Vrmdža selo u usponu

11.09.2018. 10:43 | Vrmdža | vrmdža

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Vrmdža


Živimo u periodu kada mnoga naša sela umiru i gase se. Ipak, jedno selo u podnožju čuvenog Latingrada je u usponu i procvatu. Vrmdža se razvija, napreduje i beleži porast stanovnika.

Čak četrdeset porodica koje nemaju poreklo sa ovih prostora odlučilo je da se baš ovde naseli. Kuće kupuju, grade i obnavljaju – sigurni da su našli pravo mesto za život. Doseljavaju se i stranci kao što je Pol Šapiro koji se bavi komponovanjem pank opera a njegov sin pohađa vrmdžansku osnovnu školu.

Ovo selo je poznato po kulturno-umetničkim kao i sportskim manifestacijama. U njemu se svakog jula organizuje festival turističko-ekološko dokumentarnog filma, penjački festival kao i međunarodne vajarske kolonije, biciklističke trke, planinarske ture i usponi.

 Selo, iako nije moderno uređeno odiše duhom naših predaka koji se može osetiti na svakom krivudavom sokaku. U ovom selu u senci drevnog Latingrada postoji četvorogodišnja osnovna škola, skromna i skladna crkva „Svete Trojice“, u nekadašnjem parohijskom domu i vrmdžanski etno muzej.

Prelepa priroda, čist vazduh, predeo pod žutim žitom i crnim oranicama, bogat lekovitim biljem, hladnim izvorima pitke vode, pečurkama i divljim životinjama privlače brojne posetioce željne avanture i zdravog načina života. U blizini sela nalazi se čuveno Vrmdžansko jezero kraškog tipa bogato ribljim fondom u čijoj pozadini dominira predelom mistični Rtanj.

Rukovodstvo Mesne zajednice Vrmdža je još 2007. godine uspelo da izdejstvuje posetu delegacije britanske ambasade. Predsednik mesne zajednice, Slaviša Krstić, istakao je da se Britancima Vrmdža izuzetno dopala te su odlučili da već iduće godine investiraju određena novčana sredstva za uređenje škole.

Ovo je mesto u kome su trajno prebivalište našli: Vesna Vujasinović, inženjer poslovne informatike koja je inače posvećena zdravom životu i organizuje seminare joge, vremešni Italijan iz Venecije, koji se doselio sa suprugom koja je poreklom iz Leskovca, kompozitor iz Njujorka sa ženom rođenom Beograđankom, Amerikanac sa Floride oženjen Srpkinjom, Švajcarkinja sa suprugom Nišlijom kao i programmer iz Beograda koji je odlučio da svoj posao nastavi u prelepom prirodnom okruženju.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Foto galerija

Predlažemo da pogledate

 • vrmdza fest
  06.07.2022. LAG Rtanj

  Raspisan konkurs za prijem filmova za 6. VRMDŽA FEST

  LAG RTANJ raspisuje konkurs za prijem filmova za 6. Internacionalni festival turističko-ekološko dokumentarnog filma – VRMDŽA FEST. Konkurs je otvoren od 27. aprila  do 10. jula 2022. godine. Rezultati selekcije će biti…

 • vrmdza
  28.07.2020. Stefan Sofronijević

  Ima jedno besmrtno selo, a zove se Vrmdža

  Ovu bajkovitu priču započećemo najpre izjavom predsednika seoske mesne zajednice Vrmdže, a ujedno i „domaćina“ Vrmdže, Slaviše Krstića. Naime, Krstić je uputio pismo Britanskoj ambasadi i tom prilikom ih pozvao u goste. A…

 • 23.07.2020. Stefan Sofronijević

  Državno prvenstvo u sportskom penjanju u Sokobanji

  Planinarski savez Srbije i Planinarski klub Paek iz Niša organizovali su u selu Vrmdža kod Sokobanje državno prvenstvo u penjanju u disciplini „bolder“. Stenoviti predeli Vrmdže idealni su za one prave avanturiste, ili pak…

 • 23.07.2020. Stefan Sofronijević

  „Vrmdža fest“ odložen

  Festival turističko-ekološkog dokumentarnog filma, takozvani „Vrmdža fest“, ove godine je odložen usled epidemije Korona virusa. Naime „Vrmdža fest“ je popularna kulturna manifestacija, začeta pre četiri godine,…