Bogdinac

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Selo Bogdinac se nalazi u istočnoj oblasti sokobanjskog basena. Naselje se nalazi na dve rečne terase na desnoj obali Saselačke reke. Boginac je bio zajedno sa Rujištem, pa se odvojio i nastanio na ovoj lokaciji.

Selo se nalazi na trasi koja vodi od Sasalca dolinom Saselačke reke i spaja se na magistralni put. Osim toga, put se povezuje sa površinom jezera 600 metara iznad zaseoka i sa Nikolincem. Selo je malo. Kuće su raspoređene uz glavni put i pored puta koji prolazi kroz naselje. Podeljen je na tri dela: Ristinska mala, Markovsku mala i Podbučina.

Stanovništvo je doseljeno krajem 18. veka iz tadašnje Vlaške, sa istočnog Kosova, iz Bosne, Crne Gore, okoline Pirota, Smedereva, Podrinja i dr.

Vodu za piće meštani dobijaju iz bunara i bunara. Selo je okrenuto ka severu, a posebno ih nerviraju sever i košava.

Meštani se bave poljoprivredom i stočarstvom. Njihova imanja se nalaze u i u blizini mesta Ravna šuma, Petrova Međina, Rajkovac, Podina, Golema livada, Crkvište, Selina. Njive u dolini Saselačke reke ispod zaseoka su daleko plodnije od njiva na površini jezera iznad sela. Iznad naselja nalaze se zimske livade Ravne šume.

U blizini crkve otkriveni su stari zidovi. Meštani veruju da je to antička crkva. U Selini postoje nalazi antičkog groblja.

U selu žive sledeće familije: Lukinci, Markovci, Ivanovci, Videnovići, Ristinci, Gojkovci, Perići, Vidojkovci, Golubovići, Ilići, Filipovići, Jovanovici, Jovići, Gavrilovići, Stojkovići, Ibrići.

Sveta Trojica je seoska slava - zavetina. Meštani slave Svetu Minu, Nikoljdan, Mitrovdan, Svetog Đorđu, Svetog Jovana i dr.

 

Predlažemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza