Trgovište

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Trgovištе je selo koje se nalazi u banjskom basenu, istočno od Žučkovca. Leži na levoj strani Trgoviške reke i na sastavcima Kestici, Željeznice i Šarbanovačke reke. Kuće se penju i na jezersku površinu od 520 metara, koja se nalazi pod rtom na kome su vrmaška crkva i škola.

Trgovište se nalazi u zavetrini. Košava se gotovo i ne oseća. Zbog toga što selo okrenuto ka jugu, voće u njemu dobro uspeva, pa je ovo pravo voćarsko mesto. Trgovište je dobro povezano sa Banjom dobrim putem koji vodi od Vrmdže.

Selo je zbijenog tipa. Kuće su pričvršćene uz glavni put i druge manje puteve koji presecaju selo. Svaka kuća ima voćnjak i baštu. Iditeći prema periferiji sela, kuće su razređenije. U selu nema malih naselja, već se pojedini krajevi sela zovu po većim porodicama.

Meštani se bave isključivo poljoprivredom. Drže malo stoke i to je uglavnom krupne. Imanja su raširena po celom selu. Njive u dolini reke su plodnije. Njive se nalaze na ovim mestima: Jamlje, Kumin Potok, Kaljino Polje, Agina Livada, Pupunkovica i Međušuma. Imaju malo pojata oko sela. Utrina je veoma mala na Kaljinom Polju na kojoj napasaju stoku.

Prema predanju, ime sela dolazi od toga što je na mestu današnjeg sela neki trgovac hranio svinje.

Selo je najpre bilo u Selini, a kasnije se premestilo i grupiralo na današnjem mestu. Kod današnjeg novog groblja se nalazi i stara groblja. U selu nema drugih starih spomenika. Zavetina je Markovdan.

Predlažemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza