Centar grada

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger
Centar grada

U vreme Turaka,  pa i kasnije, centar-grada je imao nekiliko du─çana, više kujund┼żijskih radnji, grn─Źarske, kazand┼żiske radnje i nekoliko kafana. Tu se nalazilo i Tursko kupatilo sa Amamom, a preko puta, zgrada kapetanije sa zatvorom, koju nazvaše Milošev Konak. Put je bio makadamski, kasnije poplo─Źan kockom koja je zamenjena crvenim cigla-plo─Źama, a sedamdesetih godina centar je poplo─Źan mermernim plo─Źama. Od starog centra ostao je drvored,  park i stari platani, Tursko kupatilo sa renoviranim Amamom (inhalatorijum) i zgrada Miloševog Konaka.

Tursko kupatilo "Amam" je nastalo na temeljima rimskog.  Kasnije je renovirano  više pura, dogra─Ĺene su kade, novi inhalatorijum, ali je zadr┼żalo formu turske arhitekture. Kupatilo se snabdeva vodom, iz tri bunara, koja je tokom cele godine izdašna. Temperatura vode je nešto preko ─Źetrdeset stepeni. U kupatilu se nalaze muški i ┼żenski bazen,  Miloševa kada i nekoliko kasnije ura─Ĺenih kada. Neke scene filma Zona Zamfirova snimane su u bazenima. Miloševa kada je imala tri ulaza. Dva su zazidana ali se vide otvori za vrata. Miloš se plašio za svoj ┼żivot, a uvek je imao i više tajnih veza, zato je imao i tajne ulaze.

Kada je ra─Ĺena poslednja rekonstrukcija, radnici na izvo─Ĺenju radova našli su još ─Źetiri bunara iz rimskog perioda. Na─Ĺena su i tri podzemna prolaza. Jedan je išao severoisto─Źno do fontane u parku, a tu je bio pravi Milošev konak, drugi je išao od ┼żenskog kupatila, ju┼żno do sadašnje zgrade Miloševog Konaka, a tre─çi od amama zapadno, do ulaza u park.

Voda u kupatilu se koristi za reumatska oboljenja, za inhalacije disajnih organa i zna se da je vrlo efikasna za nespecifi─Źna plu─çna oboljenja. Koriš─çenje kupatila je dozvoljeno uz odgovaraju─çi stru─Źni nadzor ljudi koji tu rade

 

Virtuelna panorama u centralnom banjskom parku


Centar-grada, a i sam park, ima uvek blago strujanje tako da skoro i da nema nikakve zaga─Ĺenosti. U letnjim danima temperatura je vrlo prijatna za odmor i šetnju. Umereno pove─çana koncetracija negativnih jona, posebno doprinosi br┼żem oporavku obolelih, a i boljem raspolo┼żenju zdravih osoba.

U parku postoji i de─Źiji park, koji je ogra─Ĺen, sa puno rekvizita za decu, pija─çom vodom i toaletima.

 

Virtuelna panorama - centralni park


─îitavom du┼żinom centra nalaze se kafi─çi sa letnjim baštama i restoranima. Mo┼żete da probate sve vrste hrana, uklju─Źuju─çi i doma─çe specijalitete, lepinja pod sa─Źom, tele─ça glava u škembetu, gove─Ĺe repove i sl.

U centru  se ─Źesto odr┼żavaju razne kulturne i zabavne manifestacije, gostavanja raznih grupa ,peva─Źa knji┼żevne ve─Źeri, pozorišne predstave za odrasle i decu, folklor, takmi─Źenje „Zlatne ruke„ i raznorazni sajmovi. Na mermeru su uvek prisutne drvene ku─çice u kojima mo┼żete da kupite suvenire.

Predla┼żemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza