Bioskop "Moravica"

Bioskop "Moravica"
  • TipKultura i umetnost
  • MestoSokobanja
  • AdresaAlekse Markišića 40
  • Pratite nas
  • Podelite

Sokobanja ima bogatu turističku ponudu te je zanimljiva ne samo onima koji su došli iz razloga zdravstvenog ili sportskog turizma. Veliki je broj onih koji bi osim da se opuste i relaksiraju voleli i da se dobro zabave a Sokobanja je jedna od retkih banja koja im to i omogućava. Sokobanja je najpoznatija po svojim lekovitim mineralnim izvorima koji se mogu koristiti na više načina inhaliranjem, kupanjem u njima ili pijenjem lekovite vode. Svakako njihov hemijski sastav je takav da deluje blagotvorno na niz zdravstvenih tegoba a onima koji nisu zdravstveno ugroženi donose odmor i relaksaciju.

Ova banja pod Ozrenom obiluje najlepšim izletištima koja su pogodna da se do njih dođe i pešačkim turama jer su dovoljno udaljena od centra da bi šetnja do njih bila delotvorna a dovoljno blizu da bi mnogi mogli doći do njih. Ova mesta su rado posećena od meštana, turista i porodičnih ljudi koji su u prolazu. Svim generacijama se nude sadržaji prilagođeni njihovim godinama i interesovanjima. Stoga nije čudno zašto je na godišnjem nivou poseti ogroman broj gostiju.

Kako bi život u Sokobanji bio dinamičniji i uzbudljiviji stalno se organizuju mnogobrojne manifestacije, kulturni, zabavni i sportski događaji. Ove manifestacije se organizuju u toku cele godine ali je ipak najviše njih i najčešće organizuju za vreme turističke sezone. Pored pojedinačno organizovanih dešavanja, u Sokobanji tokom cele godine rade ustanove koje svojim gostima omogućavaju edukacije, zabavu i provod.

Jedna od takvih ustanova je i bioskop „Moravica“, koji je otpočeo sa radom još dosta davno u vreme kada je banja bila stecište viših slojeva društva koji bi u letnjim mesecima napuštali prestonici i dolazili ovde. Kao centar mondenskog života banja je postala mesto koje je moralo podržati navike i očekivanja uvaženih gostiju a to se odnosilo i na otvaranje bioskopa. U to vreme otvoren je i bioskop koji je u periodima kada nije bilo projekcija filmova služio kao mesto gde su se održavale pozorišne predstave.

Imamo i istorijske izvore koji potvrđuju popularnost i posećenost banje u toku proteklog veka a podaci koje imamo potiču iz 1961. godine, kada je u bioskopu projektovano skoro 150 dugometražnih filmova i održano više od 350 pozorišnih predstava. Narodno pozorište iz Niša je često gostovalo ovde a broj onih koji bi došli na predstave prelazio je 60 000 ljudi. U tom periodu najpopularniji pozorišni komadi bili su: Večiti student, Klopka za bespomoćnog čoveka i Vuk Bubalo.

Osim pozorišta iz Niša, ovde su i pozorišne trupe iz Kragujevca održavale predstave poput: Predsednik kućnog saveta se ženi, Otelo, Vila lala, Ožiljak i Dve kristalne čaše. Po preciznim podacima koje imamo o toj godini znamo da je i Beogradsko pozorište dolazilo i priređivalo predstave Slučajni saučesnik i Strašni roditelji, što nam sve zajedno govori o tome koliko je bioskop i pozorište „Moravica“  bilo popularno.

Rekonstrukcija bioskopa je u današnje vreme bila preka potreba i to je urađeno na način koji je omogućio da sadašnji bioskop podržava, najmodernijom opremom, sve zahteve savremene publike. Obnovljeni su bina, stolice, ventilacija, ozvučenje, grejanje, rasveta te su danas projekcije češće u ovoj adaptiranoj zgradi starog bioskopa.

Adaptacija nekadašnjeg bioskopa omogućila je da se sada u njemu osim filmskih projekcija mogu održavati i kulturno – umetničke priredbe, nastupi raznovrsnih grupa, pozorišne predstave, seminari i stručni skupovi, kojima može prisustvovati više od 200 posetilaca.

U skladu sa potrebama savremenog društva, osim ovog velikog bioskopa otvoren je i mali 5D bioskop koji služi zabavi i prikazuje kraće filmove od po 8 minuta. Osnovnu razliku u odnosu na tradicionalni bioskop predstavlja činjenica da se u njemu primenjuju različiti efekti i simulacije koji čine da se gledalac oseća delom projekcije. Ne postoji mnogo ovakvih bioskopa u našoj zemlji, osim u Sokobanji, otvoreni su još u najvećim gradovima i turističkim mestima. U Sokobanji 5D bioskop se nalazi na šetalištu gde pruža mogućnost svima željnim avanture da dožive virtuelnu realnost uz senzacije vetra, dima i snega.

Pored klasičnog i 5D bioskopa, projekcije filmova se u Sokobanji mogu gledati ipod vedrim nebom. Postoje dve pozornice koje su otvorene tokom turističke sezone koje prikazuju najpopularnija filmska ostvarenja ali i klasike domaće i strane kinematografije, gde posetioci mogu uz gledanje filmova uživati i u čistom vazduhu i svežini večeri.

Pronadjite nas

Obavezno posetite prilikom boravka u banji

Poslovni vodič Sokobanje