Ogromna posećenost prvog Penjačkog festivala u Vrmdži

07.08.2018. 10:34 | Vrmdža | vrmdža, penjanje, stene

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Stena za penjanje


U neposrednoj blizini Sokobanje, ovog vikenda organizovan je prvi „Penjački festival Vrmdža 2018“. Ovaj događaj premašio je sve rekorde posećenosti sportsko-penjačkih manifestacija u našoj zemlji.

Ideja o organizovanju ovakve menifestacije sprovedena je u delo od strane MZ Vrmdža uz podršku Danijela Stankovića, profesora na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, a pod pokroviteljstvom opštine Sokobanja.

Za ovaj penjački festival prijavilo se ukupno 70 sportskih penjača od kojih i dvoje iz Francuske. Ovaj događaj iako prvi put organizovan, postao je najmasovnija sportso-penjačka manifestacija do sada.

Slaviša Krstić, predsednik MZ Vrmdža, rekao je da je ugovor o saradnji sa Fakultetom za sport i fizičku kulturu, potpisan još pre par godina. Od tada radilo se na određivanju smerova i njihovom obezbeđivanju, a za taj deo posla bio je zadužen profesor Danijel Stanković. Tako je trasirano ukupno 45 smerova za penjanje, koje su takmičari imali na raspolaganju na Devojačkom kamenu i Nikolinoj steni. Smerovi su imenovani po staroslovenskim bogovima i svaki je različite težine, u zavisnosti od konfiguracije terena.
 

 


Specijalni gost festivala bila je Staša Gejo, član kluba P.A.E.K. iz Niša,  naša najbolja a jedna od najboljih sportskih penjačica u svetu. Staša Gejo je postala svetska juniorska prvakinja u 2015. godini, dok je sada sa 21. godinom, zvanična evropska seniorska prvakinja. Ona je ovog vikenda savladala smerove koje niko u poslednje tri godine nije uspeo da pređe.

Na ovom festivalu takmičari su učestvovali u dve kategorije, muškoj i ženskoj. Pobedu u ženskoj kategoriji odnela je Jelena Jakovljević iz SK „Tribe” iz Beograda, popevši 27 težih smerova. Nagradjena je trodnevnim putovanjem u Bratislavu. Pobednik u muškoj kategoriji bio je Nemanja Čizmić, član istog kluba iz Beograda, koji je popevši 17 smerova osvojio kao nagradu trodnevno putovanje u Milano.

Posebnu draž ovom festivalu dalo je dvoje, high line, takmičara iz Francuske koji su koristili traku za hodanje na visini od 40m na potezu od Devojačke do Nikoline stene.

Sportsko penjanje je kao disciplina sve popularnije u svetu i od 2020. godine biće priznato kao olimpijska disciplina.
 

spisak smerova   sektor pantenon

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • 23.07.2020. Stefan Sofronijević

  Državno prvenstvo u sportskom penjanju u Sokobanji

  Planinarski savez Srbije i Planinarski klub Paek iz Niša organizovali su u selu Vrmdža kod Sokobanje državno prvenstvo u penjanju u disciplini „bolder“. Stenoviti predeli Vrmdže idealni su za one prave avanturiste, ili pak…

 • 26.07.2018. Vrmdža

  Penjački festival Vrmdža 2018.

  Pozivamo sve zainteresovane penjače da 4. avgusta dođu i učestvuju u penjačkom festivalu u Vrmdži 2018. Dođite da proverimo stare i ocenimo nove smerove! Na raspolaganju je 45 smerova za penjanje (21 stari od kojih 6 još uvek nisu…

 • vrmdža
  05.06.2023. Salex

  VRMDŽA: Mesto koje oduzima dah

  Nekoliko kilometara udaljeno od Sokobanje, na obroncima Rtnja, nalazi se selo VRMDŽA. VRMDŽA je jedno od najposjećenijih sela u okolini, koje zrači posebnom magijom. Iako su i druga sela u Srbiji okružena prelepim pejzažima, nešto je…

 • vrmdzanski grad
  04.05.2023. Salex

  Vrmdža - Impozantni ostaci nekadašnje tvrđave na padinama Rtnja

  U podnožju planine Rtnja, u selu Vrmdža, nalazi se impozantna stena sa ostacima nekadašnje tvrđave, poznate kao Vrmdža, ali i kao Latinski grad. Nalazi se na gotovo jednakoj udaljenosti od obližnjih utvrđenja Sokograda i Bovna, te je…