Milušinac

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger
Milušinac

Milušinac se nalazi između Slemena i Krstatca na severnoj ivici banjskog basena. Naselje se nalazi u dolini Urdeša. Glavni put vodi od Milušinca preko dolina Urdeša i Selačke reke do glavnog puta. Milušinac i Sesalac su povezani navedenim putem. Slično, preko Krstatca prolazi put od Milušinca do Čitluka. Iznad naselja postoji put koji povezuje selo sa livadama i šumom.

Naselje se nalazilo i u Selištu i u Zmijancu. Bilo je samo sedam stanova obloženih pločicama; ostali su bili ambari pokriveni slamom. U početku su domovi bili raštrkani, ali su na kraju bili komprimovani. Zajednica se širila uglavnom kao rezultat imigracije i umnožavanja starijih domaćinstava.

Na Gradištu, iznad Milušinca, postoji stari gradski zid o kome nema istorijata. Postoji nekoliko zidova za koje se kaže da potiču iz ranijeg manastira. U mestu Slivje ima starih "creputina". Tu je nekada bilo selo, po mitologiji, ali se o njemu ništa više ne zna. Tu je i jedno starije groblje.

Milušinac je uporediv sa ostalim naseljima u sokobanjskoj opštini. Sve su češće kuće u dolini reke, dok su sve ređe one koje se penju uz obronke doline. Ornice, Raskršće, Šavor i Rovina su četiri male koja čine selo.

Najznačajniji izvori vode za piće u okolini su Bigra, Popovog Kladenca i Šmrk. Vetar najjači severni. Košava ovde ne duva.

Meštani se bave poljoprivredom i stočarstvom. Stočarstvo je radno intenzivno zanimanje. Imanja se nalaze u i oko Bajkine šume, Selišta, Delu, Beglikićkom gumnu, Barica, Trševina, Podinama, Ćatina livada, Krasina Ornica, Dubrava, Prosište, Čukara, Slivje, Glog i drugo Selište. Njive kraj reke ispod sela su plodnije. Međutim, plodnost je izuzetno niska iznad naselja, na višim krečnjačkim padinama ispod Slemena. Letnje pojate su u  Ravulovcu, Lokvi, Slemenu, Potkosi i Stepanovcu.

Rusalica je seoska slava - zavetina.

U selu žive sledeće porodice:

 • Bojići, Sveti Đorđe, su doseljeni iz Dračinovca – Knjaževac. Imaju starog kuma u ​​Planinicima.
 • Lukinci, Sveti Đorđe. Deda Baja je došao iz Belog Potoka – Zaglavak. Njihov stari kum u Vasilju.
 • Vojinonci, Aranđelovdan, su se doselili iz Gornje Bele Reke. Njihov stari kum u Bučju.
 • Kotriginci, Aranđelovdan, su doseljeni iz Vlaškog Polja – Zaglavak. Njihov stari kum u Bučju.
 • Jocinci, Jovan, doselio se iz Drečinovca – Zaglavak. Deda Joca je došao u selo kao sluga, gde se oženio i zasnovao porodicu.
 • Čukanci (Mijailčani i Grujinci) slave Nikoljdan. Priča se da su bila dva brata koja su se doselila „iz Jerskog“ u Saselac. Jedan od njih dođe u Milušinac i zasnuje porodicu. Njihov stari kum u Paraćinu.
 • Rajkovci, Nikoljdan, su se doselili iz okoline Pirota.
 • Pindrići, Nikoljdan, su se doselili iz Bučja – Zaglavak.
 • Jankovci, Sveti Đorđe, su doseljeni iz Koželja – Zaglavak. Njihov deda je došao na imanje porodice Lukinci.
 • Vidojkovići, Nikoljdan, su se doselili iz Zorunovca – Zaglavak.
 • Vidosavljevići, Sveti Đorđe, su se doselili iz Smiljeva – Užice.
 • Milojkovići, Mitrovdan, su doseljeni iz Čitluka, a porodica u Čitluku doseljena iz Debra.
 • Smaići, Sveti Vasilije, su Cigani-Romi, kovači.
 • Azirovići, Sv. Vasilije, su Cigani-Romi, Čergari.

 

Atrakcije u selu Milušinac

Posetite neobične turističke atrakcije u blizini sokobanjskog naselja Milušinac, u podnožju planine Krstatac, ako ste u potrazi za uzbuđenjem i avanturom. Ovaj region je prepoznatljiv po svojim obilnim hidrološkim resursima i neobičnim karstnim karakteristikama.

Krstatac je krečnjački masiv Karpatskih planina koji se nalazi u istočnoj Srbiji. Na severu je planina Slemen, podeljena Urdškim potokom, i označava severoistočnu granicu sliva Sokobanje. Deo je srednje visokih planina, sa nadmorskom visinom od 1070 metara (nazubljeni vrh Iljak), na koji se pristupa iz naselja Milušinca. Sa vrha (na severozapadu) vidljiva je Sokobanjska kotlina, Ozren i Devija (na jugu), Bukovik, Roanj (na zapadu), Tupinica (na severoistoku) i Rtanj. Planina Krstatac ima različite privlačne reljefne oblike. Najpoznatije karakteristike kraškog reljefa uključuju nekoliko malih pećina, prozore „Božja kapija“ i izvor Buk. Pećina "Novakovci", koja se nalazi u podnožju planine, nije predviđena za turističke posete.

Prozorac „Bogova vrata“ se nalazi na 15 kilometara od Sokobanje u mestu Milušinac. Retka je prirodna pojava i zanimljiv speleološki fenomen, pa pored ogromnog broja turista privlači i stručnjake sa ovih prostora. Planinari mogu da započnu svoj put u Milušincu, gde mogu da krenu zemljanim putem do Urdeške reke i da nastave uzvodno, šumskim putem, i uz potok do „Božije kapije“, koja se nalazi na 690 metara nadmorske visine.

Vodopad Milušinački, izletište Manastirište i izvor Buk su svuda oko „Bogovih vrata“. Ljudi misle da „Božja vrata” imaju isceliteljske sposobnosti i da prolazak kroz njih može izlečiti nekoga ko boluje od teške bolesti.

Predlažemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza