Paraglajding

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger
Paraglajding

Jedan od najmladjih i sve popularnijih vazduhoplovnih sportova svakako je paraglajding. U neposrednom kontaktu sa vetrom, laganim spustanjem i korišćenjem vazdušnih struja uz neopisiv pogled iz visine, adrenalin raste i osećaj ostaje dugo urezan u sećanju svakoga ko je probao ovaj sport. Na neki način predstavlja neposredni doživljaj davnašnje legende o Dedalu i Ikaru, naravno uz sasvim drugačiji kraj i meko prizemljenje, pod stručnim vodjstvom instruktora. Nije mali broj onih koji su probavši jednom nastavili da se redovno vraćaju paraglajdingu , ne samo rekreativno već i profesionalno, opijeni osećajem slobode u vazduhu. Stoga i ne čudi činjenica da se ovaj sport sve više popularizuje i postaje bitan elemenat sportskog vazduhoplovstva.

Za sve one koji vode dinamičan život, vole uzbudjenje i adrenalin, Sokobanja u svojoj turističkoj ponudi ima i let paraglajderom. Ono što paraglajding u ovom kraju čini još uzbudljivijim je redak doživljaj leta na tzv. ruži vetrova. Naravno da je osećaj intenzivniji i let mnogo duže traje kada se uhvati vazdužna struja, pa druga ili treća od onog leta u predelima gde jedva da ima vetra i let se više svodi na spuštanje nego ples u vazduhu uz pogled iz ptičije perspektive.

Za mesto polaska odredjeni su planina Ozren na jugu, kao padine Rtnja ka severu.

 

 

Obezbedjeni su kompletna obuka i bezbedna oprema kao  preduslovi da se nauči bezbedno letenje. Ono što zavisi od Vas je samo spremnost na avanturu, nešto slobodnog vremena i dobra volja za let , slobodu i pogled na neverovatne predele s visine.

U cilju poboljšanja i širenja ponude, opština Soko Banja je uz pomoć direkcije za izgradnju i urbanizam, napravila još jedno startno mesto za paraglajding. U najboljoj nameri teren je očišćen, više od hektara šume je iskrčeno i poravnato. Previd načinjen u početku, preširok ali prekratak start, sada je uspešno otklonjen uz dodatno krčenje šume i otvaranje kapije koja omogućava duži start i bezbedno poletanje na povoljnoj vazdušnoj struji. Iako mozda ima još detalja koji se mogu usavršiti, start je sada sasvim upotebljiv uz nadmorsku visinu od 600m.

 

Google mapa

 

Virtuelna panorama sa paraglading uzletišta

Predlažemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza