Jedina prava - Sokobanja

16.12.2018. 16:09 | M | sokobanja, turizam, rasim

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Sokobanja

Ove godine, Sokobanja je prvi put u svojoj istoriji ušla u prvih pet turističkih destinacija i zabeležila pola miliona noćenja u prvih deset meseci.

Rasim Ljajić ministar trgovine, turizma i telekomunikacija kaže da je ovo veliki uspeh za Sokobanju jer je broj noćenja koje je Sokobanja ostvarila ove godine veći od broja koje je ostvario Kopaonik ili Novi Sad koji su do sada bili daleko ispred Sokobanje.

Sokobanja postaje nova top turistička destinacija zahvaljujući sadržajima koje nudi i investicijama koje su u toku ili u planu da se urade i koje doprinose povećanju broja turista u ovoj banji. Godinama Sokobanja zauzima dobru poziciju na turističkoj karti Srbije, ali poslednjih godina zahvaljujući državi i regionalnoj saradnji u okviru IPA podrške dolazi do pozicije u samom vrhu.

Za razvoj turizma u Sokobanji od velikog su značaja planski razvoj i planska ulaganja. Ministarstvo u ovoj banji finansira nekoliko nekoliko infrastrukturnih objekata. Investicija od velikog značaja za Sokobanju je i izgradnja letnje pozornice na Vrelu koja će biti najveća u zemlji i imaće 1500 mesta za sedenje i oko 3000 za stajanje, u sklopu pozornice biće i manje bine za različite manifestacije a okruživaće je i tri manja jezera.

Sokobanja poseduje i veliki broj prirodnih aduta kao što su lekovita voda, termalni izvori, okružena je planinama, ima ružu vetrova, povoljan geografski položaj a ima i viševekovnu istoriju.

Od velikog je značaja što je autoput u blizini i uplanu je projekt "Rutevačka petlja" koji će Sokobanju još više približiti autoputu. Od velikog značaja za Sokobanju je i blizina niškog aerodroma "Konstantin Veliki" a i raznovrsnost ponude koju Sokobanja nudi.

Sokobanja je i prva ekološka opština u Srbiji. Sokobanja ima sve što je potrebno da bude među prvim turističkim destinacijama u Srbiji. Trenutno je njaktuelnija domaćim turistima,  koji čine 80 posto gostiju u ovoj banji. Ostatak od 20 posto čine posetioci iz susednih država, Bugari, Rumuni, Makedonci i mali broj Rusa. Zahvaljujući projektima koji se rade očekuje se da se broj gostiju iz inostranstva udvostruči u narednom  periodu. Zabeležen je i veliki broj turista koji dolazi sa vaučerima .

Kada se spomene zdravstveni i rehabilitacioni turizam, asocijacija je uvek bila Sokobanja.

Važno je da se u Sokobanji dovrši privatizacija već postojećih velikih objekata, hotela i pansiona i da se uloži u obnovu ovih objekata koji su na odličnim lokacijama. Tako će se još više povećati smeštajni kapacitet i samim tim i broj turista koji posećuje ovu banju. Ove godine Sokobanja je bila puna, nije bilo slobodnog ležaja a i sezona se produžila i traje do novembra, što je od velikog značaja za ovu banju.

24.decembra planirana je poseta delegacije iz Azerbejdžana koja je zainteresovana za ulaganje i razvoj turizma u našim banjama. Tokom ove posete naše banje će imati priliku da prezentuju svoje potencijale u cilju privlačenja strateškog partnera za zajednička ulaganja ili investitora koji žele da ulože u banje.

Razvojem i ulaganjem u naše banje kao što je Sokobanja ili Vrnjačka banja još više će se povećati zainteresovanost naših turista za posete ovim destinacijama. Sada imate oko 5000 naših turista koji tokom vikenda idu u Sloveniju ili Mađarsku u njihove terme. Ulaganjem i još boljom ponudom, ovi turisti bi dolazili u naše banje.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Predlažemo da pogledate

 • Sokobanja
  02.09.2018. Razvoj

  Sokobanja - jedna od vodećih turističkih destinacija ove godine

    Najposećenije destinacije su Beograd, Novi Sad, Vrnjačka Banja, Zlatibor i Kopaonik, takozvana – zlatna petorka, kojoj se Sokobanja ubrzano približava, istakao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. U…

 • Sokobanja
  30.04.2023. Salex

  Sokobanja – biser istoka Srbije

  Sokobanja je jedno od najlepših banjskih mesta u Srbiji i nalazi se u podnožju planine Ozren, okružena bujnom prirodom i kristalnim vazduhom. Dobila je ime “Zeleno srce Srbije” jer se u njoj pružaju mogućnosti za uživanje…

 • Sokobanja - kraljica srpskih banja
  04.04.2023. Saša

  Sokobanja - nova kraljica banja u Srbiji

  Sokobanja je postala nova kraljica banja u Srbiji, preuzimajući primat po broju noćenja od Vrnjačke Banje. U 2022. godini zabeležila je veći broj noćenja ne samo od Vrnjačke Banje, nego i najveći broj u odnosu na sva turistička mesta u…

 • 18.01.2020. S

  Oboreni svi rekordi u 2019. godini

  U 2019. godini Sokobanju je posetilo 115.000 turista i zabeleženo je 560 000 noćenja. Prošla godina je bila rekordna po posećenosti u poslednjih 15 godina od kada se beleži rast turističke posećenosti ove banje. Ljubinko Milenković,…