Wellness programi

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Wellness program, jedan od mnogih programa koje nudi naše prelepo odmaralište Sokobanja, idealno je rešenje za sve one koji žele da se na najprijatniji način oslobode nagomilane napetosti i stresa. Namenjen je svima koji su, suočeni sa problemima svakodnevnog života i negativnom energijom shvatili da im je preko potrebno da se relaksiraju i odvoje malo vremena samo za sebe.

Wellness program je namenjen svima kojima je osim fizičkog potreban i psihički odmor i obnavljanje sopstvene životne energije. Uspostavljanje unutrašnjeg mira i opuštanje su zagarantovani uz korišćenje mnogobrojnih poogodnosti koje su u ponudi poput: finske saune, biserne kupke, hidro-masaže, manualne masaže, korišćenja izvornog turskog kupatila „Amam“, bazena sa termalnom vodom i đakuzija. Nakon ovih aktivnosti korisnici mogu uživati kako u svežem vazduhu tako i u obilasku prelepih destinacija i prirode koja je zaista izvanredna u Sokobanji uverivši se u čuvenu krilaticu „Sokobanja, Soko Grad, dodjes star, odeš mlad! “

Lekovito dejstvo mnogobrojjnih termomineralnih izvora Sokobanje uporedjuje se sa lekovitošću čuvene banje Bad Gaštajn u Austriji. Kroz istoriju mnogi narodi su živeli na ovom prostoru i svi su pronalazili lek za neke bolesti i tegobe u korišćenju čudotvornih sokobanjskih voda. Osim lekovitog odavno je otkriveno da ovi izvori deluju i opuštajuće, podmladjujuće i da doprinose očuvanju vitalnosti kao izvori koji okrepljuju dušu i telo.

 

U Sokobanji postoji šest termomineralnih izvora koji lekovito deluju na obolele od brojnih bolesti kao što su degenerativni reumatizam (spondiloza, artroza), hronišni inflamatorni reumatizam, ekstraartikularni reumatizam (mioziti, fibroziti) i stanja posle povreda, bolesti disajnih organa kao i kod alergijskih manifestacija.

 

U okviru kupatila „Amam“, koje je centralno kupatilo u Sokobanji, postoje dva izvora:

 1. „Sv.Arhanđel“ sa temperaturom od 43°C i
 2. „Preobraženje“ temperature od 43,8 do 53°C.

Pored ovih izvora u kupatilu „Amam“ nalazi se i prirodni inhalatorijum sa isparenjima koja sadrže gas radon te ima primenu kod bolesti respiratornih organa poput: akutnog i hroničnog bronhitisa, bronhijalne astme, bronhiektazije, sinusitisa, respiratorne insuficijencije, emfizema i učestalih respiratornih infekcija i alergijskih manifestacija. Medjutim, najnovija istraživanja gasa Radona daju oprečna zapažanja s toga vas molimo da se informišete kod vašeg izabranog lekara.

 
U kupatilu „Banjica“ pacijentima su na raspolaganju dva izvora:

 1. „Banjica I“  temperature 27,8°C i
 2. „Banjica II“  sa temperaturom od 28,9°C.

Voda iz ovih izvora ima lekovito dejstvo kod: neuroze, neuralgije, psihoneuroze, radiokulita,  i stanja posle povrede perifernih nerava.

Izvor „Pijaca“  je izvor slabe zemno-alkalne hipoterme, izraženoog mirisa sumporvodonika i sa temperaturom od 32,4. Primenu nalazi kod širokog spektra kožnih oboljenja. Sada je kapritan od strane "Sokoterma".

Izvor „Zdravljak“ sa temperaturom od 14,5°C  predstavlja izvor slabe zemno-alkalna radioaktivne akratopege.

Banja Jošanica poseduje pet lekovitih termomineralnih izvora koji spadaju u grupu oligomineralnih zemno-alkalnih hipotermi temperature u rasponu od 18 do 22°C a to su: sumporna voda, stomačna voda, gvozdena I i II i crvena voda. U Banji Jošanici lečenje se upotpunjuje i lekovitim blatom (peloidom).

 
Specijalna bolnica „Sokobanja“ banjskim gostima nudi različite wellness i fitness programe kojima se postiće očuvanji poboljšanje celokupnog psiho-fizičkog stanja.

 

Wellness program se preporučuje osobama koje pate od tzv. menadžerske bolesti, za relaksaciju, vraćanje unutrašnjeg mira i ravnoteže ili jednostavno svima koji su rešili da je krajnje vreme da se posvete sebi i opuste. U okviru ovog programa gosti mogu uživati u:

 • kupanju  u  autentičnom  turskom  kupatilu  “Amam”-u  (koje poseduje muški i ženski bazen kao i originalnu kadu koju je koristio još Knjaz Miloš)
 • bisernoj kupki
 • finskoj sauni
 • hidromasaži
 • manuelnoj masaži
 • kupanju u djakuziju ili u bazenu sa termalnom vodom
 • šetnji čuvenom „Stazom zdravlja“.

 

Saunu ljudi upotrebljavaju veoma dugo tako da o saunama imamo istorijske izvore koji datiraju još iz osmog veka. Veruje se da su lekovite svrhe ovog izuma otkrivene još mnogo ranije i da se koriste jos pre pisanih izvora koji bi svedočili o tome. Činjenica je da saune predstavljaju deo kulturnog nasledja skandinavskih naroda ali je manje poznata činjenica da su i Sloveni odvakajda koristili blagodeti sauna, banja kao i Arapi u vidu hamama. Sauna je osim mesta koje služi za fizičko opuštanje imala i duhovnu stranu pa je nekada ljudima bila i sveto mesto. To je bilo mesto okupljanja cele porodice, simbol sloge i zajedništva, tu su se sprovodili razni običaji i u njoj su se žene poradjale a umrli pripremali za sahranu. Svrha saune kao svetog mesta, danas je zaboravljena ali je ostalo posebno uvažavanje prema ovom mestu koje oporavlja, isceljuje i opušta. Boravak u sauni je ugodan jedino ako se čovek umiri, tako da u njoj uvek vlada mir koji se, jos neko vreme nakon izlaska, nosi sa sobom.

U današnje vreme akcenat je stavljen na isključivo fizičke blagodeti koje pruža sauna a koje nije lako zanemariti. Pod uticajem toplote u sauni znojenje je intenzivnije, cirkulacija poboljšana a mnoštvo toksina kreće da se oslobadja iz organizma. Na ovaj način telo postaje pročišćeno, ojačano sistemski pa je upravo iz tog razloga sauna preporučljiva kod velikog broja bolesti. Bitno je napomenuti da ne odgovara svima isti tretman jer postoje bolesti kod kojih je korišćenje saune kontraindikovano i može biti štetno. Stoga je neophodno konsultovati lekare kako bi se bez ikakvih briga opustili i pročistili duh i telo na ovom nekada svetom mestu.

Predlažemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza