Blendija

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Selo Blendija se nalazi na centralnoj jezerskoj ravnici u istočnom delu sokobanjskog basena. Selo se nalazi na desnoj strani Moravice u dolini Baba-Potoka, u blizini glavnog puta koji povezuje Sokobanju i Knjaževac. Selo je u zavetrini i okrenuto prema jugu. Vodu za piće meštani dobijaju iz bunara i izvora.

Najstarije stanovništvo doseljeno u drugoj polovini 18. veka sa Kosova, iz okoline Knjaževca, Crne Reke i Krivog Vira. Po zapovesti bega Turčina, selo je nastalo spajanjem dva naselja: Kosovci i Blendije. Kosovci žive u gornjem delu i Blendija u donjem delu, kod puta. Domovi su u početku bili raštrkani, ali kako je vreme prolazilo, postajali su sve bliži. Kuće su najgušće u blizini potoka i svaka kuća ima dvorište i voćnjak. Kuće su mnogo ređe na obodu naselja.

Većina stanovništva radi u poljoprivredi. Čuvaju krupnu stoku. Njihova imanja se nalaze u okolnim selima Dubnik, Preći Potok, Kriva Kruška, Beli Breg, Prevalac, Glogan.

U selu žive sledeće porodice: Gaginčani, Golovarci, Milutinovci, Kеnjinci (Pеtrovci), Pеtrovići, Stojići, Sibinovići, Kovandžijci, Lazarovci i Pavkovići, Milеnkovići, Stеvići, Paunovići, Miljkovići, Milеtići i Stojanovići, Mijalkovići, Jovinci, Milanovići, Vеličkovići, Milovanovići, Ćirići, Milošеvići, Milosavljеvići, Matići, Stankovići

Meštani slave Svete Vračeve, Svetu Petku, Svetog Arhangela, Svetog Stefana, Svetog Jovana, Svetog Nikolu i dr. Spasovdan je seoski zavet, odn. seoska slava.

 

Predlažemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza