Bovansko jezero

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger
Bovansko jezero

Na putu od Aleksinca prema Sokobanji nalazi se veštačka akumulacija Bovansko jezero. Dugačko je oko osam kilometara sa najvećom dubinom, ispred brane, oko sedamdeset metara. Udaljeno je oko sedam kilometara od Sokobanje.

Tokom cele godine pogodno je za ribolov. Bogato je raznim vrstama ribe: som, smuđ, tostolobik, šaran, mrena , a može se upecati i po koja štuka. Zbog vodosnabdevanja Aleksinca, zabranjena je vožnja čamaca sa benziskim motorima.

Ima više uređenih plaža za kupače, a voda je vrlo prijatna za kupanje. Pogodno je za veslanje, za jedrenje vožnje pedalina, a odgovarajuću opremu za uživanje na vodi je moguće iznajmiti. U aprilu i septembru održava se jedriličarska regata „Bovan“.

Ima mesta za kampovanje, ali problem je neuređeni kamp prostor, nema vode, struje, vecea. Na obali jezera ima dosta objekata za smeštaj, a i Sokobanja je udaljena tridesetak minuta vožnje biciklom. Za vreme letnje sezone postoji i organizovani prevoz do jezera.Obavezno ga posetite. Uživaćete u oazi oko koje se prostire šuma, a moguće je videti i neku od divljih životinja, srne, zeca, lisice pa i vuka. 

 

 

Google mapa

 

Virtuelne panorame sa Bovanskog jezera

Predlažemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza