Apartman 144

Apartman 144
  • TipKultura i umetnost
  • MestoSokobanja
  • Telefon+38118880600
  • Pratite nas
  • Podelite

Hotel „Moravica“ je u sastavu je Kazneno-popravnog zavoda iz Sremske Mitrovice, a Apartman broj 144 postao je atrakcija jer je u njemu slavni pisac Ivo Andrić odsedao u više navrata.

Godina 2011. u znaku je obeležavanja jubileja 50 godina od dodele Nobelove nagrade piscu Ivu Andrić. Tim povodom, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija , kao vlasnik hotela "Moravica" i Muzej grada Beograda, u čijem je sastavu Spomen-muzej Ive Andrić, doneli su odluku da se Apartman 144, u kojem je Ivo Andrić godinama odsedao, adaptira, da mu se vrati provobitni izgled u sklopu nove stalne muzejske postavke i da se on otvori za goste Sokobanje.

Hotel "Moravica" bio je sedamdesetih godina dvadesetog veka Andrićevo pribežište, mesto za odmor i lečenje, šetnje, susrete i razgovore sa ljudima iz Sokobanje, ali i mesto na kojem je u miru i zelenilu radio na svojim nedovršenim rukopisima. Izuzetan položaj zdanja na jednoj od najlepših visova, s kojeg se pruža široka panorama prema Rtnju, s jedne i na dohvat ruke i očiju planina Ozren i kanjon reke Moravica, sa druge strane, živo je podsećao pisca na Višegrad ui Bosnu.

Iako Banja sa godinama izrasta u živopisno i vrlo posećeno lečilište i mesto za odmor, sportkske aktivnosti i rekreaciju, ona je do danas sačuvala duh i atmosferu vremena u kojem su redovni banjski gosti bili čuveni pisci Ivo Andrić, Stevan Sremac, Isidora Sekulić, Branislav Nušić. Tragovi njihovog nekadašnjeg prisustva vidljivi su na mnogim mestima i stazama u gradu i okolini. Otvaranje Apartmana 144 u hotelu "Moravica" stoga je prvi korak u vraćanju sjaja onom vremenu, u kojem je Sokovanja bila gostoprimljivo stecište eminentnih ličnosti srpske kulture i književnosti, pesnika, slikara, naučnika i akademika. Među njima i kniževnog nobelovca IVE ANDRIĆ.
 

Virtuelna tura kroz Apartman 144

Stalna muzejska postavka prezentira Andrićev bogat život pisca i diplomate, ličnosti koja je sjajnim obrazovanjem, inteligencijom i sposobnostima, iznad svega svojim književnim darom i delom, bio je jedan od blistavih umova dvadesetog veka na jugoslovenskim i evropskim prostorima. Postavkom je predstavljen muzejski materijal iz obimne zaostavštine Ive Andrić - fotografije, dokumenta, lični predmeti, knjige i rukopisi, koji su delom i enterijeru Apartmana 144 davale lični pečat njegovog gosta.  Posebno je osvetljen onaj vremenski i životni isečak, koji se odnosi na piščeve dolaske i boravke u Sokobanji, po čemu ovo mesto i samo postaje deo Andrićeve nevidljive iscrtane životne staze.

Godinama nakon što se uspeo na slavnu pozornicu u Stokholmu, na kojoj se književnicima sveta odaje najviše priznanje, Andrić je zamišljen i tih pružao korake kroz zelenilo i planinske senke Ozrena nad Sokobanjom. Ostareo i umoran u njoj je našao mir.

Cena ulaznice za odrasle je 100 dinara, za decu 50 dinara, a za grupe 40 dinara.

Pronadjite nas

Predlažemo da pogledate

Obavezno posetite prilikom boravka u banji

Poslovni vodič Sokobanje