Etno domaćinstvo porodice Lazić

Etno domaćinstvo porodice Lazić
  • TipRestorani i kafei
  • Mestobanja Jošanica
  • AdresaRtanjska 2
  • Telefon+38118836006
  • Mobilni+38162429129
  • Pratite nas
  • Podelite
Danijel i Zorica Lazić

15 kilometara od Sokobanje, u selu Jošanica, smešteno je Etno Domaćinstvo Porodice Lazić, poznato ljubiteljima seoskog turizma po ambijentu lišenog tekovina modernog doba. Supružnici Zorica i Danijel, domaćini gazdinstva već 6 godina dočekuju goste u maloj prizemnoj kući i prostranom dvorištu kroz koje protiče potok. Najveća dika, ali i atrakcija za posetioce ipak je vodenica potočara koja je deo porodične kuće, a datira iz 1888.godine. Iz vodenice se ulazi u kuhinju, dalje se izlazi u dvorište omeðeno starim zgradama i vinovom lozom. Tu su i postavljeni stolovi za obedovanje i odmaranje u mirisu cveća, cvrkutu ptica, žubora potoka i lupkanju čeketala. Potočara nije samo ukras, u njoj se melju sve vrste žitarica… cela zrna pšenice (raži, ovsa, ječma, kukuruza) pretvara u integralni hleb, osnovu za domaći hleb ispod sača, razna peciva, pite, pa i integralne palačinke, na domaćinskom meniju. U ovu kuću gosti obično svraćaju zbog kuhinje domaćice Zorice ovenčane nizom nagrada za pripremanje zdrave hrane i gotovo zaboravljenih jela.

Ova porodica nudi gostima i pun pansion, interesenata ima a ovo domaćinstvo često posećuju i grupe učenika i izletnika. Porodica Lazić je počela sa izdavanjem soba još daleke 1961. godine izdavajući smeštaj banjskim gostima kada je banja Jošanica počela da radi i tom vrstom turizma su se bavili sve do sredine 90-tih godina, onda je naišao period stagnacije. A krajem 2005. i početkom 2006. godine ova porodica je obnovila ovu delatnost a onda je i počela da se bavi seoskim turizmom.

Danijel i Zorica Lazić iz Banje Jošanice kod Sokobanje poseduju potočaru koja dotira iz 1888. godine po pisanom dokumentu Ruskog zeljomera Romana Babeckog, a po kazivanju predaka sagraðena je i znatno ranije. Vodenica se nalazi u sklopu porodićne kuće. Iz vodenice se ulazi u kuhinju iz koje se kroz hol izlazi u prelepo dvorište oivičeno starim zgradama i vinjagama vinove loze ispod kojih se nalaze stolovi za obedovanje i odmaranje u mirisu cveća, cvrkutu ptica i žuboru potoka koji protiče kroz dvorište.

Zahvaljujući vodenici i lepoti prirode koja nas okružuje počeli smo da se bavimo seoskim turizmom. U vodenici se melje sve vrste brašna:

  • integralno pšenično brašno,
  • kukuruzno belo projino brašno,
  • integralno rašeno brašno

Uz huk vodeničnog točka i lupanja čeketala, domaćica Zorica sprema razne specijalitete iz domaće kuhinje na tradicionalan način. Na manifestaciji zlatne ruke 2006. godine Zorica je osvojila 3. mesto a 2007. godine 1. mesto u pripremanju zdrave hrane i starih jela. Nagrade i priznanja pristižu od svakog gosta koji je je imao prilike da mu ova porodica pruži gostoprimstvo. I mediji su prepoznali kvalitet ovog domaćinstva. O nama su pisale Večernje novosti, Timok, Turističke novine, časopisi Moć prirode i čarobni lonac. Reportaže su pravile TV Sokobanja, RTS-1, TV Zaječar, Radio NIŠ. Učestvovali smo na manifestacijama u Interkontinentalu u Žikinoj šarenici, dobijali neke nagrade i priznanja.

U bližoj okolini na obroncima padina može se uživati u laganoj šetnji, ali i odmoru. Može se videti crkva Presvete Bogorodice iz 14. veka sa freskama izuzetne lepote pored koje se nalaze izvori lekovite vode Banje Jošanice. Par kilometara od Jošanice je izletište Vrelo, u neposrednoj blizini je i Bovansko jezero.
 

Virtuelna panorama domaćinstva Lazić

Pronadjite nas

Obavezno posetite prilikom boravka u banji

Poslovni vodič Sokobanje