Ogromna posećenost prvog Penjačkog festivala u Vrmdži

07.08.2018. 10:34 | Vrmdža | vrmdža, penjanje, stene

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Stena za penjanje


U neposrednoj blizini Sokobanje, ovog vikenda organizovan je prvi „Penjački festival Vrmdža 2018“. Ovaj događaj premašio je sve rekorde posećenosti sportsko-penjačkih manifestacija u našoj zemlji.

Ideja o organizovanju ovakve menifestacije sprovedena je u delo od strane MZ Vrmdža uz podršku Danijela Stankovića, profesora na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, a pod pokroviteljstvom opštine Sokobanja.

Za ovaj penjački festival prijavilo se ukupno 70 sportskih penjača od kojih i dvoje iz Francuske. Ovaj događaj iako prvi put organizovan, postao je najmasovnija sportso-penjačka manifestacija do sada.

Slaviša Krstić, predsednik MZ Vrmdža, rekao je da je ugovor o saradnji sa Fakultetom za sport i fizičku kulturu, potpisan još pre par godina. Od tada radilo se na određivanju smerova i njihovom obezbeđivanju, a za taj deo posla bio je zadužen profesor Danijel Stanković. Tako je trasirano ukupno 45 smerova za penjanje, koje su takmičari imali na raspolaganju na Devojačkom kamenu i Nikolinoj steni. Smerovi su imenovani po staroslovenskim bogovima i svaki je različite težine, u zavisnosti od konfiguracije terena.
 

 


Specijalni gost festivala bila je Staša Gejo, član kluba P.A.E.K. iz Niša,  naša najbolja a jedna od najboljih sportskih penjačica u svetu. Staša Gejo je postala svetska juniorska prvakinja u 2015. godini, dok je sada sa 21. godinom, zvanična evropska seniorska prvakinja. Ona je ovog vikenda savladala smerove koje niko u poslednje tri godine nije uspeo da pređe.

Na ovom festivalu takmičari su učestvovali u dve kategorije, muškoj i ženskoj. Pobedu u ženskoj kategoriji odnela je Jelena Jakovljević iz SK „Tribe” iz Beograda, popevši 27 težih smerova. Nagradjena je trodnevnim putovanjem u Bratislavu. Pobednik u muškoj kategoriji bio je Nemanja Čizmić, član istog kluba iz Beograda, koji je popevši 17 smerova osvojio kao nagradu trodnevno putovanje u Milano.

Posebnu draž ovom festivalu dalo je dvoje, high line, takmičara iz Francuske koji su koristili traku za hodanje na visini od 40m na potezu od Devojačke do Nikoline stene.

Sportsko penjanje je kao disciplina sve popularnije u svetu i od 2020. godine biće priznato kao olimpijska disciplina.
 

spisak smerova   sektor pantenon

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • 26.07.2018. Vrmdža

  Penjački festival Vrmdža 2018.

  Pozivamo sve zainteresovane penjače da 4. avgusta dođu i učestvuju u penjačkom festivalu u Vrmdži 2018. Dođite da proverimo stare i ocenimo nove smerove! Na raspolaganju je 45 smerova za penjanje (21 stari od kojih 6 još uvek nisu…

 • vrmdža
  25.06.2019. Vrmdza

  Vrmdza fest 2019

    U petak, 28. juna, u Media i reform centar Niš, Obrenovićeva 38 sa početkom u 11:00 časova održaće se press konferencija posvećena trećem Internacionalnom Festivalu turističko-ekološko dokumentarnog filma ” VRMDŽA…

 • Vrmdža fest
  30.05.2019. Vrmdža fest

  Konkurs za prijavu filmova za VRMDŽA FEST 2019

  U toku je konkurs za prijem filmova Trećeg Internacionalnog Festivala turističko-ekološko dokumentarnog filma " VRMDŽA FEST 2019 ". Konkurs je počeo 15. februara i traje do 10. juna 2019. godine. Rezultati konkursa biće…

 • Vrmdžilla 2019
  18.02.2019. M

  Vrmdžilla 2019

  VI tradicionalna planinarska akcija "Vrmdžilla 2019" U subotu 16. marta 2019. godine održaće se 6. tradicionalna planinarska akcija u Vrmdži "VRMDZILLA 2019" - u čast planinarske slobode i dostojanstva. Vrmdža , selo u…