Očno i Kalinovica

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger
Očno i Kalinovica

Očno i Kalinovica su izletnička mesta koja se nalaze na planini Ozren.

Udaljena su oko pet kilometara od Sokobanje i do njih možete da odete kolima ili pešica. Ako krećete kolima, pratite putokaz za Ozren, prođete pored restorana „X“ i u produzetku oko 250. metara, videće te tablu, za skretanje ulevo, na kojoj piše „Očna bolnica Ozran“. Krenete tim putem i na jednom velikom usponu nailazite na krivinu sa napravljenim vidikovcem. Obavezno stanite. Videće te panoramu skoro cele Sokobanje. Vidik se pruža sve do Bovanskog  jezera severo-zapadno, na severu planina Rtanj. Jasno se vidi  vrh Šiljak, a i crkvica na njemu, ako gledate dvogledom. Vide se sva  sela ispod planine Rtan, a i sela na zapadu Sokobanje. Ako poznajete Sokobanju uočićete  Akva park, stadione, put kojim se dolazi iz pravca Aleksinca, vidi se crkva, hotel Zdravljak i mnogo toga. Tu pored vidikovca izlazi i pešačka staza  kojom se polazi od brda „Janior“ i  može da se dođe do platoa sa kojeg posmatrate.

Kada produžite dalje, asvaltnim putem,  na prvoj oštroj krivini ulevo, sa desne strane puta, videćete  tablu sa natpisom „Barudžija“. To je izvor hladna vode, sa postavljenim klupama i stolovima  za sedenje, a ima i drvenih suncobrana. Ako ste krenuli pešice produžite pravo uzbrdo i izlazite ponovo na asvaltni put koji vodi za Očno. Izvor „Barudžija“ je dobio ime po bari koja je nekada tu postojala što  može se videti na starim kartama Sokobanje. Posle manje uzbrdice izlazi se na raskrsnicu sa putokazom za Očno.

Bolnica za očne bolesti odnosno izletište „Očno“ nalazi se nešto na preko šestotina metara nadmorske visine. Prepuno je zelenila , listopadne i četinarske šume. Pored same bolnice je velika livada. Taj deo je izložen stalnoj  „ruži“ vetrova, ima izuzetno povoljnu negativnu jonizaciju, ima malo povećanu (ali u granicama normale) koncentraciju ozona, a sve to povoljno deluje na očne bolesti. Sve ovo je dokumentovano naučnim istraživanjima, a čućete i od samih pacijenata o blagodetnim svojstvima ovog mesta. Neki su se i nastanili na Očnom, posle izlečenja , ili vidnog poboljšanja vida.

Na centru livade, uzdiže se Kamen ljubavi, ogromna stena, vrlo mističnog porekla. Priča se da je tu Hajduk Veljko vodio lubav sa Čučuk Stanom. Turisti je posećuju, penju se na nju zaljubljeni,  radi večite ljubavi, sreće i dugovečnosti. Na jugoističnom delu livade postoji stari pavilion za goste, a na samom Očnom ispod stoletnih hrastov i bukvi ima dosta klupa i stolova za sedenje, a postoje i savremenije izgrađeni objekti. Koliko je ovde u svim godišnjim dobima dobra klima za zdravlje i oporavak, govori podatak da su početkom sedamdesetih godina, na odmor dolazili piloti i stjuardese JAT-a, a takođe i viđeniji ljudi i političari tog vremena.
 

Virtuelne panorama sa Ozrena

Od očne bolnice putokazom koji je jasno vidljiv možete da dođete do Kalinovice. Ustvari ne postoji jasna granica između ova dva izletišta. Naime 200. metara jugoistočno postoji izvor „Kalinovica“ sa jako hladnom i čistom vodom.

Na Kalinovici ima terena za mali fudbal, postoje sprave za vežbanje ,ljuljaške za decu, a i ostali rekviziti za dečju igru. Ima dosta uređenog prostora za kampovanje, postavljene klupe sa stolovima, ali najbitnije od svega je okolina ,stoletno drveće i puno divljeg lekovitog bilja. Nana ,matočina, kantarion, hajdučka trava, bokvica samo su jedna od manjih vrsta bilja ,koje možete da nađete i uberete.
 

Google mapa

 
Od Ozrena ili Kalinovice, moći će te da se uputite prema mnogim izletničim mestima na planini Ozren, paraglajding uzletištu, Vlasini, Oštroj čuki, ka Leskoviku, najvišem vrhu na Ozrenu, a visok ja 1174. metara, a takođe provešćete  i  divne trenutke na mestima,  gde žive lišajevi koji ne trpe nikakvu zagađenost, bićete u jedinstvenoj ekološkoj oazi.

 

Predlažemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza