Centar grada

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger
Centar grada

U vreme Turaka,  pa i kasnije, centar-grada je imao nekiliko dućana, više kujundžijskih radnji, grnčarske, kazandžiske radnje i nekoliko kafana. Tu se nalazilo i Tursko kupatilo sa Amamom, a preko puta, zgrada kapetanije sa zatvorom, koju nazvaše Milošev Konak. Put je bio makadamski, kasnije popločan kockom koja je zamenjena crvenim cigla-pločama, a sedamdesetih godina centar je popločan mermernim pločama. Od starog centra ostao je drvored,  park i stari platani, Tursko kupatilo sa renoviranim Amamom (inhalatorijum) i zgrada Miloševog Konaka.

Tursko kupatilo "Amam" je nastalo na temeljima rimskog.  Kasnije je renovirano  više pura, dograđene su kade, novi inhalatorijum, ali je zadržalo formu turske arhitekture. Kupatilo se snabdeva vodom, iz tri bunara, koja je tokom cele godine izdašna. Temperatura vode je nešto preko četrdeset stepeni. U kupatilu se nalaze muški i ženski bazen,  Miloševa kada i nekoliko kasnije urađenih kada. Neke scene filma Zona Zamfirova snimane su u bazenima. Miloševa kada je imala tri ulaza. Dva su zazidana ali se vide otvori za vrata. Miloš se plašio za svoj život, a uvek je imao i više tajnih veza, zato je imao i tajne ulaze.

Kada je rađena poslednja rekonstrukcija, radnici na izvođenju radova našli su još četiri bunara iz rimskog perioda. Nađena su i tri podzemna prolaza. Jedan je išao severoistočno do fontane u parku, a tu je bio pravi Milošev konak, drugi je išao od ženskog kupatila, južno do sadašnje zgrade Miloševog Konaka, a treći od amama zapadno, do ulaza u park.

Voda u kupatilu se koristi za reumatska oboljenja, za inhalacije disajnih organa i zna se da je vrlo efikasna za nespecifična plućna oboljenja. Korišćenje kupatila je dozvoljeno uz odgovarajući stručni nadzor ljudi koji tu rade

 

Virtuelna panorama u centralnom banjskom parku


Centar-grada, a i sam park, ima uvek blago strujanje tako da skoro i da nema nikakve zagađenosti. U letnjim danima temperatura je vrlo prijatna za odmor i šetnju. Umereno povećana koncetracija negativnih jona, posebno doprinosi bržem oporavku obolelih, a i boljem raspoloženju zdravih osoba.

U parku postoji i dečiji park, koji je ograđen, sa puno rekvizita za decu, pijaćom vodom i toaletima.

 

Virtuelna panorama - centralni park


Čitavom dužinom centra nalaze se kafići sa letnjim baštama i restoranima. Možete da probate sve vrste hrana, uključujući i domaće specijalitete, lepinja pod sačom, teleća glava u škembetu, goveđe repove i sl.

U centru  se često održavaju razne kulturne i zabavne manifestacije, gostavanja raznih grupa ,pevača književne večeri, pozorišne predstave za odrasle i decu, folklor, takmičenje „Zlatne ruke„ i raznorazni sajmovi. Na mermeru su uvek prisutne drvene kućice u kojima možete da kupite suvenire.

Predlažemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza