Crkva rodjenja Presvete Bogorodice

Crkva rodjenja Presvete Bogorodice
  • TipReligija
  • MestoSokobanja
  • AdresaLepterija
  • Mobilni+381668000580
  • Pratite nas
  • Podelite

Na 2,5 kilometra od grada, u predelu PIO Lepterija, nalazi se crkva Rođenja Presvete Bogorodice. Smatra se da su crkvu osnovali sinovi cara Lazara, Stefan i Vuk, za koju se smatra da datira s kraja 13. ili početka 14. veka. Srušena je zajedno sa Sokogradom kada je turski beg Hamus, koji se pobunio protiv sultana, preuzeo kontrolu nad ovim dvorcem. Sultan šalje Musu Kesediju, kazneni vod, koji 1413. godine razara ovu kapelu i utvrđenje Sokograda. Tada se, prema sledećoj legendi, u steni pored crkve pojavio lik Bogorodice kao reakcija na njeno uništenje.

Druga legenda kaže da je slika nastala kada se Bogorodica sakrila u tu stenu dok je izbegavala rimske vojnike. Ne zastajući da je pogledaju, trupe su prolazile. Njena isklesana slika ostala je iza nje dok je izlazila iz stene.

Crkvu posećuju turisti koji dolaze na izletište Lepterija. Ljudi su se tamo okupljali na Veliki petak 1990-ih jer je bela voda, nalik na mleko, šikljala iz stene sa likom Device Marije.

Presveta Bogorodica je rođena 21. septembra 1848. godine.

Mnogo godina se nije znalo da tamo već postoji crkva. Ispod temelja crkve nalazila se kapela u čast Svete Petke. Prilično je neverovatno kako je svetilište izgrađeno. Konkretno, Sveta Petka je u snu rekla jednoj starijoj ženi po imenu Olga da posveti lokaciju Lepteriji i tamo postavi krst. Deda Vlada se dugo brinuo o crkvi. Želeo je da se tu podigne crkva Svete Petke. Stare crkvene osnove otkrivene su kada se počelo raščišćavati prostor iznad crkvenog lokaliteta. Bili su pod zemljom mnogo godina. U okolini stare osnove nalazili su se ostaci pet grobova. Drugi deo kostiju nalazi se u novoizgrađenoj crkvi, dok je deo odnet na analizu u Beograd. Sada se redovno održava i radi od 9:00 do 18:00 radnim danima i 10:00 do 19:00 vikendom.

Pronadjite nas

Obavezno posetite prilikom boravka u banji

Poslovni vodič Sokobanje