Sokobanja obara sve rekorde!

31.12.2022. 09:47 | Saša | sokobanja, nova, godina, rekord, nova godina

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Sokobanja Nova Godina 2023.

Sokobanja, poznata banja u Srbiji, ove godine je postavila više novih rekorda u turizmu. Prema podacima Republi─Źkog zavoda za statistiku, turisti su boravili u Sokobanji ukupno 755.000 no─çi od januara do novembra, što je premašilo druge popularne destinacije poput Vrnja─Źke Banje, Zlatibora i Kopaonika. Sokobanja je tako─Ĺe imala i najve─çi prose─Źan broj dana koliko su turisti boravili, od skoro pet i po dana. Osim toga, u ovoj banji je iskoriš─çeno najviše turisti─Źkih vau─Źera, sa skoro 100.000 od ukupno 300.000 vau─Źera koliko ih je raspodelilo Ministarstvo turizma. Direktor Turisti─Źke organizacije Sokobanja je atribuirao uspeh banje širokom ponudom, uklju─Źuju─çi banjske tretmane, planine, reku i jezero, kao i o─Źuvano prirodno okru┼żenje i ─Źist vazduh.

Direktor Turisti─Źke organizacije Sokobanja, Ljubinko Milenkovi─ç, je izjavio za Novu.rs da ovo mesto ve─ç šest godina postavlja nove rekorde, tako da su verovali da ─çe se jednog dana, po mnogim pokazateljima, probiti na prvo mesto u Srbiji. On je dodao da je u 2020. godini, ─Źak i u vreme krize uzrokovane epidemijom virusa, Sokobanja zabele┼żila rast broja turista i no─çenja, te da nijedna radnja u banji nije bila zatvorena, niti je bilo otpuštanja u sektoru turizma, ve─ç su se ─Źak otvorila i nova radna mesta. Milenkovi─ç je rekao da je broj no─çenja u 2022. godini pove─çan za 52% u odnosu na prethodnu godinu, a najve─çi broj no─çenja, skoro 740.000, ostvaren je od doma─çih turista. On je objasnio da su mnogi faktori uticali na to da Sokobanja postaje sve pose─çenija iz godine u godinu. Najva┼żnije od svega je to što Sokobanja ima sve što jedno kontinentalno turisti─Źko mesto mo┼że da ponudi gostima - banjsko le─Źilište, planine, reku i jezero, kao i o─Źuvanu prirodu i ─Źist vazduh. Sokobanja se tako─Ĺe mo┼że pohvaliti sa mnogim aktivnostima za posetioce, poput planinarskih staza, smerova za penja─Źe, izletišta i drugih sadr┼żaja za celodnevni boravak turista. Sve to, zajedno sa uslugama visoke kvalitete i profesionalnom uslugom, ─Źini Sokobanju atraktivnom destinacijom za turiste iz celog sveta.

Me─Ĺu ostalim faktorima koji su uticali na rast turizma u Sokobanji, Milenkovi─ç je istakao i rad na promociji banje i njene ponude, kao i ulaganja u infrastrukturu i razvoj turisti─Źke ponude. On je navedeno da su u poslednjih 10 godina ulo┼żena zna─Źajna sredstva u izgradnju i rekonstrukciju hotelskih i drugih smeštajnih kapaciteta, kao i u gradnju sportskih terena, konferencijskih sala i drugih objekata. Tako─Ĺe je istaknuto da je u Sokobanji u poslednje vreme otvoreno mnogo novih restorana i kafi─ça, što je dodatno unapredilo turisti─Źku ponudu i omogu─çilo turistima da izaberu iz razli─Źitih vrsta hrane i usluga.

Ukupan broj turista koji su posetili Sokobanju u 2022. godini još uvek nije poznat, ali se o─Źekuje da ─çe biti zna─Źajno ve─çi od broja turista iz prethodnih godina. Milenkovi─ç je rekao da je u ovom trenutku teško predvideti koliko ─çe turista biti u Sokobanji u narednim godinama, jer mnogo toga zavisi od epidemiološke situacije u svetu i od drugih faktora koji mogu uticati na turizam. Me─Ĺutim, on je naglasio da ─çe se Turisti─Źka organizacija Sokobanja nastaviti truditi da unapredi turisti─Źku ponudu i pru┼żi najbolje mogu─çe usluge turistima, kako bi Sokobanja nastavila da bude jedna od najpose─çenijih destinacija u Srbiji.

Pored svega navedenog, Turisti─Źka organizacija Sokobanja se trudi da podstakne razvoj lokalne privrede i da pomogne razvoj malih i srednjih preduze─ça u banji. To se posti┼że kroz organizaciju razli─Źitih doga─Ĺaja i manifestacija, poput sajmova, izlo┼żbi i drugih doga─Ĺaja koji okupljaju predstavnike privrede iz celog regiona. Tako─Ĺe se trude da pomognu u promociji proizvoda i usluga lokalnih preduze─ça, kako bi se pove─çala njihova prepoznatljivost i ostvarili bolji poslovni rezultati.

Turisti─Źka organizacija Sokobanja je tako─Ĺe aktivno uklju─Źena u razvoj projekata koji doprinose o─Źuvanju okoline i odr┼żivom razvoju banje. Jedan od takvih projekata je recikla┼ża otpada, koji je zna─Źajno smanjio negativan uticaj turizma na okolinu i pomogao u o─Źuvanju prirodne lepote Sokobanje. Tako─Ĺe su uvedene i mnoge druge mere koje se odnose na odr┼żivost, poput promocije javnog prevoza, izgradnje biciklisti─Źkih staza i drugih inicijativa.

Sve u svemu, Sokobanja je postala jedna od najatraktivnijih turisti─Źkih destinacija u Srbiji, sa širokom ponudom sadr┼żaja i usluga, visokim nivoom zadovoljstva turista i odr┼żivim pristupom razvoju. Turisti─Źka organizacija Sokobanja nastavlja da radi na unapre─Ĺenju turisti─Źke ponude i pru┼żanju najboljih mogu─çih usluga turistima, kako bi Sokobanja nastavila da bude jedna od najpose─çenijih destinacija u Srbiji.

Do─Źek Nove 2023. u Sokobanji

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predla┼żemo da pogledate

 • Do─Źek Nove 2023. godine u Sokobanji
  10.12.2022. admin

  Do─Źek Nove 2023. godine u Sokobanji

  SOKOBANJA IMA BROJNE PONUDE ZA NOVU GODINU I PRAZNIKE! Sokobanja i njena priroda o─Źaravaju svojom lepotom i gostima pru┼ża jedinstven do┼żivljaj i okrepljuju snagu u zimskim mesecima. Blagodeti poti─Źu od lekovitih izvora i mineralnih voda u…

 • 18.01.2020. S

  Oboreni svi rekordi u 2019. godini

  U 2019. godini Sokobanju je posetilo 115.000 turista i zabele┼żeno je 560 000 no─çenja. Prošla godina je bila rekordna po pose─çenosti u poslednjih 15 godina od kada se bele┼żi rast turisti─Źke pose─çenosti ove banje. Ljubinko Milenkovi─ç,…

 • nova godina u Sokobanji
  24.12.2019. OTKS

  Do─Źek Nove 2020. u Sokobanji

  Kao i ranijih godina u Sokobanji se tokom novogodišnjih praznika o─Źekuje veliki broj doma─çih i stranih turista. Gosti iz susedne Bugarske aran┼żman za do─Źek Nove godine u Sokobanji uplatili su još po─Źetkom 2019. godine. Direktor…

 • Nova godina Sokobanja
  31.12.2018. M

  Po─Źelo odbrojavanje za do─Źek Nove 2019. godine

  Odbrojavanje za ispra─çaj stare i do─Źek Nove godine u Sokobanji uveliko traje. Ostalo je još nekoliko sati do odlaska stare, 2018. godine koja je za Sokobanju bila veoma uspešna i do─Źeka Nove 2019. za koju se nadamo da ─çe biti…