Sokobanjsko ekološko društvo

Sokobanjsko ekološko društvo
  • TipUdruženja
  • MestoSokobanja
  • AdresaKneza Miloša 32
  • WebPosetite web sajt
  • Pratite nas
  • Podelite
Pošaljite poruku

Nestranačko i neprofitno udruženje, osnovano radi ostvarivanja ciljeva u oblasti zaštite i očuvanja životne sredine, zaštite dece i građana, zaštite kulturnog i etnološkog nasleđa.

Krajem prošlog veka, tačnije 1992. godine, Sokobanja je proglašena za prvu ekološku opštinu u tadašnjoj Jugoslaviji. Dvadesetosam godina kasnije, ovu najpoznatiju banju u Srbiji pogađaju mnogobrojni ekološki problemi. Veliki broj divljih deponija na teritoriji opštine Sokobanja ujedinile su meštane ove banje u želji da u okviru Sokobanjskog ekološkog društva počiste deponije i drugo đubre koje se može videti na svakom koraku i samim tim da Sokobanju učine čistijom i vrate joj zasluženi status. Još jedan problem zbog kojeg nastaju divlje deponije je i taj što u okolnim selima nema određenih mesta za deponiju tako da stanovnici okolnih sela sami pravi deponije duž puta koji povezuje njihovo selo sa Sokobanjom i uz vodotokove reke Moravice i njenih pritoka što predtavlja opasnost da se ova reka zagadi.

Zbog toga SED želi da što više građana Sokobanje učestvuje u akcijama čišćenja i uklanjanja divljih deponija, kao i u otkrivanju i evindetiranju divljih deponija. Vizija Sokobanjskog ekološkog društva je da Sokobanja bude čista i bez otpada, da obale reka i potoka budu čiste i bez divljih deponija, da se upravljanje komunalnim otpadom sprovodi na teritoriji cele opštine Sokobanja i da se taj otpad odvozi na regionalnu deponiju smeća. Zajedništvo je najveći uspeh inicijative "Za čistiju Sokobanju".

Veliki broj građana Sokobanje je tokom ove akcije sakupljalo , beležilo i dostavljalo podatke o divljim deponijama. Zahvaljujući njihovam angažovanju, popisane su sve divlje deponije na teritoriji opštine Sokobanja. U organizovanoj akciji čišćenja otpada iz reke Moravice i uz njenu obalu učestvovalo je preko 60 građana.

Obavezno posetite prilikom boravka u banji

Poslovni vodič Sokobanje