Beli potok

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger
Beli potok

Beli potok je selo u centru sokobanjskog basena. Naselje se nalazi na desnoj obali potoka Laguševac. Domaćinstva su izgrađena na padini doline, a jedan deo seže do površine jezera na 420 metara. Seoski put koji vodi od Mužinca povezuje selo sa Sokobanjom. Beli Potok je u zavetrini; jedini jači povetarac je sa juga. Vodu za piće meštani pre svega dobijaju iz bunara. Postoje i dva manja izvora.

Selo je malo. Domovi su koncentrisani u dolini pored glavnog puta i na bokovima Laguševačkog potoka. Kuće postaju sve ređe kako se iselimo iz centra sela, posebno onih koje se uzdižu iznad površine jezera. Selo je podeljeno na dva kraja. Područje u kome se nalaze stari Filipovići, poznato je pod prvobitnim imenom sela "Dživdži-Bara". "Beli Potok" je naziv mahale u kojoj se nastanio ostatak mlađe porodice.

Beli potok

Filipovići su ranije živeli u Kućištu, dok je porodica Mirovci živela u Vrmaškoj odn. Trgovišnoj reci. Turčin-beg je ove dve porodice spojio i smestio na sadašnju lokaciju. Selo je nastavilo da raste kako se sve više porodica doseljavalo i množilo. "Džidži-bara" je popularniji naziv sela. Ne zna se odakle potiče ovo ime, kao ni ime "Beli Potok".

Stanovništvo je poreklom iz okoline Ražnja, Crne Gore, i iz okolnih sela. Većina stanovništva radi u poljoprivredi. Imaju malo životinja. Imanja se mogu naći širom oblasti na mestima kao što su Kućište, Petrovac, Laguševac i Deo. Teren je izuzetno plodan. Pojata ima svuda.

Rosanica je seoska slava - zavet. Meštani sela Beli potok slave Nikoljdan, Vartolomej, Svetu Petku, Svetog Tomu i dr.

U selu žive sledeće porodice:

 • Filipovići su velika porodica. Sastoji se od od: -Miladinovca, Filipovićia Milovanovići, Stojanovci i Pavlovci. Svi slave Nikoljdan. Ovo je najstarija porodica u selu. Doseljeni su iz Smilovca kod Ražanja. Njihov stari kum je „u Buljare“ kod Ražnja.
 • Mirovci (Ivanovci i Milosavci), Sv. Vartolomej. Doselili se iz Mirova, zbog čega se i zovu Mirovci. Ova porodica se naziva i „Latini“.
 • Bucići, Sv.Petka, su doseljeni iz Bučja, zbog čega se i zovu Bucići.
 • Crnogorci, Bjelopavlići, Sv. Petka i Mala Gospojina, su doseljeni iz Crne Gore, iz Bjelopavlića.
 • Rajkovci, Nikoljdan, su se doselili iz Žlne – Knjaževac.
 • Marinkovići, Sv. Petka, su doseljeni iz Čitluka, od porodice Zlatinci, koji su u Čitluk doseljeni iz Vasilja kod Knjaževca.
 • Stojadinovići, Nikoljdan, su doseljeni iz Radenkovca. Njihova porodica doselila se u Radenkovac iz Burima kod Svrljiga.
 • Dulci, Tomindan, su doseljeni iz Vrmdže od porodice Lalić – Dulci.
 • Filipovići i Jeftići, Sveti Đorđe, su se doselili iz Milušinca. Porodica u Milušincu doselila se iz Zaglavskog sreza.
 • Pašići, Nikoljdan, su se doselili iz Gara kod Pirota.
 • Milovanovići, Nikoljdan, su se doselili iz Nikolinca. Porodica se doselila u Nikolince iz Dobrujevca kod Crne Reke.
 • Bogićevići, Sveti Đorđe, su doseljeni iz Dugog Polja. Porodica se doselila u Dugo Polje iz Lenovca.
IZVOR: Prema knjizi Petra Jovanovića „Banja“.

 

Predlažemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza