"Soko-life" program

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Osnovni cilj soko-life programa, koji sadrži delove i finess i wellness programa je rad na regulaciji telesne težine pacijenata. U planiranje progama svakom pojedincu uključeni su vrhunski endokrinolozi i nutricionisti. Osobe koje osećaju da im je neophodno uredjenje i poboljžanje svog načina života a često pate od gojaznosti, dijabetesa, povišenih masnoća u krvi i drugih tegoba, a ne znaju kako to da ostvare, došle su na pravo mesto. U tome će im pomoži tim stručnjaka koji znaju kako da pomognu kod svakog zdravstvenog problema i život sa njim učine lepšim, lakšim i veselijim.
 

 
Na samom početku, svakom pacijentu sa odradjuju mnogobrojne analize poput odredjivanja procenta mišićne mase, vode i masnoća u organizmu, brzina metabolizma i laboratorijske analize, nakon čega se pristupa analizi prikupljenih podataka, sačinjavanju plan i programa aktivnosti i započinje se sa njegovim sprovodjenjem. Pored svakodnevnog i celodnevnog nadgledanja pacijenata, tim stručnjaka nema samo ulogu posmatrača već ima i ulogu u edukaciji pacijenata u vezi raznih tema, najviše u vezi nutruicionizma, kako bi postignuti rezultati bili zadržani i nakon što napuste Sokobanju i vrate se svakodnevnim aktivnostima.

Ovde imate mnogo mogućnosti bilo da je cilj Vašeg dolaska neka bolest, odmor i rekreacija ili jednostavno želja da se posvetite sebi, naći ćete odgovarajući program i svakako se nećete pokajati.

Ukoliko želite da ojačate imunitet, poboljšate formu, unapredite vaše zdravlje, da se zabavite, odmorite od svega - terapije i programi koje nudi Sokobanja su pravi izbor za Vas. Na Vama je jedino da odlučite da je vreme da se posvetite sebi bez odlaganja i usput upoznate neverovatne lepote Istočne Srbije.

 

Gojaznost

Svedoci smo porasta broja gojaznih u našoj zemlji, gde se pored nešto većeg procenta gojaznih žena nego muškaraca od skoro susrećemo sa sve većim problemom gojaznosti kod dece, koja poprima oblike epidemije poslednjih godina. Gojanost se kao i svaka druga hronična bolest mora lečiti dugotrajno i uporno a širi se usled mnogih faktora koji uključuju manje fizičke aktivnosti, više nezdrave hrane, vremena koje deca i odrasli provode uz razne vrste ekrana umesto sa vršnjacima u prirodi.

Osim navedenog čest uzrok ove pojave je i poremećaj metabolizma ili nasledni faktor, što posebno zahteva ranije navedeno angažovanje stručnjaka iz raznih oblasti u pripremi plana i programa aktivnosti.   

Uzevši u obzir telesnu težinu i visinu pojedinca odredjuje mu se BMI. Osobe  kojima je BMI > 25 su u riziku, oni sa vrednostima BMI > 30 su gojazni, dok se kao preterano gojazne osobe karakterišu osobe kojima je BMI > 40.

 
Izbalansirana ishrana

U zavisnosti od unosa kalorija i njihove potrođnje u svakodnevnim aktivnostima dolazi do održavanja, povežanja ili smanjenja telesne težine.

 • Ako je unos kalorija veći od njihove potrošnje  doći će do povećanja težine;
 • Ukoliko je unos kalorija manji od njihove potrošnje doći će do smanjenja težine;
 • -Konstantnu težinu će imati osoba kod koje je unos kalorija jednak njihovoj potrošnji.

 

Komplikacije gojaznosti

Sama po sebi gojaznost nije uzrok smrti ali komlikacije koje je prate često jesu. Visok krvni pritisak i ateroskleroza dovode najopasnijih komplikacija ove bolesti a to su svakako moždani i srčani udar. Osim kardiovaskularnih problema, gojaznost, posebno u kombinaciji sa cigaretama i alkoholom, nosi povećan rizik i od malignih bolesti.

 

Fizička aktivnost

Fizička aktivnost blagotvorno deluje osim na smanjeneje telesne težine i na zdravlje i psihu uopšte. Nije uzalud rečeno " u zdravom telu zdrav duh", naime, u toku bavljenja fizičkom aktivnošću dolazi do pojačanog lučenja tzv. hormona sreće – endorfina. Značaj fizičke aktivnosti se ne ogleda samo u očuvanju i poboljšanju forme i regulisanju telesne težine već ima i niz drugih prednosti, kao što su: jačanje mišića, kosti i zglobova te smanjenje rizika od dijabetesa, povišenog krvnog pritiska, osteoporoze, kardiovaskularnih bolesti, artritisa i nekih vrsta tumora.

AEROBNE fizičke aktivnosti su od posebnog značaja jer ubrzavaju rad srca i produbljuju aerobik disanje. U ove aktivnosti spadaju: plivanje, vožnja bicikla, trčanje, brzo hodanje, aerobik, ples, košarka, odbojka, tenis, fudbal… Da bi se postigli neki rezultati nije neophodno profesionalno se baviti ovim sportovima, čak i 30 min. dnevno imaće blagotvoran uticaj na organizam.

 

Dijetalna ishrana

Suština dršanja dijete nije drastično smanjenje unosa hrane, već više briga oko pravilnog unosa hranljivih sastojaka u odredjenom vremenskom razmaku i količini. Kada ste na dijeti vodite računa o sledećem:

 • Preporučuje se unos od 1200 do 1300 kcal dnevno koje je potrebno rasporediti na 3 glavna obroka i 2 užine u razmaku od 3h.
 • Prženje i pohovanje se ne preporučuju!
 • Za obradu mesa najbolje je odabrati roštilj ili obariti ga!
 • Povrće je najbolje unositi sveže, kao salatu, ili ga obariti u malo posoljenoj vodi i dodati malo ulja na kraju!
 • Preporučuje se  unos svežeg ili kuvanog voća, bez dodavanja šećera, evntualno koristiti veštačke zasladjivače!
 • Gazirana pića je potrebno izbegavati!
 • Obroci se ne smeju preskskati kao što se ne sme ni grickati izmedju obroka!
 • Hrana treba biti  poslužena u manjim posudama i lepo aranžirana.
 • U slučaju napada gladi i kriza, pojesti nešto od povrća ili povećati unos tečnosti.
 • Baviti se fizičkom aktivnošću.

 

Potrebno je dati sebi motivaciju i odrediti tačno kratkoročne i dugoročne rezultate koje očekujemo od sebe i u kom vremenskom periodu. Nakon ispunjenja svakog zadatog cilja poželjno je počastiti sebe.

Predlažemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza