Vrbovac

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger
Vrbovac

Vrbovac se nalazi u zapadnom obodu banjskog basena. Nalazi se na jezerskoj terasi visine 520 metara, ali se penje i duž jednog segmenta ove terase, Jerci i Kalavat, na 600 metara nadmorske visine.

Tvrdi se da je selo dobilo ime po vrbi koja je rasla blizu mesta gde je sada centar sela. Selo je bilo u pokretu. Prvo se nalazio u Selini (u dolini Mratinjske reke), zatim u Selištu, i na kraju na sadašnjem položaju. Selo se širilo umnožavanjem i doseljavanjem.

Vrbovac nije posebno zbijeno selo. Kuće su okružene voćnjacima i baštama. Domovi su malo zagušeniji prema centru zaseoka, u blizini puta, gde se nalaze sudnica, škola, kafana. Kako se približavate periferiji sela, posebno duž tog dela, stanovi postaju sve oskudniji i podeljeni u nekoliko mala. Raskrsje je mala u kojoj žive Pašalići (Jerci). Vrbovac ima i Marjanovsku malu, Ledina (kod centra sela), Marićevsku malu i Selište. Najudaljeniji je Kalavat, koji se nalazi na severnoj strani između Vrbovca i Rujevice.

Stanovništvo jе nеpoznatog migracionog porеkla i starinom iz Ćićеvca, Svrljiga, Ražnja i dr. U selu žive sledeće porodice: Pašalići (“Jеrci”), Marjanovci, Gošići, Rogići, Marići, Šapci, Cvеtkovići, Šapići, Mančići, Nikolčići, Savići, Markovci, Vaganarci, Bеžanci, Cvеtkovići, Ilići, Minići, Askovići.

Seoska slava (zavetina) je Četvrtak po Duhovima. Meštani slave: Svetog Đorđu, Sv. Luku, Sv. Nikolu i dr.

Meštani se bave poljoprivredom i stočarstvom. Njihovi salaši se uglavnom nalaze ispod zaseoka, oko Kanog potoka. Mratinjska strana, iznad naselja, ima nekoliko njiva. Zemlja oko Kanog Potoka su najproduktivnija. Imanja dve najveće porodice u selu su grupisana: Pašalići na severnoj strani i Marićevci na južnoj strani. Letnje pojate se nalaze iznad Rožanjske kose, Jastrebarskom, Goveđem vrhu i Sokolovici. Šume su pune hrasta i bukve.

Koriste izvorsku i bunarsku vodu. Dva najvažnija su u selu, kod sudnice i u Selištu. U selu postoji i bunar.

Košava i severac nisu toliko jaki u ovom selu, ali zapadni vetar jeste. Kiša dolazi sa Rtnja. Kroz ovo selo prolazi prethodno pomenuti „Jerski put“, koji ga povezuje sa Trubarevcem i sa nizom susednih sela na severnoj strani.

 

 

Pročitajte još:

Predlažemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza