Cerovica

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Cerovica se nalazi na istočnoj strani sokobanjskog basena, u drevnom jezerskom zalivu od 720 metara, između Ognjišnjaka u dolini Cerovičkog potoka i u blizini magistralnog puta Sokobanja-Knjaževac. Selo je organizovanije od drugih banjskih sela, iako je generalno zadržalo stil seoskog klastera. Milojkovska i Pavkovska su nazivi dve male unutar sela.

Meštani pre svega piju vodu sa izvora. Postoji i veliki broj bunara. Najjači vetar stiže sa severa, sa Rtnja. Meštani se bave poljoprivredom i stočarstvom. Stočarstvo je značajno napredovalo. Imanja im se nalaze kod Cerja, Kondžile, Dubrave i Jerske Ornice. Zemljište je u nedostatku plodnosti. U Dubravi i na Ognjišnjaku imaju jutro za ispašu. Za vreme okupacije Bugari su zapalili pojate. Sada se grade u Kondžilu.

Naselje se nekada nalazilo u Reci pre nego što je preseljeno na sadašnje mesto. Selo je poraslo kao rezultat imigracije i proliferacije starijih doseljenika. Cerje je poreklo imena sela, a Mali Spasovdan je seoski zavet.


U Cerovici žive sledeće porodice:

  • Kosovci (Pavkovci), Sv. Vrači, doseljeni sa Kosova. Bili su prvo u Resavi, a pošto su im se ovce izmetiljile, došli su u Glogovicu kod Aleksinca, ali im se ni tamo nije dopalo, pa je jedan deo ostao tu, a drugi se preselio u Cerovicu.
  • Milojkovci, Nikoljdan, su doseljeni iz Hercegovine. Kažu da je bilo šestoro braće. Dvojica su ostala u Trubarevcu; dva u Čitluku i od njih su „Jerci“ a dva idu u Vinu. Deda Cvetko, Milojkov otac, vratio se iz Vine i nastanio se u Cerovici. Ubili su ga razbojnici, a grob mu je ostao u čitlučkom ataru, gde je nekada bilo selo.
  • Živanovci, Sv.Đorđe, su doseljeni iz Stanci – Golak. Kumstvo im je u Resniku.
  • Stojkovci, Sv.Đorđe, su doseljeni iz Mečeg-Dola kod Svrljiga.
  • Miletinci, Jovan, su doseljeni iz Skrobnice – Zaglavak. Tamo imaju familiju – Milijinci.
  • Gojkovci, Sv.Petka, su doseljeni „iz Siplja“ – Morava.
  • Milojkovci, Sv. Vrače, su doseljeni iz Vasilja – Zaglavak, na Miletinsko imanje.
  • Šerifović, Sv. Vasilije, su Cigani-Romi kovači. Ne kaže se ništa za njihovo poreklo.

Predlažemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza