Sesalačka pećina

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger
Sesalačka pećina

Kada krenete od Sokobanje prema Knjaževcu, na dvanestom kilometru vožnje, nailazite na obeleženo skretanje za selo Seselac. Vozite asvaltiranim putem, kroz selo i sa desne strane puta videće te putokaz za Seselačku pećinu. Jedan deo puta  je makadam, ali nije problematičan za vožnju. Nedaleko od izletišta nalazi se Etno restoran "Pećura" koji radi sezonski.

Pored same pećine uređene su staze za šetnju koje nisu zahtevne. Ima dosta postavljenih klupa i stolova, mesta za roštiljanje, a ima i vode za piće. Ulaz u pećinu je veliki i svi glavni hodnici su osvetljeni. Ima zanimljivih pećinskih ukrasa stalaktita, stalagmita i travertinskih kada. Takođe, u jednom delu pećine, pojavljuje se reka ponornica. Jednim od sporednih hodnika dolazi se do podzemnog jezera.

Tokom juna, jula i avgusta meseca u delovima pećine, na tavanu, može se videti velika kolonija slepih miševa. S obzirom na veliku visinu tavanskog svoda pećine,kolonija miševa može se bezbedno posmatrati.
 

Video - Sokobanjsko izletište - Sesalačka pećina


Po lokalnim legendama koje kruže po kraju, a takođe i što se može čuti od ljudi koji su poznavaoci istorije, pećina je vekovima bila utočište hajduka. Iz tih razloga pećinu posećuju brojni avanturisti, a nereto i tragači za zlatom. Svi oni tragaju za hodnicima koji su manje poznati ili namerno zatvoreni pa je ulaz neuočliv.

Pored pećine vodi put do malog veštačkog jezera koje je napravljeno pregrađivanjem seselačke reke. U letnjim mesecima na jezeru ima kupača.
 

Virtualne panorame izletišta

Google mapa

Predlažemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza