Informacije o Sokobanji

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger
Informacije o Sokobanji

Opšte atraktivne vrednosti podru─Źja sokobanjske kotline, izra┼żene u privla─Źnim geografskim, klimatskim i drugim karakteristikama prirode, povoljnom saobra─çajno-geografskom polo┼żaju, kao i koncentraciji brojnih antropogenih motiva, ─Źine ovaj kraj veoma interesantnim za turisti─Źka kretanja.

Sokobanjska kotlina, po svom geografskom polo┼żaju, predstavlja integralni deo planinsko-kotlinsko-dolinske makroregije. Smeštena je u kotlinskom proširenju reke Moravice, u podgorini šumovite planine Ozren. Nalazi se na prose─Źnoj nadmorskoj visini od 400 m, i sa svih strana je okru┼żena planinama srednje visine. Sokobanja je oslonjena na obronke Ozrena i Device. Sokobanjska kotlina okru┼żena je Krstatcem, Bukovikom i Rtnjem. Sokobanja se nalazi na idealnoj poziciji i kao banjski turisti─Źki centar ljubiteljima prirode nudi mnoštvo mogu─çnosti za sport, rekreaciju, odmor i zabavu. Ima povoljan turisti─Źko-geografski polo┼żaj, koji izra┼żen preko više me─Ĺusobno povezanih komponenata, omogu─çava laku dostupnost i komunikativnost ovog prostora. Atraktivni potencijal ovog banjskog prostora, zasnovan je pre svega na kompleksu prirodnih turisti─Źkih vrednosti, koga ─Źine geomorfološke, hidrografske, klimatske i biogeografske turisti─Źke vrednosti, od kojih za razvoj zdravstveno-le─Źilišne funkcije banje presudnu ulogu imaju termomineralni izvori i klima.

Termomineralni izvori, podru─Źja sokobanjske kotline, na osnovu svojih fizi─Źko-hemijskih karakteristika, svrstavaju se u red radioaktivnih akratotermi, sa karakterom slabih zemno-alkalnih voda. Pogodni su za le─Źenje razli─Źitih vrsta oboljenja: oboljenja disajnih organa, nerava, povišenog krvnog pritiska, poreme─çaju u razmeni materija, oboljenja o─Źiju, oboljenja kostiju itd.

Sokobanja ima izuzetno povoljnu klimu, koja se ogleda u vrednostima pojedinih klimatskih elemenata, naro─Źito temperature i vla┼żnosti vazduha. Za podru─Źje sokobanjske kotline karakteristi─Źne su takve vrednosti temperature i vla┼żnosti vazduha koje se kre─çu u granicama zone komfora ili zone udobnog ose─çaja. Na osnovu toga Sokobanja je i definisana kao klimatsko oporavilište.

Posebne prirodne turisti─Źke vrednosti ─Źine i okolne planine Ozren, Rtanj, Devica, Slemen. Motivski dosta raznovrsne. U tom domenu, posebnu pa┼żnju treba posvetiti planini Ozren, koja je na osnovu funkcionalne klasifikacije svrstana u planine oporavilišta. Na šest planina u okre┼żenju se nalazi ─Źak dvadesetak izletišta do kojih vode obele┼żene peša─Źke i biciklisti─Źke staze. Sokobanja je najbolja letnja odrednica ljubitelja aktivnog odmora, planinarenja, paraglajdinga i biciklizma. Posebno je popularna i kupa─Źima koji pose─çuju kupališta na Moravici, Bovansko jezero, Akva park "Podina" i Welness spa centar "SokoTerme".

Sokobanja, kao jedan od napoznatijih turisti─Źkih centara naše zemlje, oduvek je privla─Źila turiste najviše zbog raznolikih predela koji su specifi─Źnost  ove destinacije. Svaki posetilac ─çe osetiti jedinstveni duh ovog mesta u razgovoru sa meštanima poznatim po gostoljubivosti kao i u poseti neponovljivim pejza┼żima. Ono što ─çe svako poneti sa sobom kao se─çanje na Sokobanju bi─çe svakako sve┼żina vazduha, toplota termalnih izvora, ukus doma─çih sireva, nadaleko ─Źuvene jagnjetine kao i zvuci harmonike i veselja.

Kada bi se negde naselili Rimljani su odlišno umeli da prepoznaju i iskoriste potencijale tog mesta. U Sokobanji su koriste─çi prirodne izvore vru─çe vode sagradili kupatila gde su se opuštali, u┼żivali i dru┼żili se. Koriste─çi prednosti sokobanjskih voda u te svrhe izgradili su  terme. I ne samo oni ve─ç su i Turci koristili termalne izvore za opuštanje i o─Źuvanje zdravlja kao specifi─Źnu povlasticu dostupnu imu─çnom sloju stanovništva. Tako je sagradjen sokobanjski Amam na temeljima termi iz doba Rimljana.

Najatraktivniji antropogeni turisti─Źki motivi ovog prostora su: kupatilo iz doba Turaka "Amam", konak kneza Miloša, utvr─Ĺeni grad Sokograd, brojna neafirmisana arheološka nalazišta, ambijentalne vrednosti seoskih naselja, obi─Źaji lokalnog stanovništva, kao i mnogobrojne manifestacije, od kojih neke, kao Prva harmonika imaju nacionalni karakter.

Ako ┼żelite da ugodite sebi i vratite se sa odmora mnogo boljeg psiho-fizi─Źkog stanja nego kada ste krenuli, sigurno ─çete to uspeti nakon mnogih tretmana za podmladjivanje i vra─çanje harmonije duha i tela, okru┼żeni neprocenjivim prirodnim bogatstvima, upoznavši se sa još jednim aspektom naše kulturne istorije.

Nezaboravno iskustvo ─çe vam pru┼żiti i mnogi sokobanjski restorani koji osim vrhunskog kulinarskog ume─ça mogu da se pohvale i namirnicama dobijenim iz prirode u kojoj meso doma─çih ┼żivotinja, vo─çe i povr─çe imaju sasvim druga─Źiji ukus nego bilo gde drugde. Zahvaljuju─çi tome bi─çete oduševljeni novootkrivenim ukusima i mirisima hrane, koji mnoge turiste motivišu da se uvek iznova vra─çaju ovoj destinaciji.

Ljudi ┼żeljni pravog odmora svakako ─çe ga na─çi, bilo da ┼żude za mirom i tišinom ili za adrenalinom i aktivno provedenim danima. Priroda, istorija i kultura naroda koji su naseljavali ovaj kraj dali su svoj pe─Źat Sokobanji što ─çe Vam omogu─çiti da  osetite jedinstveni duh ovog mesta nosi istovremeno mir, spokoj i uzbu─Ĺenje.

Ovde mo┼żete jedriti na Bovanskom jezeru, krenuti u planinarske poduhvate i osvojiti vrh Rtnja - Šiljak a u ve─Źernjim ─Źasovima pro─çi mermernim šetalištem i videte sve ─Źari no─çnog ┼żivota koji je ovde prava atrakcija. Mnogobrojni kafei, diskoteke i barovi bi─çe privla─Źni svima koji u┼żivaju u no─çnom provodu.

Treba imati u vidu i da su cene znatno ni┼że od o─Źekivanih, što ─çe mnogima zna─Źiti da se mogu provoditi do zore ne brinu─çi o finansijama.

Tokom jeseni aktuelne su organizacije seminara i kongresa, ─Ĺa─Źke ekskurzije i nastava u prirodi. Sokobanja poseduje objekte koji nude spa tretmane u toploj vodi, relaksaciju uz masa┼żu i druge wellness sadr┼żaje.

Raznovrsnost prirodnoih turisti─Źkih vrednosti, kao i bogatstvo antropogenog nasle─Ĺa, omogu─çavaju formiranje bogate turisti─Źke ponude i oboga─çivanja sadr┼żaja turisti─Źkog boravka.
 

>>>   Dodatne informacije   >>>
 

Predla┼żemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza