Nastava u prirodi

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Raznolike prirodne vrednosti terirorije Sokobanje kao ekološke opštine, sa svojim vaspitnim, obrazovnim, turističkim i rekreativnim karakteristikama, predstavljaju odlično polazište za razvoj ovog vida turizma. Organizovanje škole u prirodi već je prisutno mada pravi uslovi za svestraniji razvoj ovog vida turizma još uvek nisu stvoreni. Ozren je svakako najpogodnije mesto za programe ekološke edukacije kao i za rekreativne kampove za mlade. Kako bi se na najsvrsishodniji način iskoristile prirodne predispozicije ovih predela u planu je da s odredi najpovoljnija lokacija za organizovanje ekološkog centra u smislu obrazovnog kampa uz svu neophodnu infrastrukturu i ponude. Obrazovanjem ovakvog centra doprinelo bi se proširenju turistističke ponude koja bi bila mnogo kompletnija i kvalitetnija što bi se ogledalo u neposrednom korišćenju ekoloških karakteristika područja, povećenju ekološke svesti kod mladih kao i u njihovom obrazovanju.

 

 “Škola u prirodi”

Još početkom novog milenijuma , pojavile su se prve “škole u prirodi”. Najinteresantnija područja su obuhvatala jugoistočnu granicu naše zemlje, gde bi na različitim dstinacijama mnoštvo dece krenulo u sedmodnevnu avanturu u prirodi.

Sokobanja je u ovom kontekstu ostala u najlepšem sećanju iz detinjstva mnogim osnovcima.

Za uspešno organizovanje nastave u prirodi Sokobanja nudi sledeće :

  • Četvorokrevetne ili petokrevetne sobe opremljene kupatilom, internetom i SAT TV;
  • Uz konsultaciji sa nastavnicima priprema se raznovrska i bogata ishrana za mališane;  
  • Nastava se može odvijati u učionicama u sklopu objekata ili učionicama u prirodi;
  • Organizuju se pešačke ture koje vode rekreatori do poznatih izletišta u Sokobanji kao što su: Sokograd, Lepterija i Borići, kao i autobuski izleti do mesta u u okruženju kao što su: Rudnik, Banja Jošanica, Ozren i druga;
  • Uveče se organizuju maskembal, diskoteka, zabavne igre za decu i razne vrste takmičenja;
  • Zdravstvena služba je na raspolaganju svih 24 časa dnevno.

Predlažemo da pogledate

Kalendar dešavanja

Kalendar dešavanja

Virtuelne šetnje

Virtuelne šetnje

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza