Reka Moravica / kupališta

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger
Reka Moravica / kupališta

Na reci Moravici, od restorana „Čoka“ pa sve do Sokograda, ima više atraktivnih plaža. Ako prođete kroz park na Banjiciprva plaža na koju nailazite je „Župan“. Na samom početku plaže imate klupe. Na peskovito-kamenom delu klupa ima i na obali plaža, a napravljene su i drvene nadstrašnice kao zaštita od jakog sunca i od iznenadnog nevremena. Plaža Župan počinje plićakom i postepeno dubina raste tako da je na najdubljem delu oko četiri metra.Voda je izuzetno bistra, bez obzira na broj kupača, a i prijatno osvežavajuća. Sa strana su stene tako da ljubiteljima skokova u vodi pružaju odlične mogućnosti. U toku leta postavlja se most za prelazak na drugu obalu.

Postoji legenda kako je nastao naziv „Župan“. Župan je bio sin gospodara Sokograda i zaljubio se u Lepteriju ćerku gospodara Vrmdže. Kako su im roditelji zabranjivali ljubav, oni rešiše da svoju lubav ovekoveče skokom sa stene, preko puta Sokograda. Lepteriju su pronašli gde je sada izletište Lepterija, a Župana su našli nizvodno na mestu koje nazvaše „Župan“.

Iznad Župana je plaža „Tesnac“, tu je Moravica najuža, mesto atraktivno za kupanje i skokove u vodi. U doba hipi pokreta, to je bilo njihovo omiljeno mesto za kupanje, a stotinu metara uzvodno, počinju šest kace.

Postoje, u malom kanjonu, šest udubljenja  koja podsećaju na kace i tako je to mesto dobilo ime "6 kaca". Poznato je po visokim stenama koje omogućavaju dobrim skakačima do pokažu svoju veštinu skakanja. Inače poznato je kao kupalište mladih. Tu su se kupali poznati glumci Miša Žutić, Olivera Katarina, Rale Damnjanović, viđen je i Dušan Kovačević i mnogi drugi.

Na plaži postoje klupe, drvene nadstrašnice, postoji i izvor koji izvire iz same stene, a i jedna manja pećina. Odmah u produžetku su tri kace, mesto gde se kupaju malo starija gospoda, a takođe ima pogodnosti za skokove u vodu i lagano i mirno plivanje.

Virtuelne panorame

Odmah u produžetku, nekih stotinu metara, počinje plaža“ Džentlmen“. Sam naziv plaže govori o vrsti kupača. Tiho mirno kupanje, bez vriske i cike dosta zaklonjeno od pogleda radoznalih, tako da toples ili nudizam, nije ništa neuobičajeno za ovu plažu.

Na Moravici ima još poznatih mesta za kupanje, kao što je Lepterija, u blizini je i restoran, a naviše uzvodno, gde počinju zidine Sokograda, postoji malo ali vrlo simpatično kupalište „Brest“.
 

Google mapa

Predlažemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza