Žučkovac

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger
Žučkovac

Selo Žučkovac se nalazi na levoj obali Jošaničke reke. Kuće se uzdižu iz doline reke do 420 metara visoke jezerske površine i ispod dela ove površine na Delu. Kroz selo prolazi put koji ga povezuje sa Sokobanjom i Jošanicom. Voda se prvenstveno dobija iz bunara širom sela.

Zajednica je osnovana u Reci kraj Selišta, gde se i danas nalaze ruševine naselja. Zbog Turaka je moralo da bude izmešteno na sadašnji položaj, u šumu, da bude zaštićenije. Selo je raslo kao rezultat doseljavanja i razmnožavanja. Meštani nemaju predanja o imenu sela.

Selo je malo. Kuće su gusto raspoređene oko centra sela, na severnoj strani glavnog puta. Na južnoj strani ima svega nekoliko stanova. Kuće pojedinih porodica su grupisane tako da se delovi sela zovu po većim porodicama, kao što su Vlatkovci, Stepanovci itd.

Lokalno stanovništvo se praktično u potpunosti bavi poljoprivredom. Čuvaju krupnu stoku uglavnom. Njihova polja se nalaze na sledećim lokacijama: Pejina Bara, Bradisalcima, Joanički deo, Jarnin, Straževica, Logorište, Kumin potok, Bobovilje. Njive se prvenstveno nalaze u „sinoru“ oko Straževice. Šuma je malo.

Prema popisu iz 2002. u selu je bilo 529. stanovnika, 443. punoletnih stanovnika u 137 domaćinstva. U 2011. godini u Žučkovcu je živelo 442. stanovnika. Pretpostavka je da će u 2022. u Žučkovcu živeti oko 320. stanovnika.

U selu žive sledeće porodice:

  • Vlatkovci su velika porodica koju čine: Vlatkovci, Stojanovci, Ilinci i Rašići. Nikoljdan je njihova slava. Doselili se iz Davidovca kod Svrljiga. Odselili su se u Šumadiju. Jedna su porodica sa Markovcima iz Vrbovca. Imaju i porodicu u Crnom Kalu kod Vlajkovca. Njihov stari kum je u Pojatama kraj Ražnja.
  • Petkovci, (slave Aranđelovdan) i Agata, su doseljeni iz Davidovca.
  • Stankovci i Mišinci, (slave Sv. Petku), doseljeni su iz Vrmdže. Pobegli su u Skrobnicu, a kada su im Turci tamo ubili brata, vratili su se. Njihov stari kum u Paraćinu.
  • Milivovci, Katići i Paunovci, (slave Aranđelovdan i Agatu), doseljeni iz Skrobnice.
  • Stepanovci, (slave Nikoljdan i Mitrovdan), su doseljeni iz Vrmdže od porodice Šerbića - Kašmerovci iz Trgovišta.
  • Miletiće, (slave Svetog Đorđu), su iz Trgovišta doselili Kašmerovci.
  • Živkovići, (slave Tomindan), su doseljeni iz Vrmdže od porodice Lalić. Zovu ih Mađari.
  • Kadrići, (slave Svetog Đorđu i Svetog Vasilija), su Cigani-Romi, po zanimanju kovači. O njihovom poreklu ništa se ne govori.

Mali Spasovdan je zavet.

FK Sloga ŽučkovacFudbalski klub „Sloga“ čini osnovu razvoja sporta u Žučkovcu. FK „Sloga“ je osnovan 1962. godine na inicijativu ljubitelja fudbala iz Žučkovca. Klub je više puta bio pobednik Opštinske fudbalske lige Sokobanja i pobednik Kupa OFS Sokobanja. Najveći uspeh FK „Sloga“ ostvarila je plasmanom na 5. mesto u Zaječarskoj okružnoj ligi u sezoni 2001/02.

 


Predlažemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza