. Sеlo nеma odrеđеnе kvartе, vеć sе pojеdini dеlovi sеla nazivaju po vеćim porodicama. To jе zato što su kućе jеdnе porodicе obično grupisanе. Porodica Đivdžanci ima kućе na južnoj strani sеla, dok su kućе ostalih rodova na sеvеrnoj strani. Pojеdinе porodicе imaju kućе odvojеnе od glavnog dеla sеla. Tako su kućе Bujkića toliko odvojеnе od sеla, na njеgovoj sеvеrnoj strani, da činе pravi zasеlak. U Kaljevcu, pored Moravice, nalaze se sve seoske kuće porodice Simić i dve kuće porodice Kabić. Na ulazu u Bovansku klisuru, u dolini Moravice, nalaze se kuće Markovića, a u Ravnoj šumi, na levoj strani Moravice, dve kuće iz porodice Kukić. Ove kuće su udaljene oko 3-4 kilometra od glavnog dela sela

Meštani se bave poljoprivredom i stočarstvom. Seoska imanja, ili sinori, mogu se naći pre svega u dolini Moravice, u Kaljevcu, ali i na Ravnoj umi i Gorovom Cvetu. Polja u dolini Moravičke su daleko plodnija od onih na drugim mestima. Obično su se pevale na Moravičkoj levoj strani u Ravnoj umi i Osoju. Tremovi se ne vide na svim kućama. Ako porodica ima veliko stado, jedan član porodice je određen da stalno čuva stoku. Na seoskom pašnjaku uglavnom pasu goveda, ovce i koze. U selu postoji i zajednička šuma. 

U Lukovu i danas postoji groblje gde je nekada bilo naselje. Meštani tamo otkrivaju ostatke ranijeg prisustva: cigle i komade raznih posuđa. Gradište je lokacija koja se nalazi iznad ulaza u Bovansku klisuru. Kažu da je tu nekada bio grad.

Pre nego što se naselje nastanilo na svojoj trenutnoj lokaciji, zajednica je često migrirala. Nalazila se na levoj strani Moravice, prvo ispod Oblog Glava, kasnije u Brestanskom i Lukovu. Zatim se preselio u Staro Selo pre nego što je stigao na svoju sadašnju poziciju. Selo se širilo rastom stanovništva, naseljavanjem i imigracijom.

U selu su sledeće porodice: -Kukići, Nikoljdan, su doselili iz Bovana Dačići. Još 4 kuće pripadaju ovoj porodici: - Mirković. Jedan deo ove porodice se doselio u Lesje i iz njega je Milojko Lešjanin. -Rekalci, Alimpijevdan, su doseljeni iz Bovana. -Paunovići, Nikoljdan, su se doselili iz Bovana. Njihov stari kum je iz Velike Plane. Od davnina su čuvari Kukića u Trubarevcu i Dačića u Bovanu. -Đivdžanci, Sveti Đorđe, su doseljeni iz Đivdži-Bare (Beli Potok), zbog čega su i prozvani Đivdžanci. Od davnina su im kumovali Savići iz Poružnice. -Živići, Nikoljdan. Deda Živu je dovela majka iz Šarbanovca. Njihov stari kum u Paraćinu. Ranije su to bile velike zadruge. Iz kuće Živića stiglo je „16 motika za kopanje“. Iz ove porodice je Marinko Živić, starac od preko 90 godina, ali veoma bistar i uporan; veoma je poštovan u selu. -Zdravković, Trifundan, doselio se iz Radmirovca (Golak). -Živadinovići, Jovanjdan, su doseljeni iz Davidovca – Svrljig. -Markovići i Sopići, Aranđelovdan, su se doselili iz Subotice (Aleksina). Njihov stari kum u Mozgovu. -Kabići, Sv. George. Deda Kaba, koji je nekada živeo u Kaljevcu, nastanio se u Trubarevcu po nalogu kneza Miloša. Ne zna se odakle su došli u Kaljevac. -Staničići, Sveti Đođe, jedan su rod sa Kabićima. -Pešićani, Sv. Petka. Njihov stari kum u Paraćinu. Jedan deo ove porodice nazvan je po svojoj maćehi, Magi: - Mađioničari. -Simići, Mratindan, ne znaju za svoje poreklo. -Bujići, Nikoljdan, ne znaju za svoje poreklo. Pobegli su u Šumadiju, pa se vratili. -Milošević, Jovanjdan. Predak je došao kao mladić iz Vidara (Trnsko, Bugarska). Poneo je slavu sa sobom. Seća se da su u tom kraju svi slavili slavu. On kaže da se narod tog kraja ne zove Bugarima, već starosrbijancima. -Miloševići, Sveti Vartolomej, su doseljeni iz Belog Potoka, a tamo su doseljeni iz Mirova (Cena Reka.). -Markovići, Sveti Vasilije-Nova Godina, su Cigani-Romi, po zanimanju kovači.

Meštani ne znaju ništa o poreklu imena sela.

Zavet je u selu na Drugi dan duhova.

 

Predlažemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza