Informacije o Sokobanji

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger
Informacije o Sokobanji

Opšte atraktivne vrednosti područja sokobanjske kotline, izražene u privlačnim geografskim, klimatskim i drugim karakteristikama prirode, povoljnom saobraćajno-geografskom položaju, kao i koncentraciji brojnih antropogenih motiva, čine ovaj kraj veoma interesantnim za turistička kretanja.

Sokobanjska kotlina, po svom geografskom položaju, predstavlja integralni deo planinsko-kotlinsko-dolinske makroregije. Smeštena je u kotlinskom proširenju reke Moravice, u podgorini šumovite planine Ozren. Nalazi se na prosečnoj nadmorskoj visini od 400 m, i sa svih strana je okružena planinama srednje visine. Sokobanja je oslonjena na obronke Ozrena i Device. Sokobanjska kotlina okružena je Krstatcem, Bukovikom i Rtnjem. Sokobanja se nalazi na idealnoj poziciji i kao banjski turistički centar ljubiteljima prirode nudi mnoštvo mogućnosti za sport, rekreaciju, odmor i zabavu. Ima povoljan turističko-geografski položaj, koji izražen preko više međusobno povezanih komponenata, omogućava laku dostupnost i komunikativnost ovog prostora. Atraktivni potencijal ovog banjskog prostora, zasnovan je pre svega na kompleksu prirodnih turističkih vrednosti, koga čine geomorfološke, hidrografske, klimatske i biogeografske turističke vrednosti, od kojih za razvoj zdravstveno-lečilišne funkcije banje presudnu ulogu imaju termomineralni izvori i klima.

Termomineralni izvori, područja sokobanjske kotline, na osnovu svojih fizičko-hemijskih karakteristika, svrstavaju se u red radioaktivnih akratotermi, sa karakterom slabih zemno-alkalnih voda. Pogodni su za lečenje različitih vrsta oboljenja: oboljenja disajnih organa, nerava, povišenog krvnog pritiska, poremećaju u razmeni materija, oboljenja očiju, oboljenja kostiju itd.

Sokobanja ima izuzetno povoljnu klimu, koja se ogleda u vrednostima pojedinih klimatskih elemenata, naročito temperature i vlažnosti vazduha. Za područje sokobanjske kotline karakteristične su takve vrednosti temperature i vlažnosti vazduha koje se kreću u granicama zone komfora ili zone udobnog osećaja. Na osnovu toga Sokobanja je i definisana kao klimatsko oporavilište.

Posebne prirodne turističke vrednosti čine i okolne planine Ozren, Rtanj, Devica, Slemen. Motivski dosta raznovrsne. U tom domenu, posebnu pažnju treba posvetiti planini Ozren, koja je na osnovu funkcionalne klasifikacije svrstana u planine oporavilišta. Na šest planina u okreženju se nalazi čak dvadesetak izletišta do kojih vode obeležene pešačke i biciklističke staze. Sokobanja je najbolja letnja odrednica ljubitelja aktivnog odmora, planinarenja, paraglajdinga i biciklizma. Posebno je popularna i kupačima koji posećuju kupališta na Moravici, Bovansko jezero, Akva park "Podina" i Welness spa centar "SokoTerme".

Sokobanja, kao jedan od napoznatijih turističkih centara naše zemlje, oduvek je privlačila turiste najviše zbog raznolikih predela koji su specifičnost  ove destinacije. Svaki posetilac će osetiti jedinstveni duh ovog mesta u razgovoru sa meštanima poznatim po gostoljubivosti kao i u poseti neponovljivim pejzažima. Ono što će svako poneti sa sobom kao sećanje na Sokobanju biće svakako svežina vazduha, toplota termalnih izvora, ukus domaćih sireva, nadaleko čuvene jagnjetine kao i zvuci harmonike i veselja.

Kada bi se negde naselili Rimljani su odlišno umeli da prepoznaju i iskoriste potencijale tog mesta. U Sokobanji su koristeći prirodne izvore vruće vode sagradili kupatila gde su se opuštali, uživali i družili se. Koristeći prednosti sokobanjskih voda u te svrhe izgradili su  terme. I ne samo oni već su i Turci koristili termalne izvore za opuštanje i očuvanje zdravlja kao specifičnu povlasticu dostupnu imućnom sloju stanovništva. Tako je sagradjen sokobanjski Amam na temeljima termi iz doba Rimljana.

Najatraktivniji antropogeni turistički motivi ovog prostora su: kupatilo iz doba Turaka "Amam", konak kneza Miloša, utvrđeni grad Sokograd, brojna neafirmisana arheološka nalazišta, ambijentalne vrednosti seoskih naselja, običaji lokalnog stanovništva, kao i mnogobrojne manifestacije, od kojih neke, kao Prva harmonika imaju nacionalni karakter.

Ako želite da ugodite sebi i vratite se sa odmora mnogo boljeg psiho-fizičkog stanja nego kada ste krenuli, sigurno ćete to uspeti nakon mnogih tretmana za podmladjivanje i vraćanje harmonije duha i tela, okruženi neprocenjivim prirodnim bogatstvima, upoznavši se sa još jednim aspektom naše kulturne istorije.

Nezaboravno iskustvo će vam pružiti i mnogi sokobanjski restorani koji osim vrhunskog kulinarskog umeća mogu da se pohvale i namirnicama dobijenim iz prirode u kojoj meso domaćih životinja, voće i povrće imaju sasvim drugačiji ukus nego bilo gde drugde. Zahvaljujući tome bićete oduševljeni novootkrivenim ukusima i mirisima hrane, koji mnoge turiste motivišu da se uvek iznova vraćaju ovoj destinaciji.

Ljudi željni pravog odmora svakako će ga naći, bilo da žude za mirom i tišinom ili za adrenalinom i aktivno provedenim danima. Priroda, istorija i kultura naroda koji su naseljavali ovaj kraj dali su svoj pečat Sokobanji što će Vam omogućiti da  osetite jedinstveni duh ovog mesta nosi istovremeno mir, spokoj i uzbuđenje.

Ovde možete jedriti na Bovanskom jezeru, krenuti u planinarske poduhvate i osvojiti vrh Rtnja - Šiljak a u večernjim časovima proći mermernim šetalištem i videte sve čari noćnog života koji je ovde prava atrakcija. Mnogobrojni kafei, diskoteke i barovi biće privlačni svima koji uživaju u noćnom provodu.

Treba imati u vidu i da su cene znatno niže od očekivanih, što će mnogima značiti da se mogu provoditi do zore ne brinući o finansijama.

Tokom jeseni aktuelne su organizacije seminara i kongresa, đačke ekskurzije i nastava u prirodi. Sokobanja poseduje objekte koji nude spa tretmane u toploj vodi, relaksaciju uz masažu i druge wellness sadržaje.

Raznovrsnost prirodnoih turističkih vrednosti, kao i bogatstvo antropogenog nasleđa, omogućavaju formiranje bogate turističke ponude i obogaćivanja sadržaja turističkog boravka.
 

>>>   Dodatne informacije   >>>
 

Predlažemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza