Popovica

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger
Popovica

Popovica je jedan od vrhova Device i nalazi se na 443 metra nadmorske visine. Do Popovice se stiže iz parka Banjica, pored hotela Moravica, prateći stazu i putokaze. Kada izađete na prvi vidik idete levo, ugledaćete klupu na vrhu strmine i pored nje stazu koja vodi pravo na Popovicu. Sa te tačke pruža se divan pogled na Sokobanju, kotlinu, Rtanj u daljini, ali ovo je tek najava lepota i vidika koji vas čekaju na kraju puta.

Popovica je jedan od vrhova  planine Device i visok je 443 metara. Do Popovice može da se dođe pored hotela Moravice, gde ima nekoliko označenih staza, pored restorana „Čoka“ na Banjici, preko izletišta „Lepterija“, a može i preko naselja „Prevalac“. Najjednostavniji je prilaz, nekom od staza, pored hotela Moravice. Staze su dobro obeležene i nisu mnogo zahtevne. Kada se izađe na prvo uzvišenje primetiće te klupu i pored klupe levo putokaz pokazuje stazu. Sa tog uzvišenja pruža se izvanredan pogled na sokobanjsku  kotlinu, na planinu Rtanj i sela ispod Rtnja. Ima dosta materijala za slikanje, pa ako ste ljubitelj  fotografije, imate odličan položaj za slikanje. Od tog mesta imate oko 30 minuta hoda i stižete na Popovicu i lepo urađen vidikovac. Ispred vas se vidi stari grad Sokograd i kanjon reke Moravice,  a levo od vas sokobanjska kotlina i neka sela. Savršeni kontrast pitomog i divljeg, livade i njive, šume i stene.

Panorama sa Popovice

Na Popovici je uvek vetrovito, ali se možete zakloniti u lepo napravljenu drvenu kućicu. Malo napred, dolazite do ravne stene, ispod kanjon Moravice, a u vašoj visini Sokograd. Uživajte u jedinstvenom pogledu i čistom vazduhu. Iz kanjona se oseća blago osvežavajuće strujanje. Mesto je pogodno za uživanje za meditaciju i opuštanje. Ako ste sa decom treba obratiti pažnju da je stena strmo zasečena i vrlo je opasno pokušavati bilo kakvo spuštanje. Ko se boji visine nije preporučljivo da stoji na samoj ivici, a ko se ne boji, imaće utisak da leti kondorov let ili da je soko i nadgleda kanjon tražeći plen.
 

Google mapa

Obavezno posetite ovo jedinstveno mesto. Posle toga bićete mirniji i snažniji. Probajte i uverite se da san o letu može da postane stvarnost.

Predlažemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza