Banja Jošanica

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger
Banja Jošanica

Ako želite da obiđete Banju Jošanicu, a u Sokobanji ste, krenućete prema Aleksincu i na petom kilometru od Sokobanje kod „Trebičke česme“ videćete putokaz za Banju Jošanicu. Asvaltnim putem prolazite kroz selo Žučkovac i posle dva kilometra, stižete u Jošanicu. Na ulazu sa desne strane ugledaćete crkvu Uspenja Presvete Bogorodice, a odmah u produžetku crkve počinje “Banja”. Pored puta , nalazi se parking, a odmah do parkinga zgrada sa velikom salom i službenim prostorijama.

Sama “Banja” nalazi se u borovoj šumi kroz koju protiče reka. Preko reke ima nekoliko lepih drvenih mostova. U šumi ima dosta klupa. Sve to je smešteno u dobroj hladovini. Na kraju parka su izvori sa sumpornom, gvozdenom i stomačnom vodom. Malo dalje mesto gde se vadi lekovito blato. Odmah pored nalazi se objekat sa ambulantom, kupatilima i velikom čekaonicom. Analize vode, rađene osamdesetih godina, pokezuju da voda ima skoro identičan sastav kao voda u Vrnjačkoj Banji.

Samo selo Jošanica, a samim tim i “Banja”, smešteni su,  u prelepom ambijentu, između planine Rtanj, sa jedne strane i Bukovika, sa druge strane. Ovaj položaj,  pored prelepe okoline pune zelenila, obezbeđuje i izuzetno dobru, zdravu nezagađenu okolinu. Postoji mnogo staza i proplanaka za laganu šetnju pa i sportsku rekreaciju. Desetak kilometara od Jošanice, prema Bukoviku, možete da posetite izvorište sa sedam izvora, svi jedan pored drugog, a sa vodama različitog sastava, što se može proveriti  da se razlikuju po ukusu i temperaturi. Malo je poznato ovakvih fenomena. Od Jošanice,  do ovog izvorišta koje se zove “Vrelo”, vodi  makadam-drvarski put, a vodi kroz izuzetno lepe krajeve. Nikada nisu vršena neka detaljnija istraživanja, da bi ova lokacija bila ozvaničena i poznata široj javnosti.
 

Virtuelna panorama Banje Jošanice

Selo Jošanica ima razvijen seoski turizam. Poseduje vrlo pristojne smeštajne kapacitete u kojima se nudi kompletan pansion, domaća zdrava hrana i korišćenje lekovitog faktora. Od  istorijskih zanimljivosti, u dvorištu crkve Sv. Dimitrija,  nalazi se mala crkvica iz 14 veka posvećena  uspenju SV. Bogorodice. Da bi izgledala što manje uočljiva, a i da Turci ne bi mogli konjem da uđu unutra, crkvica je jednim delom ukopana u zemlju. Postoji i seoska legenda da je crkvica bila na brdu, Turci su je stalno rušili, a meštani obnavljali. Jedne noći crkvica je skliznula sa brda i zaustavila se na skrovitom manje vidnom mestu, a to je njena sadašnja lokacija. Odmah u blizini je i muzej sa postavkom istorijskih i etnoloških predmeta. Zgrada muzeja je iz 19 veka i pod zaštitom je države. Naime čitava priča oko Banje Jošanice je pomalo čudna. Ne posvećuje joj se dovoljno pažnja, meštani kažu blizu je Sokobanja, a po lekovitim svojstvima je konkurencija Vrnjačkoj Banji, tako da i danas ostaje na marginama zravstvenog turizma.  Po istraživanjima i na osnovu dugogodišnjeg iskustva lekar koji su radili u “Banji”, širok je dijapazon bolesti koje se uspešno tretiraju u Jošanici.
 

Google mapa

Da spomenemo samo neke od indikacija koje se mogu tretirati u Banji Jošanici:

Stomačna oboljenja:
Čir na želudcu i dvanestopalačnom crevu,  hronično zapaljenje želuca i spušteni želudac , oboljenje tankog i debekog creva, stanje posle preležane žutice, obiljenja mpkraćnih kanala i genitalija, pesak i kamen u bubregu, zapaljenje mokraćne bešike, oboljenje prostate, zapaljenje jajnika.

Reumatska oboljenja:
Stanja posle reumatske groznice, hronični i inflamatorni reumatizam, degerativni reumatizam, ekstra artikularni reumatizam, posledice trauma i ratnih ranjavanja, oslabljena cirkulacija krvi.

Ostala bolesti:
Šećerna bolest, anamija i snižen krvni pritisak, neuroze, kožne bolesti. Treba biti obazriv i znati da postoje i određene kontraindikacije, a to su: akutna obiljenja kože , disajnih organa i zglobova, bronhijalna astma u akutnom i težem stanju, tuberkuloza na bilo kom delu tela.

Predlažemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza