U subotu drugi „Vrmdža fest”

13.07.2018. 16:02 | Vrmdža fest | vrmdža, fest, film, ekologija

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
vrmdža fest

 

Drugi po Internacionalni festival turističko-ekološkog filma, poznatiji kao „Vrmdža fest”, održaće se u subotu 14. jula 2018. godine u podnožju čuvenog Latin grada u selu Vrmdža. Ovaj festival, koji se sastoji iz takmičarskog i revijalnog dela, organizovan je od strane Mesne zajednice Vrmdža i Opštine Sokobanja dok se kao partner u organizaciji javilo Udruženje građana Forum Artistikum.

Svi filmovi koji ne budu ušli u uži izbor za takmičarski deo, a odgovaraju propozicijama konkursa, biće prikazani na letnjoj pozornici u revijalnom delu i biće dozvoljeno njihovo snimanje.

Predsednik Mesne zajednice Vrmdža, Slaviša Krstić, istakao je da će ove godine program „Vrmdža festa” biti obogaćen organizovanjem radionice na temu „Kreativne medijske fotografije”, koju će voditi Saša Đorđević, direktor i urednik fotografije Medijskog istraživačkog centra.

Predviđeno trajanje radionice je dva dana, 13. i 14. jula, u toku kojih će čak i oni bez ikakvog predznanja o profesionalnoj medijskoj fotografiji, moći da nauče nešto i stvore svoje prve profesionalne radove. Učešće u radionici mogu uzeti svi zainteresovani a za najbolje radove polaznika predviđene su i prigodne nagrade. Okupljanje učesnika je organizovano od 18h do 19h u subotu, dok će od 19h do 20:30h biti organizovan revijalni deo večeri u toku kojeg će se izabrati i najuspešnija fotografija.

Na otvaranju festivala, glumac Dejan Đurović će dobiti memorijalnu nagradu „Petar Lalović”, kao glumac i urednik čuvene emisije „Dragstor ozbiljne muzike” a naročito kao osoba koja je zaslužna za podizanje ekološke svesti u mnogobrojnim emisijama o prirodi. Ova nagrada biće dodeljena svake godine u znak sećanja na Petra Lalovića, naše ali i svetske kinematografije, koji je više decenijskim radom posvećenim prirodi i sa više od dvesta filmova, doprineo razvoju ekološke svesti kod mnogih.

O najuspešnijim radovima odlučivaće tročlani žiri: Dejan Stojiljković, pisac i strip scenarista, Dejan Vučenović, urednik emisije Eksploziv i Marijan Cvetanović, profesor muzike. Oblasti u kojima će se takmičiti su:

 • za najbolji film
 • za najbolje filmove iz oblasti turizma, ekologije i etno kulture života srpskog sela
 • za najbolji inostrani film

Zatvaranje festivala je u 23:00h.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • vrmdža
  25.06.2019. Vrmdza

  Vrmdza fest 2019

    U petak, 28. juna, u Media i reform centar Niš, Obrenovićeva 38 sa početkom u 11:00 časova održaće se press konferencija posvećena trećem Internacionalnom Festivalu turističko-ekološko dokumentarnog filma ” VRMDŽA…

 • Vrmdža fest
  30.05.2019. Vrmdža fest

  Konkurs za prijavu filmova za VRMDŽA FEST 2019

  U toku je konkurs za prijem filmova Trećeg Internacionalnog Festivala turističko-ekološko dokumentarnog filma " VRMDŽA FEST 2019 ". Konkurs je počeo 15. februara i traje do 10. juna 2019. godine. Rezultati konkursa biće…

 • 23.07.2020. Stefan Sofronijević

  „Vrmdža fest“ odložen

  Festival turističko-ekološkog dokumentarnog filma, takozvani „Vrmdža fest“, ove godine je odložen usled epidemije Korona virusa. Naime „Vrmdža fest“ je popularna kulturna manifestacija, začeta pre četiri godine,…

 • vrmdza
  28.07.2020. Stefan Sofronijević

  Ima jedno besmrtno selo, a zove se Vrmdža

  Ovu bajkovitu priču započećemo najpre izjavom predsednika seoske mesne zajednice Vrmdže, a ujedno i „domaćina“ Vrmdže, Slaviše Krstića. Naime, Krstić je uputio pismo Britanskoj ambasadi i tom prilikom ih pozvao u goste. A…