Sesalac

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger
Sesalac

Sesalac se nalazi na severnom obodu isto─Źnog dela sokobanjske opštine, na trome─Ĺi opština Sokobanja, Knjaevac i Boljevac. Naselje se nalazi na levoj strani doline Sesala─Źke reke i ispod obale jezera koje se nalazi na Lomu i Rtu na severu i Jeldištu na zapadu.

Pretpostavlja se da je nekada naselje bilo u Selištu, izme─Ĺu današnjeg sela i Milušinca, iako nema tragova o tome. Zajednica se širila umno┼żavanjem i useljavanjem. Ne zna se poreklo imena "Sealac".

Dolinom Sesala─Źke reke od naselja se prote┼że seoski put koji ga povezuje sa Bogdincem i magistralnim putem sa Sokobanjom i Knja┼żevcem. Ova ruta se nastavlja sve do Rujišta. Prethodno navedeni put povezuje naselje sa Nikolincem na zapadu; na istok vodi i seoski put koji vodi u Milušinac. Putevima koji vode do naselja u velikoj meri koriste turisti i ljubitelji prirode, koji su naj─Źešc╠üe posetioci susedne Sokobanje.

Naselje je malo. Ima oko 70 domova. Naselje je okrenuto prema jugu, a preovla─Ĺuju severni vetar i košava.  Domovi su guš─çe rapore─Ĺeni u centru grada, na dnu doline i blizu glavne saobrac╠üajnice. U centru sela nalaze se opština i škola. Kako se putuje niz dolinu, broj stanova se smanjuje. Pojedini delovi zaseoka su nazvani po starijim i vec╠üim porodicama, i nisu podeljeni na "male".

Domovi se nalaze sa obe strane reke u nivou doline, ali se penju i na levu stranu doline. Voda za pic╠üe se prvenstveno dobija iz bunara, jer ima svega nekoliko malih izvora. Mesto zvano "Banjica" se nalazi iznad naselja. ─îak i zimi, stanovnici se kod Banjice kupaju u toploj vodi.  Ne zna se ko je sahranjen na starom groblju kod Banjice. U blizini Orlovog Kamena nalazi se nekoliko anti─Źkih šan─Źeva.

Meštani se bave poljoprivredom i sto─Źarstvom. Me─Ĺu posedima su Pavitnica, Lom, Vardište, Osova─Źa, Radov Del, Podbaba, Klisura, Liva─Ĺe, Lipov Trap, Karakond┼ża, Slivnica, Trnova─Źa, Visoki Del, Banur, De─Źin grob i Selište. Polja ispod naselja su produktivnija. Postoje letnje i zimske pojate. Letnje su u Prosištu, Oblom delu, Me─Źjem boru i Tumbi.

U selu ┼żive slede─çe familije: Kašmerci, Jogrinci, ─îeftelinci i Stojkovci, Lalinci (┼Żivadinovic╠üi), Laminci, Red┼żinci, Simic╠üi, Pantic╠üi, Novakovic╠üi, Vukosavljevic╠üi, Dimitrijevic╠üi, Avramovic╠üi, Ninic╠üi, Ran─Ĺelovic╠üi, Stanisavljevic╠üi, Kova─Źevic╠üi, ┼Żivkovic╠üi, Markovic╠üi i Kalic╠üi.

Rusanica je zavetina, odn. seoska slava.

 

 

Sesala─Źka pe─çina

Pe─çina se nalazi blizu sela i privla─Źi sve vec╠üi broj posetilaca, posebno onih koji cene istinska prirodna bogatstva. Od Sokobanje je udaljena oko 18 kilometara. Pec╠üina ima oko 150-200 m dobro osvetljenih pristupa─Źnih prolaza. U samoj pec╠üini mo┼że se videti razli─Źita kre─Źnja─Źka ornamentika razli─Źitih oblika. Piknik prostor ispred pe─çine je ure─Ĺen drvenim stolovima, klupama i lo┼żištem. Ispred pec╠üine nalazi dosta hladne vode za pic╠üe. Tokom leta mo┼żete videti kolonije slepih miševa na vrhu pec╠üine. Restoran "Pe─çura" se nalazi u blizini pec╠üine i nudi hranu i pi─çe. Iznad pe─çine je mali prirodni bazen sa bistrom vodom u kojem mo┼żete plivati. Tokom praznika, ovo izletište je dosta pose─çeno.

 

Pro─Źitajte još:

Predla┼żemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza