Sokobanja – biser istoka Srbije

30.04.2023. 10:08 | Salex | sokobanja, turizam

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Sokobanja

Sokobanja je jedno od najlepših banjskih mesta u Srbiji i nalazi se u podnožju planine Ozren, okružena bujnom prirodom i kristalnim vazduhom. Dobila je ime “Zeleno srce Srbije” jer se u njoj pružaju mogućnosti za uživanje na najzdravijem i najčistijem vazduhu u Srbiji. Ovo mesto je izuzetno posećeno i bez obzira na mnogo kiše ovog proleća, beleži rezultate koji najavljuju još jednu uspešnu turističku godinu.

Spremni su medicinski i zdravstveni kapaciteti, tako da za “Sokobanjsko sutra” ne treba brinuti. Realizuju se kapitalni objekti, unapređuje se ne samo turizam i hotelsko-ugostiteljski sadržaji, već i saobraćajna i komunalna infrastruktura. Zajedno sa državom Srbijom unapredićemo turističko-zdravstveni i rehabilitacioni centar i učiniti sve da se u Sokobanji poboljšaju standard i život stanovnika.

centar Sokobanje

Od početka 2023. godine u Sokobanji je boravilo 26.875 turista, a u hotelskim i kapacitetima privatnog smeštaja ostvaren je rekordan broj od čak 104.790 gostiju. Sokobanja je odmah iza Beograda bila ubedljivo najposećenija. Ubeđeni smo da ćemo tokom ove godine opet biti najposećeniji.

Sokobanja je jedno od najstarijih banjskih mesta u Srbiji i prošle godine je obeležila redak jubilej – 185 godina od početka organizovanog turizma u našoj zemlji. Sokobanja ispisuje istoriju turizma u Srbiji, ponevši epitet jedne od najstarijih. Pošto je još u prvoj polovini 19. veka u njoj boravio knez Miloš Obrenović, ovo mesto doživelo je procvat, a narednih godina postala je mesto za odmor i mnogih znamenitih ličnosti Srbije. Za ovu banju su znali i svi drevni narodi koji su kroz istoriju i vekove boravili na ovim prostorima Balkana, o čemu svedoče kulturno-istorijski spomenici i sakralni objekti, poput srednjovekovnog utvrđenja Sokograd, turskog kupatila (amama) iz 15. veka i mnogo toga drugog.

Сокобања

Sokobanja je jedinstvena po svojoj lepoti prirode, ali i po termalnim izvorima koje su se koristile još u rimsko doba. U blizini Sokobanje nalazi se planina Rtanj, koja privlači mnoge posetioce koji žele da se okušaju u planinarenju ili da uživaju u prelepim vidicima. Osim toga, Sokobanja ima bogatu istoriju i kulturu, koja se očituje u brojnim kulturno-istorijskim spomenicima i sakralnim objektima.

Ovaj grad ima mnogo toga da ponudi posetiocima, od mirnog odmora u prirodi, do raznih sportskih aktivnosti i avantura. Sokobanja je posebno popularna među ljubiteljima biciklizma i planinarenja, jer su ovde dostupne brojne staze i putevi koji prolaze kroz prelepe predele.

Pored prirodnih lepota, Sokobanja ima i razvijenu turističku infrastrukturu, sa mnogobrojnim smeštajnim kapacitetima, restoranima i kafićima. Takođe, u banji postoji i veliki broj medicinskih i zdravstvenih ustanova koje nude tretmane i rehabilitaciju, što je čini idealnom destinacijom za sve one koji traže oporavak i relaksaciju.

Panorama Sokobanje

U svetlu svega ovoga, nije iznenađujuće da Sokobanja postaje sve popularnija destinacija među turistima iz celog sveta.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • Sokobanja - kraljica srpskih banja
  04.04.2023. Saša

  Sokobanja - nova kraljica banja u Srbiji

  Sokobanja je postala nova kraljica banja u Srbiji, preuzimajući primat po broju noćenja od Vrnjačke Banje. U 2022. godini zabeležila je veći broj noćenja ne samo od Vrnjačke Banje, nego i najveći broj u odnosu na sva turistička mesta u…

 • 18.01.2020. S

  Oboreni svi rekordi u 2019. godini

  U 2019. godini Sokobanju je posetilo 115.000 turista i zabeleženo je 560 000 noćenja. Prošla godina je bila rekordna po posećenosti u poslednjih 15 godina od kada se beleži rast turističke posećenosti ove banje. Ljubinko Milenković,…

 • sokobanja
  12.07.2019. M

  Najinteresantnije mesto u Srbiji je Sokobanja

  Pre 182 godine u najstarijoj i najpoznatijoj banji u Srbiji otpočeo je organizovni turizam. Predsednik opštine Sokobanja Isidor Krstić napomenuo je da je u prošloj, 2018.  godini, Sokobanja bila na prvom mestu po…

 • Sokobanja
  16.12.2018. M

  Jedina prava - Sokobanja

  Ove godine, Sokobanja je prvi put u svojoj istoriji ušla u prvih pet turističkih destinacija i zabeležila pola miliona noćenja u prvih deset meseci. Rasim Ljajić ministar trgovine, turizma i telekomunikacija kaže da je ovo veliki uspeh…