Osnovna škola "Mitropolit Mihailo"

Osnovna škola "Mitropolit Mihailo"
  • TipObrazovanje / edukacija
  • MestoSokobanja
  • AdresaMitropolita Mihaila 5
  • Telefon+38118830236
  • WebPosetite web sajt
  • Pratite nas
  • Podelite
Pošaljite poruku
PIB102023716Matični br.07215835

Osnovna škola "Mitropolit Mihailo" u Sokobanji ima 22 jedinice u gradu i selima koja okružuju Sokobanju. U Sokobanji ova škola ima dve zasebne zgrade, od kojih je jedna zadužbina Mitropolita Mihaila iz 19. veka.

Turisti znaju da je Sokobanja jedna od najstarijih, najlepših i najposećenijih banja u Srbiji, ali ne znaju da se u ovoj banji nalazi jedna od najstarijih osnovnih škola u ovom kraju. U Sokobanji je razvoj školstva počeo u 19. veku. Simbol tog perioda je beogradski mitropolit Mihailo Jovanović i od 2003. godine osnovna škola u Sokobanji nosi njegovo ime. Pre toga, od 11. decembra 1978. pa do 1. septembra 2003. godine škola se zvala "Dimitrije Dragović".

Mitropolit Mihailo rodio se u Sokobanji 1826. godine. Svoje školovanje, mitropolit Mihailo je započeo u Sokobanji, da bi kasnije nastavio u Zaječaru i Negotinu. Bogosloviju je završio u Beogradu.

Da nije zaboravio svoj rodni grad, mitropolit Mihailo je pokazao tako što je zadužbinu iz 1894. godine dao za razvoj školstva u Sokobanji. To je zgrada "Stare škole" koja se nalazi u centru Sokobanje i u njoj se đaci od prvog do četvrtog razreda upoznaju sa obrazovanjem. Nastava od petog do osmog razreda održava se u zgradi "Nove škole" koja se nalazi preko puta i koja je sagrađena 1963 godine.

Osim u Sokobanji, škole su građene i okolnim selima. U selu Vrmdža prva škola je izgrađena 1834. godine, a ubrzo potom još dve, u Resniku škola je izgrađena 1898. godine, a  u periodu od 1950. do 1965.godine u Trubarevcu, Poružnici, Jošanici, Trgovištu, Žučkovcu, Mužincu, Šarbanovcu, Nikolincu, Blendiji, Dugom Polju, Sesalcu, Milušincu, Bogdincu i Belom Potoku. U periodu posle 1980. godine nastale su škole u Rujevici, Vrbovcu, Jezeru i Vrelu.

Osnovna škola "Mitropolit Mihailo" sa školom u Sokobanji i školama koje se nalaze u okolnim selima ima 68 odeljenja, škole u Mužincu i Vrelu imaju i osmorazrednu nastavu dok je u ostalim seoskim školama nastava od prvog do četvrtog razreda. U školi u Sokobanji ima i kombinovano odeljenje za decu ometenu u razvoju, a postoje i dva odeljenja "Druga šansa" za obrazovanje odraslih.

Tanja Gligorijević direktorka škole, njena pomoćnica Zdenka Milivojević i pedagog Milena Mijalković imaju zajednički stav da se istovremeno radi na unapređenju nastave i vannastavnih aktivnosti, kako bi sa đacima postigle odgovarajuća obrazovna dostignuća i kako bi se u školi svi  dobro osećali. Pedagog Milena Mijalković kaže da se pored usavršavanja kroz akreditovane programe, razmenjuju i primeri dobre prakse na nivou ove škole sa ciljem da se kod učenika razviju primenljiva znanja i da se izađe u susret različitim stilovima učenja i temperamenta učenika.

Tokom školske godine postoji i veliki broj sekcija, a članovi ovih sekcija često donose medalje i nagrade sa raznih takmičenja.

Veliku ulogu u svakodnevnim vannastavnim aktivnostima učenika, zauzima "Učenički parlament". Na osnovu anketa koje su sprovedene među učenicima, osmišljen je program "Uhvati ritam" koji se sastoji od različitih aktivnosti. U sklopu ovog programa su karaoke, kreativne radionice, takmičenje odeljenja u kvizovima, sakupljanje istrošenih baterija, primena metoda efikasnog učenja i dr. Cilj programa "Uhvati ritam" je da obuhvati sve sfere života, organizovanje radnog dana, sticanje radnih navika, metoda uspešnog učenja i razvijanje muzičkog ukusa.

U ovoj školi, u svim oblastima je unapređen rad zahvaljujući velikom zalaganju prosvetnih radnika i učenika.

 

Zgrada stare škole

Pronadjite nas

Obavezno posetite prilikom boravka u banji

Poslovni vodič Sokobanje