Resnik

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Selo Resnik se nalazi ispod rasadničkog krečnjačkog dela Leskovika, na južnoj strani banjskog basena. Zajednica se nalazi 520 metara od reke Resničke na jezerskoj terasi. Zajednica je okrenuta ka severu.

Tvrde da je drvo leske koje je nekada stajalo na mestu sela dalo naziv Resnik, koje je nastalo od resa leske. Selo se proširilo spajanjem, doseljavanjem i razmnožavanjem. Čučunje je moralo se prenese u Resnik direktivom kneza Miloša. Slično ovome, i druge porodice napuštaju Kaljevac i doseljavaju se.

Selo je gusto naseljeno. Reka Resnička i centar sela, gde se nalaze crkva, škola i dom kulture, su mesto gde ćete naći većinu kuća. Obično su tamošnji putevi obrubljeni stambenim objektima. Skoro svaki dom ima dvorište i voćnjak. Kuće postaju sve ređe kako se udaljavamo iz centra sela. Iako zaselak nije podeljen na različite delove, svaki od njih ima naziv koji se odnosi na veću porodicu. stanovništvo, zemljište i zauzimanje šuma. Poljoprivreda i stočarstvo su glavna lokalna zanimanja. Ispod sela nalaze se imanja Krušak, Jarnin, Straževica i Mednik. Zemljište je neverovatno plodno.

Pet izvora meštani koriste kao izvor vode za piće, od kojih je najjači „Vrelo“ u dolini reke Resničke. Bunara nema dovoljno.

Seljanima najviše smeta južni vetar jer uništava plodove. Duva i košava i severni vetar. Seoski put preseca jezersku terasu od 520 metara, Čučunjsku reku i Gradašnicu i povezuje selo sa Sokobanjom. Put povezuje Resnik sa Poružnicom na zapadu. Drugi put polazi kod česme "Trebič" i povezuje selo sa glavnim putem.

Pojate su na Kačarniku, Jermenčiću, Podkamenu i Prisadu iznad sela. Njihova stoka se tokom celog leta drži u pašnjacima i tamo se muzu. Jedan član zadruge je određen da brine o stoci. Zimske pojate se nalaze u "sinore", su gde se stoka tera u jesen. Pored toga, seoska šuma je odmah ispred njihovih vrata.

Oko česme "Trebič", koja je blizu glavnog puta, postoje ostaci starog grada. Veoma velike cigle kopali su meštani. Prema legendi, tu je bilo značajno naselje. Usled toga su Latini zaustavili Moravicu kod Sokograda, izlivši Prevalac iznad Sokobanje, „istrebivši“ i to selo sa njim. Lokacija je zbog toga poznata kao "Trebič".

U selu žive sledeće porodice: Ćopinci, Čučunjci, Markovci,Grudonjci, Božići, Musići, Kovanovci, Mladenovci, Vučajići, Jeftinci, Momirovci, Rajkovci, Šumerci, Stojkovci, Čvrgići, Mečodolci, Radići, Ćeramdžije (Ivanovići), Radojkovići, Nedeljkovci, Jovanovići, Usejinovići.

Zavet sela je Spasovdan.

 

Predlažemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza