Park "Vrelo-Borići"

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger
Park "Vrelo-Borići"

Do izletničkog mesta „Vrelo-Borići“ najjednostavnije je doći iz centra grada. Sa mermernog šetališta pored kafane „Park“ i kafića „Amam“, put vodi pravo uzbrdo. Asvaltiranim, dosta strmim putem, dolazi se do polukružnog toka i skrene se levo, da bi ste došli do Vrela, ako produžite pravo stižete do Borića.

Naziv“Vrelo“, u pisanim dokumentima, prvi put se spominje iz doba Hajduk Veljka. Naime Hajduk Veljko je najviše voleo da obitava pored izdašnog izvora-vrelo. Po istraživanjima Nenada Dinčića- kaže on meni: -Vidiš ovde (a to je sada kružni tok) pamtim tu je bio veliki dud, a moj stari mi je pričao da je tu bila drvena kućica. Tu je obitavao Hajduk Veljko, provodio je noći slušajući zurlaše i timpandžije. Oko njega su uvek bile lepe žene, često i tuđe, ali ni jedna ga nikada nije tužila. Tu je sa njim živela i Fatima, oteta iz turskog harema. Nije volele Veljka i od tuge je umrla 1809 baš kada je bila opsada Sokobanje. Pa nastavlja-Zbog konja „Kušlje“ koga je oteo od podgoračkog (Podgorac) bega, delio je megdan sa crnim arapinom i pogubio ga dole gde je sada park.
 

Virtuelna panorama sa Vrela

Na Vrelu se nalazi lepa četinarska šuma, nekada je bilo i jezero, po kome su se u čamcima vozile poznate ličnosti, Nušić Sremac Križanić i mnogi drugi. Kasnije je izgrađen „Lovački dom“ i česma Hajduk Veljka. Tu se nalazi i „Šumska Pozornica“. Sada se trenutno gradi nova više funkcionalna celina.

Kralj Petar Karađorđević je dolazio na kraći odmor. U njegovu čas pokloniše mu livadu poznatu kao „Kraljeva livada“. Ta livada je počela da se pošumljava 1953 godine borovom šumom. Pošumljavanje je nastavljeno i kasnije. Kako su ti borovi bili mali, gusto zasađeni, mesto prozvaše „Borići“. Poznato je bilo po tajnim ljubavnim sastancima. Žene su i izmislile stih: „Kad bi znali mužići sve što znaju Borići gde bi nam bio kraj“?

Danas je to lepa šuma u kojoj je zasađen crni bor, američki jasen, gorski javor, kanadska topola i ima još po nekog kistopadnig drveća. Sve se to zajedno stopilo sa Vrelom i čini jednu celinu sa klupama, stolovima, igralištima za decu, mestima za kampovanje, pravi raj za uživanje i uvek je pun posetioca. 
 

Google mapa

Predlažemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza