Obilazak svetinja

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Na Krstatcu i Devici, u okolini sela, nalazi se najveći broj crkvišta sa mnogobrojnim hramovima i crkvama.

 

Manastir Jermenčić

Po legendi sagradili su ga Jermeni, u XIV veku, koji su se sklonili na Ozren gde su pronašli sigurno sklonište u begu pred najezdom Turaka.Crkva manastira, koja je udaljena od Sokobanje 8km, posvećena arhangelima Gavrilu i Mihailu, ostala je očuvana.

 

Crkva Svetog Preobraženja Gospodnjeg

Crkvu Svetog Preobraženja Gospodnjeg izgradili su italijanski majstori 1894. godine u centru Sokobanje. Podignuta je u srpskovizantijskom stilu, prema nacrtima arhitekte Svetozara Ivackovićau dok je autor ikonostasa ostao nepoznat. Zna se da je srpski mitropolit gospodin Mihailo, rodjeni sokobanjčanin, čija se bista nalazi u porti crkve, bio donator i pokretač radova. Osim gradnje crkve mitropolit je ulagao u razvoj Sokobanje i izgradio i osnovnu školu 1894. god. a već naredne godine osnovao i prvo ekološko društvo pod nazivom „Društvo za unapređenje i ulepšanje Sokobanje i okoline“.

 

Crkva Uspenija Presvete Bogorodice

Crkva Uspenija Presvete Bogorodice je najstariji hram u ovom delu Srbije i datira još iz 11. veka u Jošanici 15km od Sokobanje. Sazdana je od kamena  sa prepoznatljivim ikonostasom koji je konzerviran i obnovljen.Nešto što svakako nećemo videti u drugim crkvama je i specifično prikazan Isus u tri starosna doba. Na polusvodu u vrhu crkve možemo videti tri različita lika, na prvom je prikazan kao dečak, na drugom kao čovek otprilike u godinama kada je stradao i bio razapet na krst i na trećoj kao starac, što nas upućuje na Sveto trojstvo.