Lekoviti izvori i termalne vode

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger
Lekoviti izvori i termalne vode

Lekoviti izvori voda u Sokobanji imaju jako izra┼żenu radioaktivnost a ukupno je šest glavnih izvora ove vrste. Njihova temperature se kre─çe u rasponu od 28 do 45°C. Kako je prisustvo radioaktivnih gasova u Sokobanji izra┼żeno, svako od gostiju ─çe osetiti efekte blage inhalacije, što ispoljava pozitivan efekat na ceo organizam. U indikacije za boravak u Sokobanji spadaju bolesti poput: bronhijalne astme, hroni─Źnog bronhitisa, pneumokonioze, psihoneuroze, lakši oblici povišenog krvnog pritiska, hroni─Źnog reumatizma, išijasa, stanja posle povreda, hroni─Źnih ┼żenskih bolesti, anemije, iscrpljenosti organizma i drugih. U kontraindikacije spadaju oboljenja poput: aktivne i po─Źetne tuberkuloze, teskih sr─Źanih mana, zaraznih bolesti. Lekovite radioaktivne vode mogu se primenjivati u le─Źenju na razli─Źite na─Źine od kupanja i pijenja do stavljanja obloga i inhaliranja u inhalatorijumima. Ipak najzastupljeniji na─Źin koriš─çenja ovih izvora je svakako kupanjem u njima, posebno tokom leta kada se podsti─Źe dejstvo prisutnih minerala na organizam. Od hemijskih elemenata ove vode sadr┼że naj─Źeš─çe jod, mangan, brom, kobalt, bakar, gvo┼żde, sumpor i druge i na osnovu sastava i dejstva dele se nav ode sa: ugljenokiselim, sumpornim, hloridnim, toplotnim, mehani─Źkim i elektrodinami─Źkim karakteristikama. Termalne vode imaju osobinu da podstaknu cirkulaciju krvi u organizmu i time dovedu do poja─Źanog izlu─Źivanja otpadnih materija preko urinarnog trakta dok i sami prisutni minerali doprinose promeni ravnote┼że te─Źnosti u tkivima. Na ovaj na─Źin telo se osloba─Ĺa nakupljenih toksina i javlja se ─Źesto pominjani okrepljuju─çi efekat ovih voda. Inhaliranjem u organizam se preko radioaktivne pare unose: jod koji deluje na štitnu ┼żlezdu, brom koji uti─Źe na nerve, sulfid do zglobova i radon do ┼żlezdi, što dovodi do izbacivanja štetnih materija iz organizma i njihove eliminacije naj─Źeš─çe iskašljavanjem.

Pored kvalitetnog vazduha Sokobanja je, kada je re─Ź o prirodnim blagodetima, poznata i po svojim termomineralnim izvorima. Ovi lekoviti izvori vekovima okrepljuju dušu i telo, relaksiraju i opuštaju.

U Sokobanji postoji 6 lekovitih termomineralnih izvora.

  1. Izvorište „Sonda Park“  karakteriše bistra voda bez mirisa i ukusa, temperature od 43°C i pH vrednosti oko 7. Sastojci koji se mogu prona─çi u njoj spadaju u katjone, anjone, elektrolite ii ma ih u koncentraciji od - 602,8 mg/l. Voda sa ovog izvora spada u oligomineralne vode i hipoterme sa prisutnim mehuri─çima gasova slobodnog vodonika i sulfida 0,9. Po kategorizaciji ona tako─Ĺe spada u sulfidne, kalcijumske, magnezijum hidrokarbonatne vode.
  2. Izvor „Bunar Preobra┼żenje“ odlikuje bistra voda bez mirisa i ukusa sa prisutnim mehuri─çima gasa, temperature koja se kre─çe od 43,8 do 53°C sa ukupno rastvorenih sastojaka524,2mg/l i od gasova ugljen dioksidom. Svrstava se u kategoriju hidrokarbonatnih, kalcijum-zemnoalkalnih, radonskih, hipertermalnih oligomineralnih voda.
  3. Izvor „Banjica Bazen I“  je izvor vode bez boje i ukusa ali sa slabim mirisom sumporvodonika, temperature od 27,8°C i pH vrednosti oko 7. Ukupan sadr┼żaj rastvorenih materija iznosi 590mg/l sa prisutnim gasom vodonik sulfidom. Ova voda se svrstava u red kalcijum, magnezijum hidrokarbonatno sulfidnih hipotermalnih oligomineralnih voda.
  4. Izvor „Banjica II“ je veoma sli─Źan Banjici I sa nešto višom temperaturom, koja iznosi 28,9°C i ukupnim sadr┼żajem rastvorenih materija od 585,6mg/l i od gasova sa vodonik sulfidom. Spada u red kalcijum, magnezijum, hidrokarbonatno sulfidnih zemnoalkalnih, hipotermalnih, oligomineralnih voda.
  5. Izvor „Pijaca“ je izvor nezamu─çene vode blagog mirisa sumporvodonikai temperature od 32,4°C. Ukupna masa rastvorenih materija iznosi 620,2mg/l dok se od rastvorenih gasova u njoj mo┼że na─çi slobodni ugljendioksid i vodoniksulfid. Ova voda se svrstava u red kalcijum, magnezijum, hidrokarbonatno sulfidnih voda koje su homeotermalne i oligomineralne.
  6. Centralno banjsko kupatilo "Amam" poseduje 2 izvora "Sv. Aran─Ĺel" temperature 43 stepena i "Preobra┼żenje" sa temperaturom od 48,3 do 53 stepena. Koristi se za le─Źenje degenerativnog, ekstraartikularnog i hroni─çnog reumatizma i posttraumatska stanja i stanja posle povreda. Kupatilo "Amam" poseduje i inhalatorijum za le─Źenje bolesti disajnih organa poput: bronhijalne astme, sinvitisa, akutnog i hroni─Źnog bronhitisa, emfizema, respiratorne infekcije i drugih oboljenja ovog tipa. Pri inhalaciji se koristi gas radon koji je sadr┼żan u ovim izvorima.

Ukupno je šest glavnih izvora sa termalno-radioaktivnim karakteristikama u Sokobanji i delimo ih na dve grupe, a to su:

  • hipertermalni izvori - ─Źija temperature vode se kre─çe u rasponu od 39 do 45°C poput one koja izvire u kupatilu "Park".
  • hipotermalni izvori – ─Źija temperature voda se kre─çe u rasponu od 28-34°C, poput one koja izvire u kupatilu "Banjica".

Zajedni─Źka osobina svih izvora na ovom podru─Źju je da ove mineralne vode spadaju u kategoriju alkalnih radioaktivnih voda.

U Banji Jošanici se nalazi još 5 lekovitih termomineralnih izvora koji spadaju u oligomineralne, zemno-alkalne hipoterme sa temperaturama izme─Ĺu 18 i 22 stepena. To su izvori: Sumporna voda, Gvozdena I i II, Stoma─Źna i Crvena voda. Ovi izvori se koriste za le─Źenje slede─çih oboljenja: hroni─Źne urinarne infekcije, kamen i pesak u bubregu, upala bubrega, dijabetes, ekcemi iko┼żne bolesti, reumatizam, ─Źir ┼żeluca, dvanaestopala─Źnog creva, debelog creva, ┼żu─Źi.

U medicinske indikacije spadaju: bolesti respiratornih organa poput bronhijalne astme i drugih, hroni─Źni hepatitis, psihoneuroze, neurastenije, bla┼żi oblici visokog krvnog pritiska, hroni─Źni reumatizam, išijas, posttraumatska stanja.

 Kontraindikacije su: tuberkuloza, te┼ża sr─Źana oboljenja, maligna oboljenja, krvarenja, infektivne bolesti.

Predla┼żemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza