Sokobanja obara sve rekorde!

31.12.2022. 09:47 | Saša | sokobanja, nova, godina, rekord, nova godina

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Sokobanja Nova Godina 2023.

Sokobanja, poznata banja u Srbiji, ove godine je postavila više novih rekorda u turizmu. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, turisti su boravili u Sokobanji ukupno 755.000 noći od januara do novembra, što je premašilo druge popularne destinacije poput Vrnjačke Banje, Zlatibora i Kopaonika. Sokobanja je takođe imala i najveći prosečan broj dana koliko su turisti boravili, od skoro pet i po dana. Osim toga, u ovoj banji je iskorišćeno najviše turističkih vaučera, sa skoro 100.000 od ukupno 300.000 vaučera koliko ih je raspodelilo Ministarstvo turizma. Direktor Turističke organizacije Sokobanja je atribuirao uspeh banje širokom ponudom, uključujući banjske tretmane, planine, reku i jezero, kao i očuvano prirodno okruženje i čist vazduh.

Direktor Turističke organizacije Sokobanja, Ljubinko Milenković, je izjavio za Novu.rs da ovo mesto već šest godina postavlja nove rekorde, tako da su verovali da će se jednog dana, po mnogim pokazateljima, probiti na prvo mesto u Srbiji. On je dodao da je u 2020. godini, čak i u vreme krize uzrokovane epidemijom virusa, Sokobanja zabeležila rast broja turista i noćenja, te da nijedna radnja u banji nije bila zatvorena, niti je bilo otpuštanja u sektoru turizma, već su se čak otvorila i nova radna mesta. Milenković je rekao da je broj noćenja u 2022. godini povećan za 52% u odnosu na prethodnu godinu, a najveći broj noćenja, skoro 740.000, ostvaren je od domaćih turista. On je objasnio da su mnogi faktori uticali na to da Sokobanja postaje sve posećenija iz godine u godinu. Najvažnije od svega je to što Sokobanja ima sve što jedno kontinentalno turističko mesto može da ponudi gostima - banjsko lečilište, planine, reku i jezero, kao i očuvanu prirodu i čist vazduh. Sokobanja se takođe može pohvaliti sa mnogim aktivnostima za posetioce, poput planinarskih staza, smerova za penjače, izletišta i drugih sadržaja za celodnevni boravak turista. Sve to, zajedno sa uslugama visoke kvalitete i profesionalnom uslugom, čini Sokobanju atraktivnom destinacijom za turiste iz celog sveta.

Među ostalim faktorima koji su uticali na rast turizma u Sokobanji, Milenković je istakao i rad na promociji banje i njene ponude, kao i ulaganja u infrastrukturu i razvoj turističke ponude. On je navedeno da su u poslednjih 10 godina uložena značajna sredstva u izgradnju i rekonstrukciju hotelskih i drugih smeštajnih kapaciteta, kao i u gradnju sportskih terena, konferencijskih sala i drugih objekata. Takođe je istaknuto da je u Sokobanji u poslednje vreme otvoreno mnogo novih restorana i kafića, što je dodatno unapredilo turističku ponudu i omogućilo turistima da izaberu iz različitih vrsta hrane i usluga.

Ukupan broj turista koji su posetili Sokobanju u 2022. godini još uvek nije poznat, ali se očekuje da će biti značajno veći od broja turista iz prethodnih godina. Milenković je rekao da je u ovom trenutku teško predvideti koliko će turista biti u Sokobanji u narednim godinama, jer mnogo toga zavisi od epidemiološke situacije u svetu i od drugih faktora koji mogu uticati na turizam. Međutim, on je naglasio da će se Turistička organizacija Sokobanja nastaviti truditi da unapredi turističku ponudu i pruži najbolje moguće usluge turistima, kako bi Sokobanja nastavila da bude jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji.

Pored svega navedenog, Turistička organizacija Sokobanja se trudi da podstakne razvoj lokalne privrede i da pomogne razvoj malih i srednjih preduzeća u banji. To se postiže kroz organizaciju različitih događaja i manifestacija, poput sajmova, izložbi i drugih događaja koji okupljaju predstavnike privrede iz celog regiona. Takođe se trude da pomognu u promociji proizvoda i usluga lokalnih preduzeća, kako bi se povećala njihova prepoznatljivost i ostvarili bolji poslovni rezultati.

Turistička organizacija Sokobanja je takođe aktivno uključena u razvoj projekata koji doprinose očuvanju okoline i održivom razvoju banje. Jedan od takvih projekata je reciklaža otpada, koji je značajno smanjio negativan uticaj turizma na okolinu i pomogao u očuvanju prirodne lepote Sokobanje. Takođe su uvedene i mnoge druge mere koje se odnose na održivost, poput promocije javnog prevoza, izgradnje biciklističkih staza i drugih inicijativa.

Sve u svemu, Sokobanja je postala jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u Srbiji, sa širokom ponudom sadržaja i usluga, visokim nivoom zadovoljstva turista i održivim pristupom razvoju. Turistička organizacija Sokobanja nastavlja da radi na unapređenju turističke ponude i pružanju najboljih mogućih usluga turistima, kako bi Sokobanja nastavila da bude jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji.

Doček Nove 2023. u Sokobanji

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • Doček Nove 2023. godine u Sokobanji
  10.12.2022. admin

  Doček Nove 2023. godine u Sokobanji

  SOKOBANJA IMA BROJNE PONUDE ZA NOVU GODINU I PRAZNIKE! Sokobanja i njena priroda očaravaju svojom lepotom i gostima pruža jedinstven doživljaj i okrepljuju snagu u zimskim mesecima. Blagodeti potiču od lekovitih izvora i mineralnih voda u…

 • 18.01.2020. S

  Oboreni svi rekordi u 2019. godini

  U 2019. godini Sokobanju je posetilo 115.000 turista i zabeleženo je 560 000 noćenja. Prošla godina je bila rekordna po posećenosti u poslednjih 15 godina od kada se beleži rast turističke posećenosti ove banje. Ljubinko Milenković,…

 • nova godina u Sokobanji
  24.12.2019. OTKS

  Doček Nove 2020. u Sokobanji

  Kao i ranijih godina u Sokobanji se tokom novogodišnjih praznika očekuje veliki broj domaćih i stranih turista. Gosti iz susedne Bugarske aranžman za doček Nove godine u Sokobanji uplatili su još početkom 2019. godine. Direktor…

 • Nova godina Sokobanja
  31.12.2018. M

  Počelo odbrojavanje za doček Nove 2019. godine

  Odbrojavanje za ispraćaj stare i doček Nove godine u Sokobanji uveliko traje. Ostalo je još nekoliko sati do odlaska stare, 2018. godine koja je za Sokobanju bila veoma uspešna i dočeka Nove 2019. za koju se nadamo da će biti…