Vrmdža selo u usponu

11.09.2018. 10:43 | Vrmdža | vrmdža

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Vrmdža


Živimo u periodu kada mnoga naša sela umiru i gase se. Ipak, jedno selo u podnožju čuvenog Latingrada je u usponu i procvatu. Vrmdža se razvija, napreduje i beleži porast stanovnika.

Čak četrdeset porodica koje nemaju poreklo sa ovih prostora odlučilo je da se baš ovde naseli. Kuće kupuju, grade i obnavljaju – sigurni da su našli pravo mesto za život. Doseljavaju se i stranci kao što je Pol Šapiro koji se bavi komponovanjem pank opera a njegov sin pohađa vrmdžansku osnovnu školu.

Ovo selo je poznato po kulturno-umetničkim kao i sportskim manifestacijama. U njemu se svakog jula organizuje festival turističko-ekološko dokumentarnog filma, penjački festival kao i međunarodne vajarske kolonije, biciklističke trke, planinarske ture i usponi.

 Selo, iako nije moderno uređeno odiše duhom naših predaka koji se može osetiti na svakom krivudavom sokaku. U ovom selu u senci drevnog Latingrada postoji četvorogodišnja osnovna škola, skromna i skladna crkva „Svete Trojice“, u nekadašnjem parohijskom domu i vrmdžanski etno muzej.

Prelepa priroda, čist vazduh, predeo pod žutim žitom i crnim oranicama, bogat lekovitim biljem, hladnim izvorima pitke vode, pečurkama i divljim životinjama privlače brojne posetioce željne avanture i zdravog načina života. U blizini sela nalazi se čuveno Vrmdžansko jezero kraškog tipa bogato ribljim fondom u čijoj pozadini dominira predelom mistični Rtanj.

Rukovodstvo Mesne zajednice Vrmdža je još 2007. godine uspelo da izdejstvuje posetu delegacije britanske ambasade. Predsednik mesne zajednice, Slaviša Krstić, istakao je da se Britancima Vrmdža izuzetno dopala te su odlučili da već iduće godine investiraju određena novčana sredstva za uređenje škole.

Ovo je mesto u kome su trajno prebivalište našli: Vesna Vujasinović, inženjer poslovne informatike koja je inače posvećena zdravom životu i organizuje seminare joge, vremešni Italijan iz Venecije, koji se doselio sa suprugom koja je poreklom iz Leskovca, kompozitor iz Njujorka sa ženom rođenom Beograđankom, Amerikanac sa Floride oženjen Srpkinjom, Švajcarkinja sa suprugom Nišlijom kao i programmer iz Beograda koji je odlučio da svoj posao nastavi u prelepom prirodnom okruženju.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Foto galerija

Predlažemo da pogledate

 • vrmdža
  25.06.2019. Vrmdza

  Vrmdza fest 2019

    U petak, 28. juna, u Media i reform centar Niš, Obrenovićeva 38 sa početkom u 11:00 časova održaće se press konferencija posvećena trećem Internacionalnom Festivalu turističko-ekološko dokumentarnog filma ” VRMDŽA…

 • Vrmdža fest
  30.05.2019. Vrmdža fest

  Konkurs za prijavu filmova za VRMDŽA FEST 2019

  U toku je konkurs za prijem filmova Trećeg Internacionalnog Festivala turističko-ekološko dokumentarnog filma " VRMDŽA FEST 2019 ". Konkurs je počeo 15. februara i traje do 10. juna 2019. godine. Rezultati konkursa biće…

 • Vrmdžilla 2019
  18.02.2019. M

  Vrmdžilla 2019

  VI tradicionalna planinarska akcija "Vrmdžilla 2019" U subotu 16. marta 2019. godine održaće se 6. tradicionalna planinarska akcija u Vrmdži "VRMDZILLA 2019" - u čast planinarske slobode i dostojanstva. Vrmdža , selo u…

 • IT Vrmdža
  12.02.2019. M

  Dobar internet ✅ kao preduslov

  Za razliku od većine sela u Srbiji, koja svake godine imaju sve manji broj stanovnika, selo Vrmdža u blizini Sokobanje iz godine u godinu ima sve veći broj stanovnika. U ovom selu, u poslednjih nekoliko godina, kupljeno je oko 40 kuća i…