Vrmdža selo u usponu

11.09.2018 10:43 | Vrmdža | vrmdža

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Vrmdža


Živimo u periodu kada mnoga naša sela umiru i gase se. Ipak, jedno selo u podnožju čuvenog Latingrada je u usponu i procvatu. Vrmdža se razvija, napreduje i beleži porast stanovnika.

Čak četrdeset porodica koje nemaju poreklo sa ovih prostora odlučilo je da se baš ovde naseli. Kuće kupuju, grade i obnavljaju – sigurni da su našli pravo mesto za život. Doseljavaju se i stranci kao što je Pol Šapiro koji se bavi komponovanjem pank opera a njegov sin pohađa vrmdžansku osnovnu školu.

Ovo selo je poznato po kulturno-umetničkim kao i sportskim manifestacijama. U njemu se svakog jula organizuje festival turističko-ekološko dokumentarnog filma, penjački festival kao i međunarodne vajarske kolonije, biciklističke trke, planinarske ture i usponi.

 Selo, iako nije moderno uređeno odiše duhom naših predaka koji se može osetiti na svakom krivudavom sokaku. U ovom selu u senci drevnog Latingrada postoji četvorogodišnja osnovna škola, skromna i skladna crkva „Svete Trojice“, u nekadašnjem parohijskom domu i vrmdžanski etno muzej.

Prelepa priroda, čist vazduh, predeo pod žutim žitom i crnim oranicama, bogat lekovitim biljem, hladnim izvorima pitke vode, pečurkama i divljim životinjama privlače brojne posetioce željne avanture i zdravog načina života. U blizini sela nalazi se čuveno Vrmdžansko jezero kraškog tipa bogato ribljim fondom u čijoj pozadini dominira predelom mistični Rtanj.

Rukovodstvo Mesne zajednice Vrmdža je još 2007. godine uspelo da izdejstvuje posetu delegacije britanske ambasade. Predsednik mesne zajednice, Slaviša Krstić, istakao je da se Britancima Vrmdža izuzetno dopala te su odlučili da već iduće godine investiraju određena novčana sredstva za uređenje škole.

Ovo je mesto u kome su trajno prebivalište našli: Vesna Vujasinović, inženjer poslovne informatike koja je inače posvećena zdravom životu i organizuje seminare joge, vremešni Italijan iz Venecije, koji se doselio sa suprugom koja je poreklom iz Leskovca, kompozitor iz Njujorka sa ženom rođenom Beograđankom, Amerikanac sa Floride oženjen Srpkinjom, Švajcarkinja sa suprugom Nišlijom kao i programmer iz Beograda koji je odlučio da svoj posao nastavi u prelepom prirodnom okruženju.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Foto galerija

Predlažemo da pogledate

 • Vrmdzansko jezero
  16.11.2018 Miljan

  Vrmdžansko jezero kod Sokobanje

  U blizini Sokobanje nalazi se selo Vrmdža , ovo selo je poslednjih godina postalo poznato javnosti po tome sto se u njemu doseljuju porodice iz Srbije i inostranstva. Ovo selo je takođe poznato i po prelepoj prirodi ali po po predivnom…

 • Stena za penjanje
  07.08.2018 Vrmdža

  Ogromna posećenost prvog Penjačkog festivala u Vrmdži

  U neposrednoj blizini Sokobanje, ovog vikenda organizovan je prvi „Penjački festival Vrmdža 2018“. Ovaj događaj premašio je sve rekorde posećenosti sportsko-penjačkih manifestacija u našoj zemlji. Ideja o…

 • 26.07.2018 Vrmdža

  Penjački festival Vrmdža 2018.

  Pozivamo sve zainteresovane penjače da 4. avgusta dođu i učestvuju u penjačkom festivalu u Vrmdži 2018. Dođite da proverimo stare i ocenimo nove smerove! Na raspolaganju je 45 smerova za penjanje (21 stari od kojih 6 još uvek nisu…

 • vrmdža fest
  13.07.2018 Vrmdža fest

  U subotu drugi „Vrmdža fest”

    Drugi po Internacionalni festival turističko-ekološkog filma, poznatiji kao „ Vrmdža fest ”, održaće se u subotu 14. jula 2018. godine u podnožju čuvenog Latin grada u selu Vrmdža . Ovaj festival, koji se sastoji iz…