Crkva Uspenja Presvete Bogorodice

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice
  • TipReligija
  • MestoJošanica
  • Adresaselo Jošanica
  • Pratite nas
  • Podelite

Crkva Uspenija Presvete Bogorodice potiče iz XI veka i predstavlja najstariji hram na ovom području. Izgrađena je u selu Jošanica od kamena i najpoznatija je po specifičnom ikonostasu koji je u današnje vreme obnovljen i konzerviran jednim delom. Ono što predstavlja pravu retkost koju možete videti ovde je ikona Isusa u tri uzrasna doba. Naime predstavljen je kao dečak, čovek i starac, što je na prvi pogled začuđujuće ali sveštenici to objašnjavaju simboličnim prikazom svetog trojstva.

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice, koja se nalazi iza crkve Svetog Dimitrija, je stara i mala, ali je nedavno obnovljena. Ona je posvećena prazniku Uspenja Presvete Bogorodice, koji se u našem narodu poznaje kao Velika Gospojina i slavi se 28. avgusta. Crkva je izgrađena krajem 14. veka, a neki podaci ukazuju da potiče još iz 11. veka. Njena arhitektura je slična Petrovoj crkvi u Novom Pazaru. Crkva je građena tako da bude manje uočljiva za Turke, pa su vrata niska kako bi konji mogli ući, a prozora nema, već su urađene puškarnice koje izgledaju kao prorezi.

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice je najstarija crkva u opštini Sokobanja i predstavlja veliku duhovnu baštinu. Tokom vekova je bila zapaljena nekoliko puta, ali su debeli zidovi od tesanog kamena odolevali vatri. Krov crkve je više puta menjao zbog čestih požara. Prvi ikonostas je izgoreo, a drugi, koji je trenutno u crkvi, je napravljen krajem 19. veka i sastavljen je od delova drugih ikonostasa. Crkva sadrži freske Bogorodice širšaje i svetih apostola.

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice je bila svedok važnih događaja tokom istorije. Prilikom Prvog srpskog ustanka, crkva je bila zapaljena, ali je deo crkve spasen. Hajduk Veljko je sa svojom vojskom došao da ugasi požar i spasao je živopis crkve. Tokom Balkanskih ratova i Drugog svetskog rata, crkva je takođe bila oštećena. Ipak, zubi vremena i razne vojske koje su prolazile kroz ovo područje nisu uspele uništiti crkvu Uspenja Presvete Bogorodice.

Ova mala crkva i njena bogata istorija predstavljaju duhovno nasleđe Jošanice i mesto koje mnogi posetioci rado obilaze.

Pronadjite nas

Obavezno posetite prilikom boravka u banji

Poslovni vodič Sokobanje