Branje lekovitog bilja

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Biljke su se oduvek koristile, za ishranu, lekovite napitke, obloge i meleme ali je manje poznata činjenica da su se koristile i u magijske svrhe. Tako je Apotropajska moć venca od bilja deo narodnog verovanja od davnina do današnjih dana. Po narodnom predanju ovi venci služe kao zaštita od zlih sila, demona, vampira, uroka i bolesti a daruju zdravlje, obilne žetve, ljubav i plodnost.

Uvijanje venaca je po tradiciji bilo propraćeno raznim ritualnim napevima na posebnim mestima kao što su: izvori, bunari, ognjišta, raskršća ili pak njive koje su ostale poslednje da se žanju.

Vremenom, venac od bilja, je izgubio prvobitnu namenu i postao deo folklora sokobanjskih sela kao svojevrstan simbol ovog kraja. Ljudi i dan danas poštuju ovu tradiciju ali kada bi ih pitali zašto, ne bi znali odgovor, uglavnom je ostalo sećanje da je to nešto što pozitivno utiče i valja se kao takvo činiti.

Na obroncima Rtnja, Ozrena i Device raste više od dve stotine vrsta lekovitog bilja kao i čuveni rtanjski čaj.

Rtanjski čaj (Satureja montana) je endemska vrsta koja ima niz blagotvornih dejstava na organizam. Koristi se kao antiseptik, olakšava varenje, otklanja grčeve, pomaže kod upale mokraćnih kanala, smanjuje upalu kože i sluzokože, razredjuje gust bronhijalni sekret, olakšava iskašljavanje a poznata je i po afrodizijačkom svojstvu, zbog čega je dobila naziv „muški“ čaj.

Privatno preduzeće za otkup lekovitog bila „Adonis“, u saradnji sa više stotina berača, koristi darove prirode i distribuira ih u Srbiji ali i u mnogim evropskim zemljama.

Predlažemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza