Golemi kamen

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger
Golemi kamen

U Sokobanji ima puno staza za šetnju i rekreaciju. Sve one vode do predivnih predela i terena, a šetejući se po nekima od njih, mogu se videti i neki prirodni fenomeni. Jedna od takvih staza, sa koje se može videti prirodni fenomen poznat kao epigenija, a to je pojava da reka, u ovom slučaju Moravica, useca korito kroz tvrđi teren granit, izbegavajući mekši teren krečnjak.

Do ovog mesta ide se putem ka Lepteriji. Krenete ka „Strelištu“ i potom nastavite uzbrdo dobro obeleženom stazom. Pored staze postavljene su klupe za predah i razgledanje okoline. Do vrha brda, u zavisnosti od fizičke pripremljenosti, treba vam od 25 do 50 minuta. Na vrhu brda kod narandžastog putokaza skrenete levo prema Lepteriji i Sokogradu. Možete i da zastanete i da pogledate panoramu okoline.

Daleko u daljini vidi se planina Rtanj sa poznatim vrhom “Šiljak“, vide se sela koja se nalaze ispod planine, videćete deo puta koji vodi iz pravca Aleksinca, naselje "Carina", a najupečatliviji pogled je na Sokograd, utvrđenje iz doba cara Justinijana.

 

Virtuelna panorama

Odlično se vidi i tok reke Moravice i njen kanjon probijan kroz tvrđi teren, a nedaleko od toka, ka putu za Knjaževac vidi se sedimentni mekši teren, ispod naselja“ Prevalac“. Ova pojava epigenije je opisana u literaturi i pored sokobanjske pojavljuje se na još dva mesta u Srbiji.

Sa brda se spuštate ka Sokogradu bez većeg napora, a možete da se popnete i do grada za oko 50 minuta umerenog hoda. Pored Sokograda je ulaz u kanjon do koga vodi ribarska staza. Ako vodostaj nije veliki može se proći.

Preporučujemo vam da obavezno posetite ovaj lokalitet. Za to planirajte vreme 3 do 4 sata, budite u sportskoj opremi, obučeni prema vremenu ka za planinarene, ponesite vodu, hranu, aparat za slikanje, stalak i dvogled.
 

Google mapa

Predlažemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza