Termalne vode

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger
Termalne vode

Pored kvalitetnog vazduha Sokobanja je, kada je reč o prirodnim blagodetima, poznata i po svojim termomineralnim izvorima. Ovi lekoviti izvori vekovima okrepljuju dušu i telo, relaksiraju i opuštaju. U Sokobanji postoji 6 lekovitih termomineralnih izvora.

 

 • Centralno banjsko kupatilo "Amam" poseduje 2 izvora "Sv. Aranđel" temperature 43 stepena i "Preobraženje" sa temperaturom od 48,3 do 53 stepena. Koristi se za lečenje degenerativnog, ekstraartikularnog i hronićnog reumatizma i posttraumatska stanja i stanja posle povreda. Kupatilo "Amam" poseduje i inhalatorijum za lečenje bolesti disajnih organa poput: bronhijalne astme, sinvitisa, akutnog i hroničnog bronhitisa, emfizema, respiratorne infekcije i drugih oboljenja ovog tipa. Pri inhalaciji se koristi gas radon koji je sadržan u ovim izvorima.
   
 • Kupatilo "Banjica" ima takođe 2 izvora Banjica I, temperature 27,8 stepeni i Banjica II, temperature 28,9 stepeni. Voda sa ovih izvora se koristi za nervna oboljenja.
   
 • Izvor "Pijaca" je slaba zemno-alkalna hipoterma sa mirisom sumporvodonika, temperature 32,4 stepena i koristi se za kožna oboljenja.
   
 • Izvor "Zdravljak" je takođe slaba zemno-alkalna hipoterma ali radioaktivna akratopega temperature 14,5 stepeni.
   
 • U Banji Jošanici se nalazi još 5 lekovitih termomineralnih izvora koji spadaju u oligomineralne, zemno-alkalne hipoterme sa temperaturama između 18 i 22 stepena. To su izvori: Sumporna voda, Gvozdena I i II, Stomačna i Crvena voda. Ovi izvori se koriste za lečenje sledećih oboljenja: hronične urinarne infekcije, kamen i pesak u bubregu, upala bubrega, dijabetes, ekcemi ikožne bolesti, reumatizam, čir želuca, dvanaestopalačnog creva, debelog creva, žuči.