Lepterija i Sokograd

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger
Lepterija i Sokograd

Jedno od najpopularnijih izletišta  u Sokobanji je Lepterija. Do Lepterije se može stići na više načina. Kolima se krene prema Ozrenu i na putu postoji tabla koja označava skretanje do Lepterije. Put je asvaltiran, ali je uzan i treba biti oprezan pri vožnji. Ovim putem može da se dođe i pešice do Lepterija, sem jednog kraćeg uspona kod restorana „Vidikovac“, put nije tako zahtevan za pešake. Moguće je doći i preko parka Banjica, preko mosta na Moravici, ali isključivo pešice.

Na  samom ulazu u Lepteriju odvaja se makadam put za restoran „Pećina“. Ispred restorana postoji parking, pređete most i u restoranu ste. Restoran je napravljen u jednoj potkapini, koju meštani zovu, „Babarogina pećina“. Restoran ima sve vrste specijaliteta, pečenja, roštilj, lepinje ispod sača, sir, kaimak, riblje specijalitete i još mnogo toga. Ako nastavit uzvodno  stižete do Lepterije. Ako ne skrenete za pećinu, produžite pravo i sa puta severo-istočno, na steni, ugledaće te lik Bogorodice sa detetom u naručju. Igra prirode i svetlosti ili nešto drugo, zaključite sami. Desno, dvadesetak metara od puta, dolazite do crkva Svete Marije. Skoro je izgrđena  na temeljima porušene cekeve iz četrnestog veka. Svojom skromnošću i specifičnim izgledom privlači sve veći broj vernika.
 


Šetnja do kanjona Sokograda i natrag do restorana "Kod Pudle"

Na Lepteriji postoji kamp naselje Narodne Banke, restoran sa sobama za smeštaj i jedna lepo uređena vila. Restoran je otvorenog tipa. U šumici pored restorana ima dosta stolova i klupa pogodnih za celodnevni piknik veće grupe ljudi. Odmah pored je lepo uređen bistar izvor sa vrlo hladnom vodom. U reci Moravici, baš u neposrednoj blizini izvora, imate odlično mesto za kupanje. Ako pređete preko mosta, doći će te do Bogorodičine stene, a desno od mosta vodi staza do pećine u kojoj se na svaki Veliki Petak pojavljuje jako vrelo bele vode, koja posle nekoliko dana nestana.
 

 

Virtuelne panorame Popovice i Sokograda

Sokograd

Do Sokograda se stiže, stazom uzvodno, od Lepterije. Postoji dobro označen putokaz. Na putu prema Sokogradu, sa desne strana, nalazi se pećina Hajduk Veljka. Ako pratite obeleženi putokaz, proći će te pored nekoliko uređenih mesta za loženje vatre, pođete uz uspon i doćiće te do prve kule „Stražare“ koja vam nagoveštava ulazak u grad. Na osnovu iskopina (nađeni su rimski fenjer deo oklopa, deo mača,), a i preme arhitekturi, grad je najverovatnije podigao Justinijan, kao zaštitu od najezde varvarskih plemena. Grad je postavljen na steni koja se uzdiže oko sto metara izna reke Moravice, sa svih strana, sem sa jugo-zapadne, štite ga visoke srme stene i verovatno teško je bio osvojiv. Pretpostavlja se da su stanovnici grada mogli da pregrađuju reku, verovatno kožama, a za to postoje tragovi i tako u slučaju opsade obezbeđivali vodu za piće. I sada mogu iz kanjona Moravice da se vide stepenice, koje su vodile do grada. U samom gradu postoji “Podrum“ kako ga meštani zovu. Kada se uđe unutra vidi se da je imao dva nivoa. Tačna namena mu se ne zna sobzirom da je Sokograd rušen od strane raznih osvajača i renoviran više pura. Zadnji ga je rušio Musa Kesedžija 1413 godine. Te godine je osvojio i Vrmdžu i Bolvan.
 

Google mapa

Kada se popnete na Sokograd uživaće te u izvanrednom vidiku. Ako ste sa decom treba biti obazriv, ima dosta mesta koja su sa jedne strane vertikalno odsečena više desetine metara. Postoji nekoliko kula sa osmatračnicama, postoji glavna kula, koja je na najvišem mestu, a nije nemoguće da iznad vas ugledate orla koji traži plen.
 

 

Predlažemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza