Klima Sokobanje i okoline

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger
Klima Sokobanje i okoline

Svako ko odabere Sokobanju kao destinaciju za godišnji odmor, svakako će poneti mnogo pozitivnih utisaka opijen ružom vetrova, vrhovima planina, lekovitim izvorima, šumama bogatim raznovsnom divljači, ali i izuzetnim smeštajem i gostoljubivošću domaćina. Neke od faktora koji utiču na to kako ćete provesti godišnji odmor ipak je bolje proučiti unapred i upoznati se sa njima. Na prvom mestu je informisanje o klimi mesta koje ćete posetiti. Kako se sve više oslanjamo na meteorološke izveštaje i prognose, te su oni dostupni na raznim sredstvima informisanja, to u današnje vreme nije nikakav problem. Makar kada govorimo o dnevnim, nedeljnim i mesečnim prognozama vremena. Ipak, neretko se dešava da meteorolozi pogreše.

Klima jednog mesta podrazumeva sve dobijene informacije o kišnim periodima, snegu, vetru i drugim vremenskim uslovima koji se prate dugi niz godina. Te informacije nam pomažu da okvirno znamo kakvo vreme možemo očekivati prateći neke od osnovnih parametara kao što je temperatura.
 

Klima Sokobanje
 

Klima opštine Sokobanja je pod snažnim uticajem kontinentalnih vazdušnih masa, koje struje iz pravca zapada, istoka i juga. Stanje klimatskih elemenata sokobanjske kotline je pod izražajnim dejstvom obodnog planinskog reljefa i šumske vegetacije, što izaziva zonalne visinske vrednosti i odgovarajuće mikroklimatske modifikacije.
 
Najniži delovi teritorije opštine odlikuju se umerenim klimatskim karakteristikama koji odgovaraju srednje visinskoj klimi (300-800mnv), odsustvom jakih vetrova, dobrom osunčanosti, prisustvom šumskih aerosoli i aromatičnih supstanci u vazduhu. Temperatura kao jedan od najbitnijih klimatskih elemenata pokazuje ustaljenost. Razlike u toku dana i noći, kao i razlike prema godišnjim dobima su umerene tako da omogućavaju odmor i poštedu organizma od napora da se u kratko vreme prilagođava krajnostima.Temperatura pogodna za razvoj turizma se proteže i posle 15. oktobra, pa punih 130 dana Sokobanja predstavlja izuzetno mesto za odmor ili oporavak.
 

Temperatura


Iako je temperatura, kao visina toplote vazduha, promenljiv parameter, postoje neke konstante koje se ponavljaju u različitim vremenskim intervalima i periodima.

Variranja temperature u toku zimskih kao i letnjih meseci su prilično očekivana. Temperature koje možemo očekivati zimi su uvek slične što podjednako važi i za letnje temperature. I ne samo to, već su i oscilacije temperature između dana i noći prilično konstantne. Prosečna temperature vazduha u Sokobanji, merena na godišnjem nivou je malo viša od 10 stepeni celzijusa, što nam govori da je temperatura u ovoj banji umerena. Najtopliji mesec kako u celoj zemlji tako i u Sokobanji je svakako juli, koji ima znatno veći broj izrazito toplih dana (od 20 do 30 i više stepeni celzijusa). Takozvani tropski dani podrazumevaju dane kada je temperature vazduha iznad 30 °C kojih ima na godišnjem nivou samo 19. Za razliku od tropskih dana najhladnijih dana na godišnjem nivou ima mnogo više, prosečno 92.

Najhladniji mesec, sa najviše mraznih dana je svakako januar kada je prosečna temperatura oko -2 °C. Sve navedene odlike nam govore da u Sokobanji klima spada u umereno kontinentelnu.
 

Padavine i insolacija


Kako bi vreme odmora u Sokobanji prilagodili svojim afinitetima dobro je znati da je prosečna vrednost padavina 677 mm i da je mesec sa najviše sunčanih dana jul sa čak 247 časova sunca a sa najmanje sunčanih dana decembar. Najviše padavina ima u maju, junu i novembru dok su meseci sa najmanje padavina januar i oktobar. Imajući u vidu ove podatke biće lako odrediti koji je najbolji period godine za Vašu posetu Sokobanji u zavisnosti od ličnih želja i preferenci.
 

Vetrovitost


Vetrovi izrazitije jačine su retki u Sokobanji, najčešće su blagi  i iz južnog, zapadnog i istočnog pravca. Leti su u vidu povetarca sa potrebnom svežinom i umereno nadražajnim uticajem na organizam.
 
Jonizacija vazduha Sokobanje je visoka zbog čistoće vazduha, vedrine atmosfere i radioaktivnih emenacija izvora mineralne vode. Negativna jonizacija, naelektrisanost vazduha, ima sigurno osetan uticaj na smanjenje nervne osetljivosti, a i povoljan uticaj kod niza hroničnih oboljenja.

Vetar je jedan od važnih činilaca klime koji ima uticaja i na druge klimatske faktore a definišemo ga kao strujanje vazdušnih masa. Upravo to strujanje vazduha utiče najviše na temperaturu vazduha znatno je smanjujući. Ne treba zanemariti ni pojam sve prisutniji u meteorološkoj prognozi tzv. subjektivni osećaj, koji pod uticajem vetra čini da osećamo kao da je mnogo hladnije nego što bi se očekivalo za najavljenu temperaturu.

Geografski položaj koji Sokobanja ima čini da je sa severa, severozapada i jugoistoka prilično zaštićena od vetrova rasporedom planina Ozren, Rtanj i Bukovik na ovom pravcu, koje je zaklanjaju od jakih vazdušnih strujanja. Zbog rasporeda planina u ovom području se najčešće srećemo sa vetrovima koji duvaju iz pravca istoka, zapada i jugozapada čemu doprinosi i tok reke Moravice koja teče od zapada ka istoku čime otvara put vazdušnim strujanjima da dopru do Sokobanje. Ono što posebno doprinusi zdravlju i čistom vazduhu je i prisutnost specifične ruže vetrova u ovom području.

Generalno, klima je pod uticajem kontinentalnih vazdušnih strujanja, mada treba imati u vidu da su ovde primetna dva tipa klime: u nižim delovima, u samoj Sokobanji, nema mnogo vetrova i insolacija je veća, dok se na višim delovima kao što su padine planina osećaju jača vazdušna strujanja, vazdušni pritisak je niži a infracrveno zračenje znatno jače. Mikroelementi klime koji utiču na to da je Sokobanja idealna za rehabilitaciju i rekreaciju su: šumska vegetacija, raspored voda i izvora na celom području i raspored planina koje je okružuju.
 

Vlažnost vazduha

 
Pored temperature i vlažnost vazduha je veoma bitna za ocenu klime. Vlažnost vazduha u Sokobanji kreće se od umereno suvog do umereno vlažnog vazduha. Ovako blaga kolebanja vlažnosti vazduha imaju jako povoljan uticaj, kako na tegobe disajnih organa tako i na reumatične i nervno vegetativne smetnje.

 
 

 

Predlažemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza