Oštra čuka

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger
Oštra čuka

Oštra čuka je jedan od vrhova na planini Devici. Visok je 1070. metara i sobzirom da ja vrlo karakterističnog izgleda vidi se iz bliže i dalje okoline Sokobanje.

Do vrha može da se stigne na više načina. Pratite put za Ozren, na velikoj raskrsnici, skreće te za Očnu bolnicu, a ispred samog ulaza u Očnu bolnicu, skrenete levo za selo Jezero. Na putu, sa desne strane, nailazite na izvor pitke i hladne vode „Šopur“, produžite asvaltom i na prvoj velikoj krivini udesno, postoji oznaka za penjanje do čuke. Do ove tačke možete da dođete kolima po širokom, lepo asvaltiranom, putu, a možete i pešice, ako ste u boljoj kondiciji. Uspon je srednje zahtevan i penjanje traje oko jednog sata. Ako od planinarske oznake nastavite dalje asvaltnim putem, stižete do „Vlasine“, izletište u četinarskoj šumi. Uvek ima turista, ima kampera, uređenih mesta za loženje vatre, a i dosta prostora za  uživanje i pravi odmor.

 

Oštra čuka


Kada produžite asvaltom prema selu Jezeru, stižete do oznake na putu „Gavrančić“. Siđete levo sa puta i putokaz vas vodi do Oštra čuke. Vrh je toliko upečatliv da ga vidite iz daleka. Posle jednog sata penjanja stižete do čuke.

Možda je uspon do Oštre Čuke malo naporniji  ali, sav trud koji uložite, se isplati. Još prilikom penjanja prolazite kroz prekrasnu četinarsku šumu, punu jagoda, ako ste u sezoni sazrevanja šumskih jagoda, prolazite kroz prekrasne livade. Možda vam se desi i susret sa nekom srnom ili zecom, a nije nemoguće uplašiti i neku divlju svinju. U podnožju vrha ima nekoliko pojata, pa baš ako ste srećnik, možda vam ponude i ovčije kiselo mleko.

Vrh Oštre čuke je kamenit i dosta asocira na skijašku skakaonicu. Sa južne, istočne i zapadne strane je strmo odsečen, a sa severne strane, gde je jedino i moguć uspon,  je kos pod dosta blažim nagibom. Sama tačka vrha, nije velike površine i podseća na „kameno gnezdo“. Na jugu se vidi sve do Suve Planine, a moguće je videti i niški aerodrom. Na severu se vidi planina Beljanica, Veliki i Mali Malinik. Istočna strana je zaklonjena  planinskim platoom Device( 1200 metara). Sa zapadne strane se vidi Veliki i Mali Jastrebac.

Ovaj upečatljiv vrh je vezan za mnoge legende i priče iz ovoga kraja. Neke od priča su vezane za  rimski put koji  se odvajao od Carigradskog druma i išao prema Sokogradu, a nadalje prema Vidinu. U srednjem veku i za vreme turske vladavine, prolazio je karavanski put. Legende vezuju Oštru čuku i za Starinu Novaka i Kapetana Koču, konkretno za njegovu špijunsku misiju, pre početka Kočina krajine. Jedna od najmisterioznijih priča je vezana za podzemni tunel iz perioda Justinijana u koji se može ući u okolini Oštre čuke, a izaći u blizini Niša.

U podnožju, sa zapadne strane, nalazi se crkvište koje lokalni meštani obilaze na Vidovdan.
 

Google mapa

 

Virtuelna panorama

Predlažemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza